Δεν θέλουν να τους βλέπουν ούτε «ζωγραφιστούς», η κάθοδος Μασούτη και τα δεδομένα πρόστιμα για καρτέλ σε τράπεζες

Δεν θέλουν να τους βλέπουν ούτε «ζωγραφιστούς», η κάθοδος Μασούτη και τα δεδομένα πρόστιμα για καρτέλ σε τράπεζες

Δεν θέλουν ούτε να τους βλέπουν στα πάνελ ούτε στη Βουλή...

Σε μια αρκετά ασυνήθιστη κίνηση προχώρησε η Κουμουνδούρου χθες το βράδυ, γνωστοποιώντας ότι τα στελέχη της δεν θα εμφανίζονται σε τηλεοπτικά πάνελ με αντίστοιχα στελέχη της Νέας Αριστεράς, τα οποία αποχώρησαν πρόσφατα από το κοινό τους κόμμα.

Η απόφαση αυτή αποκαλύφθηκε μετά από εμπλοκή που παρουσιάστηκε σε εκπομπή στο ONE (Τάκης Χατζής), στην οποία ήταν καλεσμένοι ο Πέτρος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Σκουρλέτης της Νέας Αριστεράς απο κοινού με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τελικά, μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση ανάμεσα στους υπόλοιπους και αποχώρησαν, μπήκε στο στούντιο μόνος του ο κύριος Παππάς, ο οποίος και ο ίδιος είχε πληροφορηθεί για την απόφαση της Κουμουνδούρου αφού είχε προσέλθει στο κανάλι.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν σχετικά με την εν λόγω απόφαση: "Αυτοί έκαναν την επιλογή τους, αποχώρησαν και στρέφονται κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαίωμα τους. Εμείς το αφήνουμε πίσω αυτό και ρίχνουμε όλο το βάρος στην αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη". Πάντως, παράλληλα σημείωναν: "Δεν θέλουμε αντιπαραθέσεις με πρώην συντρόφους και να δίνουμε τροφή σε Μέσα και ΝΔ να απολαμβάνουν τον σπαραγμό. Απέναντι μας είναι ο Μητσοτάκης και με αυτόν έχουμε μέτωπο".

Επιπλέον, κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν καθόταν στα έδρανα της ολομέλειας της Βουλής την ώρα που μιλούσε στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, αλλά μένει να αποδειχθεί τις επόμενες μέρες αν πρόκειται και αυτό για απόφαση ή για συγκυριακό γεγονός.

Η κάθοδος Γ. Μασούτη στην Αθήνα

Στην Αθήνα να βρεθεί αύριο Παρασκευή ο Γιάννης Μασούτης. Ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας και πρόεδρος της Κεντρικής Ένσωης Επιμελητηρίων έρχεται στην πρωτεύουσα για τα εγκαίνια ενός καταστήματος στη Γλυφάδα της αλυσίδας του.

Το συγκεκριμένο κατάστημα θα αποτελέσει το πρώτο Grand Μασούτης στην πρωτεύουσα και θα είναι η «ναυαρχίδα» της αλυσίδας στην Αττική έκτασης 2.000 τ.μ. σε δυο επίπεδα ενώ θα διαθέτει πάρκινγκ 8.000 τ.μ. Μέσα στο 2024, όπως μου λένε αρμοδίως, αναμένεται και η λειτουργία ενός δεύτερου Grand Μασούτης στην περιοχή «Τρείς Γέφυρες» εκεί που ο επιχειρηματίας θέλει να αναπτύξει και κατοικίες.

Η πικρία Λιανού και η έλευση Σάρπ

Τις βαλίτσες του για την ανάληψη θέσης σε Επιτροπή Ανταγωνισμού άλλης Ευρωπαϊκής χώρας ετοιμάζει ο νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ανεξάρτητης Αρχής Γιάννης Λιανός. Ο σημερινός πρόεδρος, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 3 Ιανουαρίου του 2024, από τον περασμένο Απρίλιο έχει αποδεχθεί να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση σε αρχή ανταγωνισμού άλλης ευρωπαϊκής χώρας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος χθες στο Χ.

Νέα επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ. Στις 3.30 μ.μ. σήμερα έχει προγραμματιστεί ακρόαση της κ. Σαρπ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυρία Σαρπ έχει χειριστεί αρκετές υποθέσεις Ανταγωνισμού που εκδικάζονταν από το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ. Υπό την προεδρία της κ. Σαρπ στο ΣτΕ απορρίφθηκε η αίτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την απομάκρυνσή της από επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η απομάκρυνση της κυρίας Θάνου είχε φέρει τον Αύγουστο του 2019 τον κ. Λιανό στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες στις οποίες εργαζόταν εκείνη την περίοδο.

Η καυτή πατάτα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αντίστροφα, όπως μαθαίνω, μετρά ο χρόνος για την έκδοση της απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισµού για τις χρεώσεις των τραπεζών σε σειρά τραπεζικών συναλλαγών. Πιθανότατα και πριν τα Χριστούγεννα, μου λένε, ότι η Αρχή θα εκδόση την απόφαση για μια πολύκροτη υπόθεση που έφερε σε σύγκρουση τον απερχόμενο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής με την Κυβέρνηση, νυν και προηγούμενη.

Στην ουσία τώρα πηγές μου επιμένουν ότι από την έρευνα της Αρχής εντοπίστηκαν ενδείξεις και στοιχεία για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Τραπεζών αλλά και με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη δημιουργία ενός μοντέλου τιμολόγησης των συναλλαγών.

Αυτό στοιχειοθετεί εναρμονισμένη πρακτική. Τόσο πόσο υψηλά θα είναι τα πρόστιμα, δεν μπορώ να σας πω. Αυτό που γνωρίζω με τα βεβαιότητας είναι ότι οι Τράπεζες βρίσκονται στη φάση ανταλλαγής απόψεων για να εφαρμοστεί η διαδικασία διευθέτησης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι τράπεζες θα παραδεχθούν ενοχή για αντιανταγωνιστικές πρακτικές για να πετύχουν «κούρεμα» 15% στα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν. Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη μετά από καταγγελία και από τη Viva ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα τον Νοέμβριο του 2019 όταν ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν «ντου» σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Αττικής, ΔΙΑΣ και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών προκειμένου να διαπιστώσουν «καρτέλ» στις χρεώσεις.

Το μήνυμα για Ερντογάν μέσω...Σούνακ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να έρχεται στην Αθήνα με διάθεση να διατηρηθεί, αν μη τι άλλο, το θετικό κλίμα του τελευταίου δεκαμήνου, αλλά έγινε σαφές και από την συνέντευξή του στην Καθημερινή, μία ημέρα πριν το Ανώτατο Συμβούλιο, πως οι θέσεις του δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Επειδή λοιπόν και οι ελληνικές "κόκκινες γραμμές", είναι πάγιες και ξεκάθαρες, η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και για απαντήσεις φυσικά σε περίπτωση που ο κ Ερντογάν επιχειρήσει να τις αγγίξει.

Το μήνυμα ήδη εστάλη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη και μάλιστα χρησιμοποιώντας σε συνέντευξή του στον Αντ1, μία φράση του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ όταν εκείνος ακύρωσε την μεταξύ του συνάντηση λόγω των θέσεων του κ. Μητσοτάκης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. "Όποιος δεν φοβάται για επιχειρήματά του και τα θέτει με σαφήνεια, δεν έχει να φοβηθεί τον διάλογο. Εμείς οτιδήποτε τεθεί, οποτεδήποτε τίθεται, απαντάμε με τις θέσεις μας, οι οποίες είναι καθαρές".