Η ημερομηνία των εκλογών κρίνει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ

Η ημερομηνία των εκλογών κρίνει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ
Επίθεση όλων εναντίον Ανδρουλάκη!- «Δελφίνοι» κάνουν λόγο για «αποκαθήλωση» της ηγεσίας στη συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Καταλυτικές εξελίξεις δημιουργούνται στο ΠΑΣΟΚ μετά την μετωπική επίθεση σχεδόν του συνόλου των στελεχών του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμοιαζε τόσο απομονωμένος στην κοινή συνεδρίαση των οργάνων της Χαριλάου Τρικούπη που ορισμένοι «δελφίνοι» έκαναν λόγο για «αποκαθήλωση» του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αν και οι υπερβολές ποτέ δεν βοηθούν! Η αλήθεια, όμως, είναι πως ο πρόεδρος του κόμματος βρίσκεται απομονωμένος σε επίπεδο κορυφαίων συλλογικών οργάνων, καθώς απέναντί του βρίσκονται όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ, μη αφήνοντας περιθώρια για συμμαχίες ακόμα και στο δεύτερο γύρο. Μεταξύ δε αυτών που τον αμφισβητούν ευθέως είναι και ουκ ολίγοι που τον πρώτο καιρό τον στήριξαν, αλλά τώρα μοιάζει να αλλάζουν στρατόπεδο αλλάζοντας τη στάση τους.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο ζητούμενο για τη Χαριλάου Τρικούπη αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την ημερομηνία των εκλογών για την εκλογή προέδρου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τα όσα διημείφθησαν στην κοινή συνεδρίαση των οργάνων, δεν έχει πλέον κανένα άλλο περιθώριο παρά την προκήρυξη εκλογών από τη βάση του προέδρου του κόμματος εντός του 2024. Η αρχική του δήλωση πως θα τηρηθούν οι προβλέψεις για τήρηση του προβλεπόμενου από το καταστατικό χρονοδιαγράμματος, δηλαδή το φθινόπωρο του 2025, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει ούτε ως σκέψη! Σε μια τέτοια περίπτωση, της άρνησης διεξαγωγής εκλογών για πρόεδρο εντός του 2024, δεν θα καταρρεύσει ακριβώς η ηγεσία αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα συμπαρασύρουν τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά;

Είναι σαφές πως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει Ιδεολογική Συνδιάσκεψη, ενώ αν γίνει Συνέδριο θα πρόκειται για Διαρκές Συνέδριο, με τους συνέδρους δηλαδή που συμμετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο, όπου η ηγεσία έχει την πλειοψηφία. Αν γίνουν άλλωστε εκλογές συνέδρων τώρα το πιθανότερο σενάριο είναι η ηγεσία να είναι μειοψηφία.

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, καθώς οι «δελφίνοι» που διεκδικούν την ηγεσία τάσσονται υπέρ της μεγάλης προοδευτικής παράταξης: Ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος και εφόσον διεκδικήσουν την προεδρία και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και Μιχάλης Κατρίνης.