Παιδεία

ΚΕΔΕ άμεσα οι διαδικασίες για τους Παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

ΚΕΔΕ άμεσα οι διαδικασίες για τους Παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ ΚΕΔΕ άμεσα οι διαδικασίες για τους Παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ
ΚΕΔΕ άμεσα οι διαδικασίες για τους Παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ Να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών,για προγράμματα όπως αυτό της δωρεάν φιλοξενείας παιδιών απο παιδικούς σταθμούς χρηματοδοτούμενους από το ΕΣΠΑ ,ζητά, με απόφασή της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το ΔΣ της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (2014- 2020) για τη χρηματοδότηση των έργων τοπικής και τεχνικής υποδομής και των δράσεων που αφορούν τις υποδομές και τη λειτουργία των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, το ΔΣ επέστησε την προσοχή στα προγράμματα οικογενειακής εναρμόνισης, προσχολικής και σχολικής αγωγής (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ) και της τρίτης ηλικίας («Βοήθεια στο Σπίτι», «Κατ' οίκον Φροντίδα», ΚΗΦΗ). Συγχρόνως, επισήμανε την ανάγκη να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων το ερχόμενο σχολικό έτος 2014- 2015 από τα αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Επίσης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητά την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας των καθαριστριών των σχολικών μονάδων της χώρας, που χρηματοδοτεί το υπουργείο Παιδείας. Όπως σημειώνεται στην απόφαση, πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενες που παραμένουν απλήρωτες από την αρχή της σχολικής χρονιάς και έχουν υπογράψει συμβάσεις με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας. Και παρά το γεγονός ότι ο φορέας διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια, λόγοι γραφειοκρατίας μπλοκάρουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η ΚΕΔΕ θεωρεί απαράδεκτο να «πληρώνουν» οι σχολικές καθαρίστριες τις παραλείψεις και τις ευθύνες των αρμοδίων και ζητά από τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών να επιλύσουν, άμεσα, το θέμα. Σε ό,τι αφορά στους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς ζητά την απορρόφηση όλων.

Ακόμη, το ΔΣ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους μικροομολογιούχους του Δημοσίου και καλεί την κυβέρνηση να προσπαθήσει να καλύψει τις απώλειές τους. Τέλος, ζητά την τροποποίηση του άρθρου 22 του Ν.3900/2010, ώστε ο φορολογούμενος υπόχρεος, ο οποίος σήμερα οφείλει να καταβάλει το 50% των οφειλομένων προκειμένου να ασκήσει έφεση, να μπορεί αντ' αυτού να εγγράψει υπέρ του Δημοσίου υποθήκη πρώτης τάξεως επί ακινήτου ή να προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή