Παιδεία

Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο - Η μέρα και το ωράριο του αγιασμού

Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο - Η μέρα και το ωράριο του αγιασμού
Το χρονοδιάγραμμα του αγιασμού και της πρώτης μέρας στα σχολεία για τη νέα χρονιά

Οι καλοκαιρινές διακοπές των μαθητών ολοκληρώνονται καθώς η έναρξη της σχολικής χρονιάς 2024-25 πλησιάζει με την επιστροφή στα θρανία να είναι πλέον ζήτημα ολίγων ημερών. Πρώτη θα περάσουν το κατώφλι του σχολείου οι λιλιπούτειοι μαθητές των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών καθώς τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις δημοτικές δομές η λειτουργία ξεκινά την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Εκείνη την μέρα επιστρέφουν στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να αναλάβουν τα φετινά διδακτικά τους καθήκοντα αλλά και να προετοιμάσουν τα σχολεία για τον καθιερωμένο αγιασμό την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Αγιασμός στα σχολεία: Το πρόγραμμα και το τελετουργικό της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 

Ο αγιασμός που αποτελεί παραδοσιακά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου όπου τα προαύλια όλων των βαθμίδων θα πλημμυρίσουν με φωνές και την παρουσία μαθητών. Φέτος η μέρα αυτή «πέφτει» Τετάρτη. Οπότε το ραντεβού των μαθητών είναι για τις 11 Σεπτεμβρίου από τις 8:30 μέχρι 10:00 όπου τελείται παραδοσιακά ο αγιασμός στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές θα λάβουν σχετική ενημέρωση για την ακριβή έναρξη του αγιασμού από την διεύθυνση του σχολείου. Σημειωτέον, οι μαθητές πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους σχολικές τσάντες για να παραλάβουν το σύνολο των σχολικών βιβλίων της φετινής χρονιάς.

Μετά την καθιερωμένη τελέτη του αγιασμού οι μαθητές θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν το προγραμμα και τη λειτουργία του σχολείου, θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν. Από την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά.