Παιχνίδια Εξουσίας

Η ώρα του Παύλου Πολάκη: Θα καταθέσει πρόταση μομφής ή θα κάνει πίσω;

Η ώρα του Παύλου Πολάκη: Θα καταθέσει πρόταση μομφής ή θα κάνει πίσω;
Ο Στέφανος Κασσελάκης ανοίγει μέτωπο με τους «87» για να εγκλωβίσει τον «αψύ Σφακιανό»- Η κρίσιμη συνάντηση Στέφανου και Παύλου- Στα όρια της πλήρους απαξίωσης η Κουμουνδούρου.

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίγει μέτωπο με τους «87», αλλά το πρόσωπο αυτή τη στιγμή από το οποίο εξαρτάται η κατεύθυνση των εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο Παύλος Πολάκης.

Και η αλήθεια είναι πως ένα και μόνο ερώτημα πλανιέται από το απόγευμα της Πέμπτης πάνω από την Κουμουνδούρου: Θα καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή που είναι προγραμματισμένη για τις 6 και 7 Σεπτεμβρίου ο Παύλος Πολάκης πρόταση μομφής κατά του προέδρου; Θα αρχίσει να μαζεύει υπογραφές και να δημιουργεί συμμαχίες διαμορφώνοντας το συσχετισμό δυνάμεων που θα επιτρέψει να συγκεντρωθούν οι 151 υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο Συνέδριο και σε εκλογή νέου αρχηγού; Ή θα κάνει πίσω, υποκύπτοντας στις πιέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της «Φρουράς Κασσελάκη» που θα τον πιέσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για συμπόρευση μαζί τους, με εύρημα «τον κοινό εχθρό», τους «87» και τον Αλέξη Τσίπρα που η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι βρίσκεται πίσω τους;

Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να εκτιμά πως η πίεση θα φέρει αποτελέσματα και πως μαζί με το «μαστίγιο» θα παίξει ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση και το «καρότο», η αναβάθμιση δηλαδή του του ρόλου του μέσα στο σύστημα εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τη βεβαιότητα αυτή ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα έχει οπωσδήποτε συνάντηση με τον Παύλο Πολάκη, καθώς η κριτική του είναι πολιτική, «αγνοώντας» πως μέσα στο κορυφαίο όργανο του κόμματος του είπε πως δεν κάνει για αρχηγός και πως υπό την ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, εκτιμά πως η συνάντηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σύντομα, ώστε εν συνεχεία να οξύνει το μέτωπο με τους «87» και τον Αλέξη Τσίπρα, τους οποίους και επιδιώκει να θέσει εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές πως ο Στέφανος Κασσελάκης διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «πλήρους κατάκτησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν το προσωποπαγές κόμμα που θέλει να διαμορφώσει καταλήξει να έχει μονοψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Με την ...δαιμονοποίηση, μάλιστα, των «87» και του Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί να απομονώσει τον Παύλο Πολάκη ώστε αν καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου να τον κατηγορήσει ότι συμμαχήσει με την επάρατη πτέρυγα του κόμματος, καθώς διαφορετικά δεν προκύπτουν οι 151 ψήφοι που απαιτούνται για να περάσει η πρόταση μομφής! Με τα σημερινά δεδομένα, μάλιστα, δεν αποκλείεται να οδηγήσει ως το τέλος την κόντρα με τους «87», προκειμένου να προσφύγει ο ίδιος στη λαϊκή κρίση- είναι τόσο διαλυτική η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ που κανένα σενάριο να μην μπορεί να αποφευχθεί.

Όλα, βεβαίως, ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ, θα κριθούν από το εάν ο Παύλος Πολάκης καταθέσει την πρόταση μομφής ή όχι! Μεταξύ των άλλων και η ίδια η συνέπεια, άρα και η προοπτική, του «αψύ Σφακιανού».