Θα επιλέξει την απόδραση ο Στέφανος;- Τι θα πράξει ο Αλέξης;- Πώς θα κινηθούν οι «87»;

Θα επιλέξει την απόδραση ο Στέφανος;- Τι θα πράξει ο Αλέξης;- Πώς θα κινηθούν οι «87»; Φωτογραφία: EUROKINISSI
Πέντε ερωτήσεις-απαντήσεις για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ που αναμένονται ραγδαίες!

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και με δείγματα των δυο πλευρών να αναμένονται την εβδομάδα που ξεκινά, με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή!

Ας επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα:

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ; Δύσκολο, πολύ δύσκολο, γιατί θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Δεν είναι καθόλου βέβαιον, άλλωστε, ότι θα έχει σε μια τέτοια περίπτωση την πλειοψηφία ο ίδιος και όχι οι αντίπαλοί του. Σίγουρα όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο πραγματικός αντίπαλός του είναι ο ιστορικός ηγέτης του χώρου. Και αυτόν έχει στο στόχαστρό του, προκειμένου να νοιώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι δικός του».

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ; Όχι- όπως τουλάχιστον επιμένουν οι πληροφορίες. Αφήνει (όπως και οι «87») την πρωτοβουλία των κινήσεων στον πρόεδρο του κόμματος. Ο ιστορικός ηγέτης του χώρου, πάντως, είναι οργισμένος με τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή, από τις διαρροές πως δεν έδωσε λεφτά για την «Αυγή», αλλά και από τις αναρτήσεις Κασσελάκη.

ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ; Οι εσωκομματική του αντίπαλοι επιμένουν πως το plan b του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η απόδραση από την Κουμουνδούρου, γίνεται plan a. Αιτία τα οικονομικά του κόμματος. Γι΄ αυτό εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα όλο και επιμένει να αναφέρει πως αν είναι να γίνει όμηρος συμφερόντων προτιμά να μην είναι αρχηγός. Γνώμη της στήλης είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε για να μείνει, για να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ «το δικό του κόμμα» και πως αν δεν νοιώσει ότι ανατρέπεται (αν μπορούν να το πετύχουν οι αντίπαλοί του) τότε μόνο θα σκεφτεί την έξοδο. Και σε αυτή την περίπτωση όμως μάλλον επιλέγοντας το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων»!

ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ "87" ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗΓΟ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ; Όχι. Και επικεφαλής δεν έχουν. Ο Στ. Κασσελάκης, με τα σημερινά δεδομένα, θα μπορέσει -με μεγαλύτερη δυσκολία είναι αλήθεια- να πει «Βρέστε μου αντίπαλο και πάμε». Οι «87» επίσης δείχνουν να μην έχουν ολοκληρωμένη στρατηγική για το τι ζητούν: Να εκδιώξουν τον αρχηγό και να κερδίσουν την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, να συμμετάσχουν για τη μεγάλη παράταξη της ενιαίας κεντροαριστεράς, κάτι άλλο;

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ; Κατά τη γνώμη της στήλης όχι. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο για την προοδευτική παράταξη και για τη χώρα και δεν μπορεί να μετατραπεί σε ηγέτη επιμέρους ομάδων. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί και να μην ρίξει το βάρος του ώστε το κόμμα που ίδρυσε να μην ευτελιστεί περαιτέρω και να επανέλθει το λιγότερο σε κάποιες ράγες που δεν θα προσβάλλουν την πρόοδο και την αριστερά!