Opinions

«Πρώτα η γεωπολιτική, μετά η οικονόμια»

the Charlie Hebdo headquarters in Paris. EPA/SEBASTIEN NOGIER the Charlie Hebdo headquarters in Paris. EPA/SEBASTIEN NOGIER Φωτογραφία: the Charlie Hebdo headquarters in Paris. EPA/SEBASTIEN NOGIER
«Πρώτα η γεωπολιτική, μετά η οικονόμια» Παρά τις «προσπάθειες» που κάνουν τα κόμματα, το «κλίμα» των εκλογών δεν δείχνει να…περνά στην κοινή γνώμη. Το «άρωμα» τους δεν μυρίζει πουθενά και οι πολίτες δεν εκφράζουν διάθεση συμμετοχής. Αυτό το στοιχείο ελάχιστοι το έχουν σημειώσει, αλλά και αυτοί φαίνεται να το έχουν αποδεχθεί.
Η πόλωση παρότι επιχειρείται συνεχώς δεν επιτυγχάνεται. Η κοινωνία δεν πιστεύει στην αλλαγή και μάλλον δεν τη θέλει, αφού οι συνθήκες σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τρέφει ιδιαίτερες προσδοκίες για μεγάλες ανατροπές.

Βέβαια, τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι (τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) ίσως φέρουν σοβαρές εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. καθώς πριν λίγη ώρα συγκλήθηκε έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για το Σάββατο στον τόπο του μαρτυρίου της «Πόλη του Φωτός», που δυστυχώς έχει τυλιχθεί στο σκοτάδι. Ίσως μετά τις τραγικές αυτές εξελίξεις κάποιοι να θυμηθούν ένα αξίωμα: Πρώτα η γεωπολιτική, μετά η οικονομία.

Μόνο έτσι μπορεί να έρθουν τα πάνω κάτω στην Ελλάδα, καθώς αλλαγή στάσης θα έρθει μόνο εφόσον αντιληφθούν τη χρησιμότητα της χώρας μας αυτή τη στιγμή λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Αντιληφθούν δηλαδή πως η Ελλάδα είναι άκρως απαραίτητη, όπως ήταν διαχρονικά!