Παιδεία

Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα: Ανατροπή με τη λήξη των μαθημάτων

Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα: Ανατροπή με τη λήξη των μαθημάτων
Τα κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα προκαλέσαν καραμπόλα σε λήξη της σχολικής χρονιάς και γιορτές αποφοίτησης. Τι πρέπει να ξέρουν γονείς και μαθητές.

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται όλη η χώρα  από νωρίς το πρωί με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες γεγονός που οδήγησε πολλούς Δήμους σε απόφαση για κλειστά σχολεία και μειωμένο ωράριο μαθημάτων προς αποφυγή έκθεσης των μαθητών στη ζέστη.

Η αλήθεια είναι ότι το φετινό καλοκαίρι μπήκε δυναμικά με τον καύσωνα να κάνει την εμφάνισή του με τετραήμερη διάρκεια και θερμοκρασίες που θα χτυπήσουν 43αρι σε πολλές περιοχές της χώρας πριν καλά καλά φτάσουμε στα μέσα του μήνα. Υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης και με πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια της μαθητικής κοινότητας από χθες ανακοινώθηκε τριήμερο λουκέτο σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε Δήμους της Ευβοίας και σε άλλα σημεία της χώρας ενώ δεν είναι λίγοι οι Δήμοι που επέλεξαν την τακτική των μαθημάτων μέχρι τις 11:30 και μετά το σχόλασμα των μαθητών. 

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα κλειστά σχολεία την Τετάρτη 12 Ιουνίου εδώ

Η καραμπόλα με τα κλειστά σχολεία και την πρόωρη λήξη της σχολικής χρονιάς 

Βέβαια, το λουκέτο σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ουσιαστικά ισοδυναμεί με πρόωρη λήξη των μαθημάτων καθώς την Παρασκευή 14 Ιουνίου που οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία δεν θα γίνουν μαθήματα ούτως ή άλλως καθώς βάσει πρωτοκόλλου θα δοθούν οι βαθμοί στους μαθητές και τα απολυτήρια. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιοχές που έχει ανακοινωθεί εξαρχής τριήμερο λουκέτο από σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, οι μαθητές έχουν ολοκληρώσει την σχολική χρονιά και απολαμβάνουν πρόωρες καλοκαιρινές διακοπές καθώς είναι εκτός τάξεων από την περασμένη Παρασκευή 7 Ιουνίου λογω του κλεισίματος των σχολείων για τις Ευρωεκλογές. 

Οι γονείς είναι αλήθεια ότι υποδέχθηκαν με ανακούφιση τόσο την απόφαση για κλειστά σχολεία όσο και για μαθήματα μέχρι τις 11:30 δεδομένων των συνθηκών ακραίας ζέστης και υγρασίας που δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα σε τάξεις που φιλοξενούνται σε προκατ κτίρια με απουσία παραθύρων αλλά και σε τάξεις που τα μέσα κλιματισμού είναι άγνωστη λέξη.

2891856 3b235

Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα: Τι θα γίνει με τις τελετές αποφοίτησης

Το επόμενο σημείο που απασχολεί τους γονείς ενόψει της λήξης της σχολικής χρονιάς και των συνθηκών που δημιουργεί το κύμα καύσωνα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις τελετές αποφοίτησης σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά που αυτές τις μέρες παραδοσιακά έχουν την τιμητική τους.

Από τη στιγμή που τα σχολεία είναι είτε κλειστά είτε λειτουργούν με μειωμένο ωράριο εξυπακούεται ότι είναι απαγορευτικό να διοργανώσουν αυτές τις μέρες (11/6- 13/6) τις εορταστικές εκδηλώσεις για τους μαθητές που αποφοιτούν από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Οπότε για τις περιοχές αυτές οι εν λόγω τελετές αυτομάτως μετατίθενται για την Παρασκευή 14 Ιουνίου πάντα βάσει καιρικών συνθηκών εναλλακτικά από την επόμενη εβδομάδα. 

Στον αντίποδα έχουμε τα σχολεία όπως στην Αττική που ναι μεν λειτουργούν κανονικά με το ωράριο τους να μην έχει μέχρις στιγμής τροποποιήσεις με εξαίρεση το Μαρκόπουλο που οι μαθητές σχολάνε στις 11:00, που οι τελετές αποφοίτησης έχουν πράσινο φως να διεξάγονται με τα δέοντα προστατευτικά μέτρα για την ασφάλεια μικρών και μεγάλων. Σημειωτέον, ότι ειδική μνεία για τις τελετές αποφοίτησης γίνεται και στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τα μέτρα καύσωνα στις σχολικές μονάδες. Όπως τονίζεται κατά την υλοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τη λήξη του σχολικού έτους τα σχολεία θα πρέπει να λάβουν κάθε πρόσφορο, κατά την κρίση τους, μέτρο για την προστασία των μαθητών.

Ανατροπή με κλειστά σχολεία και στην Αττική;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews αν και προς ώρας οι Δήμοι της Αττικής δεν έχουν ανακοινώσει λουκέτο στα σχολεία για τον καύσωνα, είναι επί ποδός και κάνουν συσκε΄ψεις αναλύοντας τα μετεωρολογικά δεδομένα και δεν αποκλείεται εντός της ημέρας θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για κλειστά σχολεία. Οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να ανακοινωθούν από τους δήμους τις απογευματινές ώρες, μετά τις 4 το απόγευμα.

Πριν από λίγο ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση για μειωμένο ωράριο λειτουργίας στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών την Τετάρτη 12/6 και την Πέμπτη 13/6, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Αθηναίων καθώς και η κεντρική υπηρεσία (Ρόδου 181, Σεπόλια) θα λειτουργήσουν από τις 7 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση, το ελαστικό ωράριο λειτουργίας θα εφαρμοστεί με γνώμονα την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση όλων των οικογενειών των οποίων τα παιδιά φιλοξενούνται στις δομές, την προστασία της υγείας των υπαλλήλων όλων των υπηρεσιών του φορέα, την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.