Ελλάδα

«Βαραίνει» επικίνδυνα η σχολική τσάντα: Ανάχωμα χωρίς αντίκρισμα το καλάθι του μαθητή στην ακρίβεια

«Βαραίνει» επικίνδυνα η σχολική τσάντα: Ανάχωμα χωρίς αντίκρισμα το καλάθι του μαθητή στην ακρίβεια
Αυξημένα για ακόμη μία χρονιά θα είναι τα σχολικά έξοδα.

Παρά τις δελεαστικές πρόφερες των καταστημάτων και εν αναμονή του «καλαθιού των σχολικών», οι γονείς καλούνται και φέτος να πληρώσουν περισσότερα από 100 ευρώ για τον εξοπλισμό ενός παιδιού.

Το «καλάθι του μαθητή» το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 28 Αυγούστου έως και τις 15 Οκτωβρίου, φαίνεται να μην έχει πείσει τους γονείς καθώς όπως αναφέρουν στο Dnews όπως πέρσι έτσι και φέτος δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο τελικό ταμείο αφού θα πληρώσουν τα ίδια και περισσότερα.

Η αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες μαθητές έχει ξεκινήσει καθώς τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου θα ηχήσει το πρωτο σχολικό κουδούνι. Όλοι οι μαθητές θα επιστρέψουν στο σπίτι με μία λίστα αγορών, από τετράδια και μολύβια, όργανα γεωμετρίας και είδη ζωγραφικής. Παράγοντες τις αγοράς αναφέρουν στα Dnews, πως οι αυξημένες τιμές στα σχολικά είδη θα αγγίξουν ακόμα και το 20%..

Με την ακρίβεια όμως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα πόσο θα στοιχίσει η χάρτινη ύλη; Τσάντες, μολύβια, στυλό, τετράδια, χαρτικά είναι τα είδη που αυτό το διάστημα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αγορών.

SXOLIKA683_8a6a6.jpg

Έπειτα απο την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησαν τα Dnews προκύπτουν τα εξής:

Οι τιμές το 2024

Τα μολύβια από 0,34 λεπτά, οι γόμες από 0,28 λεπτά, τα στύλο από 0,29 λεπτά, οι ξύστρες από 0,97 λεπτά. Τα μπλοκ ζωγραφικής από 1,10 ευρώ, τα τετράδια από τα 0,95 λεπτά. Τα φύλλα έκθεσης απο 1,90 ευρώ. Οι κασετίνες από τα 4,40 ευρώ. Οι τσάντες, τα γεωμετρικά είδη θα ξεπεράσουν τα 25 ευρώ τιμή εκτίμησης.

Οι τιμές το 2023

Τα μολύβια ξεκινούν από 0,29 λεπτά, οι γόμες από 0,21 λεπτά, τα στύλο από 0,25 λεπτά, οι ξύστρες από 0,90 λεπτά. Τα μπλοκ ζωγραφικής από το 1 ευρώ. Στα τετράδια η τιμή ξεκινά από τα 0,90 λεπτά. Τα φύλλα έκθεσης από 1,80 ευρώ. Οι κασετίνες απο 3,00 ευρώ. Οι τσάντες, τα γεωμετρικά είδη στοίχιζαν από τα 20 ευρώ και άνω.

Σημειώνεται ότι έπειτα από έρευνα οι τιμές που αναγράφονται είναι τα πιο φθηνά προϊόντα τα οποία υπάρχουν στο Ίντερνετ, ωστόσο οι τιμή τους αυξάνεται αφού προστίθενται τουλάχιστον 3 με 4 ευρώ για την παράδοση. Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα όπου και εκεί οι τιμές αυξάνονται ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος.

Αγανακτισμένοι οι γονείς

Ήδη οι γονείς πραγματοποιούν έρευνα αγοράς για να προετοιμάσουν τον οικονομικό προϋπολογισμό τους. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι τιμές κυμαίνονται υψηλότερα συγκριτικά με πέρσι, με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για εκείνους.

«Κοιτάμε στο διαδίκτυο, σε βιβλιοπωλεία και παιχνιδάδικα για να δούμε που θα βρούμε τα πιο φθηνά πράγματα για το σχολείο. Οι τιμές φυσικά όπως και στα υπόλοιπα είδη είναι πολύ υψηλές. Μόνο η τσάντα που θέλει η κόρη μου με μία πριγκίπισσα έχει 70 ευρώ. Άρα τα 100 ευρώ τα συμπληρώνουμε μόνο με την τσάντα και και δύο τρία πράγματα ακόμα. Και όλα αυτά για σχολικά είδη. Είναι αστείο. Περιμένουμε να δούμε και το καλάθι, που βέβαια κατά την άποψη μου θα είναι όπως το περσινό και όπως τα υπόλοιπα καράβια. Μία κοροϊδία», δηλώνει πατέρας μαθητή στα Dnews.

sxolika684_0ba88.jpg

Το «καλάθι του μαθητή»  – Τι θα περιλαμβάνει

«Συγκροτούμε το καλάθι με τα σχολικά είδη από τις 28 Αυγούστου έως τις 15 Οκτωβρίου», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκος σημειώνοντας παράλληλα πως «τα σχετικά προϊόντα εντάσσονται στις διατάξεις για το πλαφόν κέρδους και για αυτό θα υπάρξουν άμεσα έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ».

Στο καλάθι του μαθητή εντάσσονται:

* Σχολικές τσάντες
* Κασετίνες
* Τετράδια / μπλοκ (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα)
* Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά
* Χρωματιστοί μαρκαδόροι / ξυλομπογιές
* Στυλό
* Γόμες
* Ξύστρες
* Διαβήτες
* Χάρακες (σετ γεωμετρικών οργάνων
* Φωτοτυπικό χαρτί