Η Ούρσουλα, ο Κυριάκος και οι «δελφίνοι» της ΝΔ

Η Ούρσουλα, ο Κυριάκος και οι «δελφίνοι» της ΝΔ
Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη και οι τυχόν επιδράσεις στην ...Ελλάδα! - Τι γράφει το K-Report

Αναδημοσιεύουμε από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί συνδρομητικά σε καθημερινή βάση, με αφορμή την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο για Ούρσουλα φον ντρε Λάιεν:

Η 18η Ιουλίου τυλίγεται από υποθέσεις και ξετυλίγει στόρις. Αν και οι πιθανότητες είναι ότι η φον ντερ Λάιεν θα συγκεντρώσει τις 361 ψήφους σε σύνολο 720 ευρωβουλευτών, βεβαιότητες δεν υπάρχουν. Η ψηφοφορία είναι μυστική. Οι γκρίνιες για το πρόσωπό της πασιφανείς. Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον περασμένο Μάρτιο στο Βουκουρέστι, 400 είχαν ψηφίσει υπέρ νέας θητείας της, 89 καταψήφισαν και 300 σύνεδροι απείχαν. Χτες, διχάστηκε η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (78 ευρωβουλευτές), η βελγική και η τσέχικη αντιπροσωπεία θα την ψηφίσουν, το ίδιο αναμένεται να κάνει και η ιταλική αντιπροσωπεία, εδώ.

Τι θα γίνει, όμως, αν αύριο δεν επικυρωθεί η επιλογή Φον ντερ Λάιεν; Εξαρτάται. Αν δεν επικυρωθεί επειδή υπήρξαν πολλές αποχές, ίσως γίνει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων και υποβληθεί η υποψηφιότητά της εκ νέου. Αν, όμως, δεν επικυρωθεί επειδή πολλοί την καταψήφισαν, η πρόταση θα αποσυρθεί (ίσως παρασύρει και τις συμφωνίες για Κόστα και Κάλλας…) και θα αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις. Κάπου εκεί, στα στόρις μπαίνει και η Ελλάδα: Γιατί το όνομα του Κ. Μητσοτάκη, μαζί με το όνομα του Κροάτη πρωθυπουργού, Πλένκοβιτς, είναι στις εναλλακτικές προτάσεις για την προεδρία της Κομισιόν ή άλλο κορυφαίο αξίωμα, εδώ.

Ο Κ. Μητσοτάκης: Τα στόρις, λοιπόν, λένε ότι –παρότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται- ενδεχόμενη επιλογή του Κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Κομισιόν έχει πολλά αβαντάζ για να την αρνηθεί. Αναλαμβάνει κορυφαία θέση στην ΕΕ -με ό,τι αυτό θα σήμαινε για τον ίδιο και για την Ελλάδα. Αποχωρεί από την ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή έχοντας μόνο νίκες σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ο διάδοχός του θα έχει τρία χρόνια για να δοκιμάσει την τύχη του -δεν θα πάει δεμένος χειροπόδαρα στις πολύ δύσκολες για τη ΝΔ εκλογές του 2027. Ίσως -καταλήγουν οι ίδιοι παράγοντες- έτσι γίνει εφικτό κι ένα restart στη διακυβέρνηση –που έχει κολλήσει σε τέλμα.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι σενάρια. Προϋποθέτουν, αφενός την αποτυχία της φον ντερ Λάιεν, αφετέρου μια, κάθε άλλο παρά δεδομένη, πρόταση σε Μητσοτάκη. Οι πιθανότητες να συμβούν δεν είναι μεγάλες.

Οι δελφίνοι στη ΝΔ: Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι εντός της ΝΔ διατηρούν κάποιες ελπίδες. Ελπίδες που θεωρούν, μάλιστα, ότι ενισχύονται από ορισμένες κινήσεις του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη: Πχ, οι θέσεις του έναντι της Ρωσίας, που τον φέρνουν πιο κοντά σε θέσεις χωρών της ανατολικής Ευρώπης, η έμφαση που δίνει στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και η κοινή πρωτοβουλία του με τον Πολωνό Τουσκ για την ευρωπαϊκή αμυντική ομπρέλα -λένε- ίσως συνεισφέρουν κάποιες κρίσιμες ψήφους σε ενδεχόμενη ελληνική υποψηφιότητα. Για κάθε ενδεχόμενο, οι υποψήφιοι δελφίνοι έχουν κινητοποιήσει τους μηχανισμούς τους. Κατά βάθος πιστεύουν ότι (όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα...) αυτή η προετοιμασία δεν είναι άχρηστη.