Παιδεία

Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα: Πώς και γιατί πάρθηκε η απόφαση

Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα: Πώς και γιατί πάρθηκε η απόφαση
Καύσωνας προ των πυλών και το παρασκήνιο της απόφασης για κλειστά σχολεία σε Δήμους της χώρας έχει ενδιαφέρον.

Το καιρικό σκηνικό αναμένεται να αλλάξει άρδην οδηγώντας σε ανακοινώσεις για κλειστά σχολεία τις προσεχείς μέρες καθώς οι μετεωρολόγοι όλες τις μέρες προειδοποιούν για το κύμα καύσωνα που αναμένεται με ιδιαίτερη ένταση. Ειδικότερα, η πρόελασή του στη χώρας μας θα ξεκινήσει από αύριο, Τρίτη 11 Ιουνίου, και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου με την δυσκολότερη μέρα όλων να αναμένεται να είναι η Πέμπτη 13 Ιουνίου με τη χώρα δίχως υπερβολή να θυμίζει καμίνι λόγω θερμοκρασιών.

Εδώ τα κλειστά σχολεία για 12/6

Δείτε ΕΔΩ όλη την λίστα με τα κλειστά σχολεία.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα έκτακτα μέτρα για μαθητές και Πανελλήνιες.

Το παρασκήνιο της απόφασης για κλειστά σχολεία

Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να αγγίξουν μέχρι και τους 43 βαθμούς σε περιοχές της χώρας εξαρχής δημιούργησαν προβληματισμό για τι μέλλει γενέσθαι με την λειτουργία πρωτίστως της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς τα Λύκεια αυτό το διάστημα δίνουν Πανελλήνιες 2024. Πριν από λίγο ήδη άρχισαν οι πρώτοι Δήμοι να ανακοινώνουν κλειστά σχολεία για τρεις μέρες και αναδιαμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία με μέριμνά τους την ασφάλεια των λιλιπούτειων μαθητών της πρώτης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Δήμος Χαλκιδέων και Δ΄ήμος Μετεώρων αντίστοιχα έλαβαν τις πρώτες αποφάσεις για λουκέτο σχολεία και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι τις ανακοινώσεις για κλειστά σχολεία.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Dnews οι μετεωρολόγοι έχοντας μελετήσει το φαινόμενο του τετραήμερου καύσωνα και έχοντας την θερμοκρασιακή πρόγνωση εισηγήθηκαν θετικά για το κλείσιμο σχολείων σε περιοχές που το θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο και οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαιτέρως απαγορευτικές για έκθεση στο εξωτερικό περιβάλλον μικρών μαθητών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών.

Μάλιστα η εισήγησή τους ενισχύθηκε από το γεγονός ότι αυτές τις μέρες σχεδόν σε όλα τα σχολεία οι τελειόφοιτοι Νηπιαγωγείου και Δημοτικού προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις καθιερωμένες τελετές αποφοίτησης που διεξάγονται είτε νωρίς το απόγευμα είτε πρωινές ώρες μεσούσης του σχολικού προγράμματος γεγονός που χρήζει προσοχής λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Με τα δεδομένα αυτά και έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφάλεια της μαθητικής κοινότητας, οι μετεωρολόγοι από την πρώτη στιγμή έδωσαν το πράσινο φως σε Περιφέρειες και Δήμους αντίστοιχα να αποφασίσουν κατά βούληση για το κλείσιμο των σχολείων ενόψει καύσωνα. 

Υπό το πρίσμα αυτό έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις για κλειστά σχολεία ελέω καύσωνα. Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί ότι σε τοπικό επίπεδο η ευθύνη για το κλείσιμο σχολείων άπτεται της αρμοδιότητας του Δήμου σε απόλυτη συνεννόηση με την Περιφέρεια χωρίς καμία παρέμβαση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας επιλαμβάνεται και αποφασίζει μόνο για καθολικό κλείσιμο των σχολείων,