Παιδεία

Μηχανογραφικό 2024: Οι 6 συμβουλές που οδηγούν στο πανεπιστήμιο

Μηχανογραφικό 2024: Οι 6 συμβουλές που οδηγούν στο πανεπιστήμιο
Μηχανογραφικό 2024: Ποιες «παγίδες» να αποφύγετε, τι πρέπει να προσέξετε πριν την οριστική υποβολή

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ κινούνται σε ρυθμούς μηχανογραφικού και παράλληλου μηχανογραφικού με απώτερο στόχο να τα καταφέρουν στις Βάσεις 2024 και να εισαχθούν στο πανεπιστημιακό τμήμα της αρεσκείας τους. 

Το γράψε σβήσε στις επιλογές των σχολών δεν έχει τέλος καθώς οι υποψήφιοι μπορούν μέχρι και τις 18 Ιουλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr να επεξεργάζονται και να τροποποιούν τις προτιμήσεις τους το αργότερο μέχρι τις 23:59 εκείνης της μέρας καθώς μετά το πέρας αυτής δεν γίνεται αποδεκτή καμία απολύτως αλλαγής. 

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι στην συμπλήρωση του Μηχανογραφικού 2024; Τι θα τους βοηθήσει να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές; Πώς επηρεάζει τη διαδικασία επιλογής η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής; 

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας σε ανάρτησή του δίνει πολύτιμες συμβουλές στους υποψηφίους ενόψει της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού. Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που προτείνει με τελικό στόχο οι υποψήφιοι να εξασφαλίσουν μια θέση στο πανεπιστήμιο. Ειδικότερα τονίζει τα εξής:

1ο βήμα
Εκτύπωσε τις Σχολές του Επιστημονικού Πεδίου στα μαθήματα του οποίου εξετάστηκες στις Πανελλήνιες 2024 από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και μελέτησε τις Σχολές που μπορείς να δηλώσεις. Βρες τα προγράμματα σπουδών τους και μάθε για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές της κάθε σχολής.

2ο βήμα

Στην ίδια λίστα που έχεις εκτυπώσει, δίπλα στον όνομα της κάθε σχολής, σημείωσε τα γράμματα Α, Β, Γ ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

Α: στις σχολές που σε ενδιαφέρουν πολύ
Β: στις σχολές σχολή που σε ενδιαφέρουν λιγότερο
Γ: στις σχολές που δεν σε ενδιαφέρουν καθόλου

Πρόσεξε! Θα επιλέξεις τις σχολές που σ’ ενδιαφέρουν πραγματικά, ανεξάρτητα από την εκτίμησή σου για τους βαθμούς που έχεις πάρει και χωρίς να επηρεάζεσαι καθόλου από την βάση των σχολών. Κάθε χρόνο τα δεδομένα αλλάζουν και υψηλή βάση δεν σημαίνει αναγκαστικά και καλή σχολή. Υπάρχουν πολλές σχολές με χαμηλότερες βάσεις που προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές εξέλιξης. Να επιλέξεις τις σπουδές που σου αρέσουν 

3ο βήμα

Συνεχίζεις την ιεράρχηση με ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια. Αριθμείς τις σχολές 1, 2, 3,…, Αρχικά αυτές της κατηγορίας Α και στη συνέχεια της Β και της Γ.
Ενδεικτικά: Α1, Α2… Α14, Β15,… Β35, Γ36…
Με αυτόν τον τρόπο έχεις διαμορφώσει τη λίστα των Σχολών που σε ενδιαφέρουν με βάση την απόλυτη σειρά προτίμησής σου. Όμως, δεν έχεις τελειώσει ακόμη 

Σύμφωνα με την λίστα με τα Α1, Α2 … Β15 ... , ταξινομείς τις διαθέσιμες πλέον σχολές με βάση τις προτιμήσεις σου, εκτυπώνεις το αρχείο και το προσχέδιο του μηχανογραφικού σου είναι έτοιμο 

Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι το Μηχανογραφικό συμπληρώνεται χωρίς να κοιτάμε τις βάσεις των προηγούμενων ετών, με φθίνουσα σειρά επιθυμίας, μελετώντας προσεχτικά τα Προγράμματα Σπουδών των Σχολών και των Τμημάτων.

Όσοι βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο βαθμολογικό όριο θα πρέπει να δηλώσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές και να μην παραλείψουν να συμπληρώσουν και το Παράλληλο Μηχανογραφικό των ΣΑΕΚ. Να σημειωθεί ακόμη ότι με την απόκτηση του απολυτηρίου τίτλου των ΣΑΕΚ υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις Πανεπιστημίων και ως εκ τούτου αποτελούν μία εναλλακτική διαδρομή για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το βαθμολογικό όριο.

{{https://www.facebook.com/hagitegas.giwrgos/posts/pfbid0Bd7idHACSnDwTvXvTgTgUt81JVqzfwmByu6stA4chiRRjH6u8hchsxCE68wbhK6al}}