Παιδεία

Έξαλλοι οι γονείς για τις συγχωνεύσεις τάξεων με το ζόρι - Το παράδειγμα του 4ου Δημοτικού Καισαριανής

Έξαλλοι οι γονείς για τις συγχωνεύσεις τάξεων με το ζόρι - Το παράδειγμα του 4ου Δημοτικού Καισαριανής
Η αιφνιδιαστική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις τάξεων με 30(!) μαθητές έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε γονείς και εκπαιδευτικούς εν μέσω καλοκαιριού καθώς το Υπουργείο Παιδείας με αιφνιδιαστική του εγκύκλιο επιβάλλει με το έτσι θέλω τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την μετακίνηση μαθητών της Α Δημοτικού σε γειτονικά σχολεία όταν οι τάξεις έχουν μικρότερους από 30 μαθητές. Με την τακτική αυτή όπως καταγγέλεται κάθε άλλο παρά η ηγεσία του Υπουργείου θέλει την καλυτέρευση των εκπαιδευτικών συνθηκών.

Όπως καταγγέλλει γονέας στο Dnews «Πρόκειται για μια αντιπαιδαγωγική απόφαση, η οποία έρχεται να υποβαθμίσει με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο το ήδη ταλαιπωρημένο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, να προκαλέσει σύγχυση σε γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μικρούς μαθητές στο ξεκίνημα της σχολικής τους πορείας, συναναστροφής και μόρφωσης. Η συγχώνευση τάξεων, η κατάργηση τμημάτων και η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού δεν είναι σαφώς και σε καμία περίπτωση η λύση για την εξοικονόμηση πόρων. Τουναντίον, θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση και προτεραιότητα η αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία, για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των σχολικών συγκροτημάτων και την επαρκή επάνδρωση και στελέχωση τους με το απολύτως αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστούν οι ήδη υφιστάμενες και ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες».

Σφοδρές αντιδράσεις από γονείς της Καισαριανής: «Να ανακληθεί τώρα η βάρβαρη αυτή απόφαση»

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων από πλευράς γονέων είναι και η σχετική ανακοίνωση από το Δήμο Καισαριανής. Όπως τονίζεται «Με τις συγχωνεύσεις τμημάτων το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε ανάκληση αποφάσεων κατάτμησης τμημάτων σε όλη τη χώρα, στα οποία φοιτούν μαθητές/τριες με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό έτος 2024 - 2025. Ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής παρατηρούνται περισσότερες από 80 ανακλήσεις αποφάσεων δημιουργίας τμημάτων και δεκάδες απορριπτικές αποφάσεις σε νέες προτάσεις. Σε σχολεία δηλαδή που το σύνολο των μαθητών ανά τμήμα αγγίζει το 27, 28 και 29 διατηρούν ένα τμήμα (!), αντί να δημιουργηθούν 2 τμήματα και ακολούθως προβαίνουν σε εντολές για μετακίνηση μαθητών που ήδη φοιτούν στη σχ. μονάδα όταν ο αριθμός υπερβαίνει το 25! Μαθητές που μέχρι χθες πήγαιναν σε ένα σχολείο με τους συμμαθητές τους θα τους αναγκάσουν να αλλάξουν εκπαιδευτικό περιβάλλον για λόγους αδιανόητους παιδαγωγικά.»

Η περίπτωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής

Όπως μάλιστα αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Καισαριανής « Στην πόλη μας, με βάση αυτή την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., η Περιφερειακή Δ/νση μεθοδεύει την επανένωση των 2 τμημάτων της Γ΄ τάξης (σχ. έτος 2023-2024) του 4ου Δημοτικού σχολείου Καισαριανής, ΠΑΡΑ την εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και των Συμβούλων για τη συνέχιση των 2 τμημάτων και στη Δ΄ τάξη (σχ. έτος 2024-2025).  Η δημιουργία των 2 τμημάτων επιβάλλεται από άκρως παιδαγωγικά κριτήρια, αλλά και γιατί στο συγκεκριμένο τμήμα υπάρχουν ήδη 3 διαγνώσεις για παράλληλη στήριξη, 4 διαγνώσεις για ΤΕ και αναμένονται ακόμη 2 διαγνώσεις. Απαιτούμε ανακληθεί τώρα η βάρβαρη αυτή απόφαση! Να συνεχίσουν με δύο τμήματα τα παιδιά στη Δ΄ τάξη του 4ου Δημοτικού Καισαριανής. Να μην τολμήσουν να αναστείλουν τη λειτουργία οποιουδήποτε τμήματος Ένταξης. Η μόνη λύση είναι η μαζική απάντηση κόντρα και σε αυτή την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του μορφωτικού δικαιώματος όλων των παιδιών.»