Παιδεία

Πανελλήνιες 2016: Απαντήσεις βιολογίας και πληροφορικής για τις πανελλαδικές

Πανελλήνιες 2016: Απαντήσεις βιολογίας και πληροφορικής για τις πανελλαδικές
Σε Βιολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον θα εξεταστούν σήμερα, Παρασκευή 27 Μαΐου, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) που δίνουν πανελλήνιες 2016 με το νέο σύστημα (ομάδες προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’) που δίνουν με το παλιό σύστημα (θετικής κατεύθυνσης και τεχνολογικής κατεύθυνσης – κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών). Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις απο τον ΟΕΦΕ.

Παράλληλα, σήμερα (27/5), οι υποψήφιοι τεχνολογικής κατεύθυνσης, του κύκλου Τεχνολογίας και Παραγωγής (των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-ομάδα Β’, που δίνουν με το παλιό σύστημα), θα εξεταστούν στο μάθημα της Ηλεκτρολογίας.

Η δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών θα ολοκληρωθεί το Σάββατο (28/5), με την εξέταση στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, στον Προγραμματισμό Υπολογιστών και στην Οικοδομική, για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα.

Στα ίδια μαθήματα θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α' του παλιού συστήματος, με επιπλέον μαθήματα εξέτασης τα Βοηθητικά Μηχανήματα ΙΙ και τα Στοιχεία Παθολογίας.
Όπως και τις προηγούμενες μέρες, έτσι και σήμερα Παρασκευή (27/5), το dikaiologitika.gr θα σας παρουσιάσει πρώτο τα θέματα και τις απαντήσεις σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Τα θέματα στα παρακάτω link ( Θα ενεργοποιηθούν στις 10)

Για τα θέματα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ημερήσιων ΓΕΛ Νέου Συστήματος πατήστε εδώ.

Για τα θέματα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Εσπερινών ΓΕΛ Νέου Συστήματος πατήστε εδώ.

Για τα θέματα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ημερήσιων ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Παλαιού Συστήματος πατήστε εδώ.

Για τα θέματα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Εσπερινών ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Παλαιού Συστήματος πατήστε εδώ.

Για τα θέματα Ηλεκτρολογίας Ημερήσιων & Εσπερινών ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Παλαιού Συστήματος πατήστε εδώ.

Για τα θέματα Βιολογίας Ημερήσιων ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Νέου και Παλαιού Συστήματος πατήστε εδώ.

Για τα θέματα Βιολογίας Εσπερινών ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Νέου και Παλαιού Συστήματος πατήστε εδώ.

 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) & ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

Τα θέματα της Βιολογίας στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι είναι αυξημένης δυσκολίας και απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές που έχουν κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τα βιολογικά φαινόμενα αλλά και με ικανότητα να συνδυάζουν τις διάφορες βιολογικές διαδικασίες .
Η δυσκολία αρχίζει από το 1ο θέμα και σταδιακά αυξάνεται μέχρι το 4ο.
Οι πρώτες 50 μονάδες δεν θα δυσκολέψουν τους πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Το 3ο θέμα χρειάζεται προσεχτική ανάγνωση των δεδομένων.
Το 4ο θέμα είναι αρκετά δύσκολο αλλά έχει σαφή δεδομένα και θ'απαντηθεί από μαθητές που θα είναι αρκετά ψύχραιμοι να εξετάσουν όλες τις περιπτώσεις.

Οι απαντήσεις του ΟΕΦΕ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)
ΘΕΜΑ Α
Υποερωτήματα κατανοητά, τα οποία δεν αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους. Εξέταση του μεγαλύτερου κομματιού της νέας ύλης. Κρίνεται σωστός ο περιορισμός των μονάδων που απαιτούν στείρα απομνημόνευση από τους μαθητές.

ΘΕΜΑ Β
Υποερώτημα με έξυπνα κενά, σχετικά απλό. Το 2ο υποερώτημα εξέταση της ουράς χωρίς χρησιμοποίηση δύσκολων εννοιών. Υποερώτημα το οποίο θέλει ο μαθητής να γνωρίζει τις βασικές αρχές της ουράς(εισαγωγή - εξαγωγή).

ΘΕΜΑ Γ
Θέμα με δομή επανάληψης. Αναμενόμενο.

ΘΕΜΑ Δ
Θέμα με υποπρόγραμμα, που δεν έχει δύσκολες έννοιες.

Γενικά τα θέματα ακολουθούν την πορεία των προηγούμενων ετών. Οι αλλαγές στην ύλη ανανέωσαν τη θεματολογία, αλλά η φιλοσοφία είναι ίδια. Η κλιμάκωση της βαθμολογίας αναμένεται να μη διαφοροποιηθεί. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής δεν θα έχει πρόβλημα.
Η μειωμένη ανάγκη για αποστήθιση ευνοεί τους μαθητές που έχουν κατανοήσει τις έννοιες και έχουν εργαστεί μεθοδικά όλη τη χρονιά.

Οι απαντήσεις του ΟΕΦΕ