Παιδεία

Το προαύλιο ελληνικού σχολείου μετατρέπεται σε κλιματικό καταφύγιο για έναν σπουδαίο λόγο

Το προαύλιο ελληνικού σχολείου μετατρέπεται σε κλιματικό καταφύγιο για έναν σπουδαίο λόγο
Εγκρίθηκε από την ΕΕ, η πρόταση για επανασχεδιασμό των σχολικών αυλών, με βάση τη φύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία υλοποιείται στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου όπου το προαύλιο του μετατρέπεται σε αστικό κλιματικό καταφύγιο.

Πρόκειται για μια από κοινού δράση που συνδιαμόρφωσαν οι Δήμοι Χαλανδρίου και Τορίνο, για επανασχεδιασμό των σχολικών αυλών, με προσανατολισμό τη φύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η πρότασή τους που έλαβε την σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζεται στην μετατροπή των σχολικών αυλών σε οικολογικά σχεδιασμένους χώρους στους οποίους οι κάτοικοι θα βρίσκουν καταφύγιο σε ακραίες θερμοκρασίες.

Η μεταμόρφωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου σε αστικό κλιματικό καταφύγιο

Η αυλή του 4ου Δημοτικού Σχολείου θα επανασχεδιαστεί με τη συμμετοχή των μαθητών και των κατοίκων της γειτονιάς και θα χρησιμοποιηθούν οικολογικά υλικά και σχεδιασμός, προκειμένου να καταστεί ανθεκτική και βιώσιμη απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Τελικός στόχος του πιλοτικού προγράμματος που θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο του 2025 έως τον Ιούνιο του 2027, είναι να αποδειχθεί ότι η μετατροπή των σχολικών αυλών σε αστικά κλιματικά καταφύγια, μπορεί να δώσει λύσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις ώστε να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, να χρησιμεύσουν ως «κύριος κώδικας» για να αναδείξουν μία ενδιαφέρουσα συμμετοχική διαδικασία, να επεκτείνουν τη γνώση και να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.