Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Τι θα κριθεί την Κυριακή

ΠΑΣΟΚ: Τι θα κριθεί την Κυριακή
Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των υποψηφίων για προσέλευση στις κάλπες περισσότερων από 300.000 πολιτών, θα πρόκειται για επίδειξη δύναμης του ΠΑΣΟΚ και έμπρακτη επιβεβαίωση της σταθεροποίησής του στη δεύτερη θέση την οποία έχει ήδη κατακτήσει στις δημοσκοπήσεις.

Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο της εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή, δεν θα ξέρουμε ποιο πρόσωπο θα είναι πρόεδρος του κόμματος το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου. Θα ξέρουμε μόνο το δίδυμο της αναμέτρησης του δεύτερου γύρου και θα μπορούμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις για τη δυναμική που θα αναπτυχθεί ανάλογα με τη διαφορά που θα τους χωρίζει και την κατάταξη των υπολοίπων υποψήφιων.

Αυτή την Κυριακή θα εξαχθούν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για άλλα ζητήματα που συνδέονται με την εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα:

- Η συμμετοχή: Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των υποψηφίων για προσέλευση στις κάλπες περισσότερων από 300.000 πολιτών, θα πρόκειται για επίδειξη δύναμης του ΠΑΣΟΚ και έμπρακτη επιβεβαίωση της σταθεροποίησής του στη δεύτερη θέση την οποία έχει ήδη κατακτήσει στις δημοσκοπήσεις.

- Οι εισροές: Αν φανεί ότι προσέρχονται στις κάλπες, πέρα από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, ειδικά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τις δυνητικές μετακινήσεις της επόμενης περιόδου και, επομένως, για τα περιθώρια ενίσχυσης του κόμματος στο ορατό μέλλον.

- Οι δημοσκοπήσεις: Αν το αποτέλεσμα δεν προκαλέσει έκπληξη, η εμπιστοσύνη στις εταιρείες μετρήσεων θα ενισχυθεί και θα λαμβάνονται όλο και πιο σοβαρά υπόψη στο εξής. Αν, αντίθετα, οι δημοσκοπήσεις διαψευστούν, τότε θα πυροδοτηθεί αμφισβήτηση και θα πέσει νερό στο μύλο του αντισυστημισμού.

- Οι αιτίες της επιτυχίας: Οι νικητές του πρώτου γύρου θα έχουν επιβραβευτεί για το πολιτικό τους στίγμα, για την προσωπικότητά τους και για την καμπάνια που έκαναν. Οι ερμηνείες που θα γίνουν θα έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον γιατί κάτι θα σηματοδοτούν συνολικά για τις πολιτικές αναζητήσεις των πολιτών που κινούνται από το κέντρο μέχρι την ανανεωτική αριστερά.

- Οι αιτίες της αποτυχίας: Αντίστοιχα, τυχόν κακή επίδοση υποψηφίων θα έχει εξήγηση στη βάση πολιτικών μηνυμάτων και επικοινωνιακής τακτικής. Η ανάλυση των λαθών θα ενδιαφέρει συνολικά τους ενδιαφερόμενους για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

- Η συνοχή του ΠΑΣΟΚ: Ανάλογα με τις δηλώσεις που θα γίνουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα φανεί πόσο αρραγής θα είναι η ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα της ανάδειξης νέας ηγεσίας. Ενδεχομένως, θα φανούν και τα περιθώρια συμμαχιών ενόψει δεύτερου γύρου.

- Τα άλλα κόμματα: Οι αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, ειδικά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα δείξουν τα υπόγεια ρεύματα που θα αρχίσουν να κινούνται ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα. Θα φανεί, δηλαδή, πώς θα αντιμετωπίζουν το ΠΑΣΟΚ (περισσότερο σαν αντίπαλο δέος ή/και σαν δυνητικό κυβερνητικό εταίρο).