Ο Πληροφοριοδότης

Οι Γαλάζιοι που ζητούν αλλαγές, ο «καυγάς» του Πολάκη, οι νέοι χρησμοί του mr Jumbo, το νέο λουκέτο του Μαλαβέτα και τι παίζει με την Εθνική Τράπεζα

Οι Γαλάζιοι που ζητούν αλλαγές, ο «καυγάς» του Πολάκη, οι νέοι χρησμοί του mr Jumbo, το νέο λουκέτο του Μαλαβέτα και τι παίζει με την Εθνική Τράπεζα

Δημογραφικό μέσω μεταναστών

Καταρτίζει η υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης με 5 βασικούς πυλώνες για την επίλυση του Δημογραφικού προβλήματος και θα το παραδώσει στον πρωθυπουργό το πρώτο τρίμηνο του 2024. Μεταξύ των πυλώνων που θα λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα θα είναι οι νόμιμοι μετανάστες όπως είπε η κ. Ζαχαράκη.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες είχαν γίνει σχετικές ανακοινώσεις από αρμόδιους υπουργούς για τη νομιμοποίηση απασχολούμενων εργαζομένων για μακρά περίοδο. Τότε ίσως και τώρα εξεταζόταν το ενδεχόμενο να καλύψουν τα τεράστια κενά οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα που έχει ανάγκη από 180.000 εργάτες γης σε ετήσια βάση. Οι δηλώσεις αυτές είχαν φέρει τριγμούς στο Μαξίμου μεταξύ βουλευτών...

Πάντως η κ. Ζαχαράκη πήρε άμεσα όπως μαθαίνουμε την απάντηση απο τον Σύλλογο Πολυτέκνων Αγρινίου που απέστειλε επιστολή στην κ. Ζαχαράκη ζητώντας την ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών και την κινητροδότηση των νέων ζευγαριών και όχι τη νομιμοποίηση των μεταναστών.

"Η μετανάστευση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις δυνατότητες του κάθε κράτους χωρίς να διακυβεύονται η ιδιοπροσωπεία του γένους μας, η γλώσσα μας, η θρησκεία μας, ο πολιτισμός μας, τα ήθη και τα έθιμα μας και εν τέλει αυτή η ίδια η ταυτότητα μας” απάντησε ο σύλλογος Πολυτέκνων....

Τελικά η αντιπαράθεση έγινε μεταξύ Πολάκη και Φάμελλου

Μπορεί τα δημοσιεύματα περί καυγά μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Αλέξη Χαρίτση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό, να διαψεύστηκαν, όπως και η πληροφορία ότι ο κύριος Χαρίτσης, μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου και την Θεανώ Φωτίου αποχώρησαν από τη σύσκεψη, ωστόσο μαθαίνουμε ότι υπήρξε μια αντιπαράθεση, αν και όχι ένταση.

Συγκεκριμένα, αυτή η αντιπαράθεση έγινε κυρίως μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Σωκράτη Φάμελλου (και λιγότερο του Αλέξη Χαρίτση) και αφορούσε το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και των διυλιστηρίων.

Και αυτό γιατί ο Παύλος Πολάκης άσκησε κριτική προς όλον τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στρίμωξε αρκετά δυνατά την κυβέρνηση για το θέμα των υπερκερδών, με τον Σωκράτη Φάμελλο, ως πρώην αρμόδιο τομεάρχη Ενέργειας του κόμματος το εν λόγω διάστημα, να του απαντά ότι το έχει κάνει επανειλημμένως.

Στον «καυγά» μπήκε λίγο και η Θεανώ Φωτίου, αφήνοντας αιχμές προς τον νέο συντονιστή των Τομέων και επισημαίνοντας του πως το γεγονός ότι ο ίδιος δεν πηγαίνει στα κανάλια να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι άλλα στελέχη του κόμματος δεν δίνουν τις μάχες που πρέπει.

Λήξαν το «επεισόδιο» Τζανακόπουλου – Ρήγα

«Λήξαν» θεωρείται, πλέον, ο καυγάς του Δημήτρη Τζανακόπουλου με τον Πάνο Ρήγα το βράδυ των βουλευτικών εκλογών, ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο να πιαστούν στα χέρια. Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Τζανακόπουλος ανέλαβε την ευθύνη της σύρραξης ζητώντας συγγνώμη από τον κύριο Ρήγα. Από την πλευρά του, ο κύριος Ρήγας αποδέχθηκε τη συγγνώμη, κάνοντας λόγο για «γενναιότητα» της παραδοχής Τζανακόπουλου και παράλληλα ζήτησε από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ να μην συνεχίσει την έρευνα εις βάρος του βουλευτή.

Γαλάζιοι ζητούν αλλαγές...

Τα ατυχή αποτέλεσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έχουν ανάψει τη συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το "τι έφταιξε". Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, βουλευτές και στελέχη μιλούν για ένα πρώτο μήνυμα της κοινωνίας στην Κυβέρνηση μετά από το 2019. Οι πιο διορατικές φωνές στέκονται ωστόσο και κάπου άλλου.

Στη ανάγκη για στελέχωση του κομματικού μηχανισμού με πρόσωπα που έχουν την εμπειρία, αλλά και τη γνώση να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις. Το κόμμα οφείλει, ούτως ή άλλως, να λειτουργεί ανεξάρτητα από την Κυβέρνηση και όταν καθίσταται αναγκαίο, να απορροφά και τους κραδασμούς από τις αναταράξεις. Έχουν άραγε την ίδια άποψη και στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου; Τις επόμενες μέρες θα φανεί...

Το νέο «λουκέτο» του Τάκη Μαλαβέτα

Παρελθόν αποτελεί πλέον η Pop Market του Τάκη Μαλαβέτα και του Νικ Τελέκι που δραστηριοποιούνταν στο quick commerce ειδών παντοπωλείου. Όπως έγινε γνωστό χθες, η Pop Market, που δημιουργήθηκε το 2021, σταματά να λειτουργεί. Σε μια προσπάθεια ομαλής μετάβασης έγινε εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Pop Market και στη Wolt Market, προκειμένου οι πελάτες της πρώτης να εξυπηρετηθούν από τη δεύτερη. Αυτό είναι το δεύτερο «λουκέτο» για τον Τάκη Μαλαβέτα. Το πρώτο του εγχείρημα ήταν στη Μεγάλη Βρετανία με την Home Run, μια προσπάθεια όμως η οποία μετά από 4 χρόνια κατέβασε ρολά.

Οι εφοπλιστές δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική σημαία

Την τελευταία δεκαετία η ελληνική σημαία έχει απολέσει περίπου το 25% της δύναμής της, με το μεγαλύτερο τμήμα της παραπάνω επίδοσης να προέρχεται από τα μεγαλύτερα σε χωρητικότητα πλοία (άνω των 30.000 ΚΟΧ), τα οποία εγγράφονται σε άλλα νηολόγια.

Σήμερα η συνολική συμβολή της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας αγγίζει το 7,9%. Με βάση τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2021 εκτιμήθηκε στα 14,1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σε όρους απασχόλησης αντιστοιχεί σε 86.300 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ τα δημόσια έσοδα που παράγει –άμεσα ή έμμεσα– η δραστηριότητα της εμπορικής ναυτιλίας υπολογίζονται σε 1,9 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Τι παίζει με Εθνική και ΤΧΣ

Ποσοστό έως 25% της Εθνικής Τράπεζας θα διαθέσει το ΤΧΣ με βάση την κυβερνητική απόφαση για συνέχιση της διαδικασίας απεμπλοκής του Δημοσίου από τη συμμετοχή του στις τράπεζες. Στην ΕΤΕ, το Ταμείο ελέγχει ποσοστό 40,39%. Ρόλο συμβούλου στη διαδικασία έχει αναλάβει η JPMorgan. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου, ενώ η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Σε νέες περιπέτειες η McDonald’s

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η McDonald’s, η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food στον κόσμο. Η αλυσίδα στο Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσφέρει χιλιάδες δωρεάν γεύματα στις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις. Στο Ομάν πάντως τα McDonald’s, ανακοίνωσαν ότι δωρίζουν 100.000 δολάρια για τις προσπάθειες ανακούφισης του λαού της Γάζας, κίνηση που έκαναν και άλλα παραρτήματα της εταιρείας στον αραβικό κόσμο.

Με τα franchise καταστήματα του αμερικανικού κολοσσού σε Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία και Τουρκία να εκδίδουν ανακοινώσεις με τις οποίες διαχωρίζουν τη θέση τους από την απόφαση των ισραηλινών καταστημάτων και στις περισσότερες περιπτώσεις δεσμεύθηκαν να προσφέρουν βοήθεια στη Γάζα.

Οι νέοι χρησμοί Βακάκη (Jumbo)

Άστραψε και βρόντηξε, για μια ακόμη φορά, χθες ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. «Οι τάσεις είναι αποπληθωριστικές και στην Αμερική και στην Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα παραμένει μια έντονη κερδοσκοπική τάση» είπε και σημείωσε πως «την ώρα που η χώρα εκπέμπει επενδυτική αισιοδοξία, στην πραγματικότητα κινείται με ρυθμούς παραπληγικού σαλιγκαριού». Από την κριτική του δεν έμειναν έξω ούτε οι συνάδελφοί του λιανέμποροι δηλώνοντας ότι υπάρχει έλλειψη θάρρους από την πλευρά των επιχειρήσεων που δεν μειώνουν τιμές λόγω ανησυχίας.

«Η νομιμότητα ξεκινά από εμάς τους ίδιους»

Μπορεί οι πολιτικές αντιπαραθέσεις να είναι έντονες, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφωνούν σε όλα.

Για του λόγου το αληθές, οι υπουργοί πληροφορήθηκαν χθες από τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου- ο οποίος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την νομοπαρασκευαστική διαδικασία και ειδικότερα για την καλή νομοθέτηση- ότι «από τα 14 νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή από την παρούσα κυβέρνηση, τα 8 υπερψηφίστηκαν και από άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, πλην της ΝΔ.

Ειδικότερα, από τα 381 άρθρα συνολικά των 14 νομοσχεδίων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερψηφίσει τα 178 (47%) και το ΠΑΣΟΚ τα 185 (49%).

Τι αποδεικνύει αυτό, κατά το Μέγαρο Μαξίμου; "Όταν ακολουθούμε την καλή νομοθέτηση, δημιουργούμε συνθήκες ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης».
Ο κ. Παπασταύρου, έστειλε πάντως και ενδοκυβερνητικό μήνυμα για την τήρηση όλων των σταδίων της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, αλλά και την έγκαιρη και πλήρη επεξεργασία διατάξεων κατά την περίοδο διαβούλευσης: «Απαιτούμε τη νομιμότητα απ’ όλους· η νομιμότητα ξεκινά από εμάς τους ίδιους».