Το μπλόκο των Νορβηγών στους Κινέζους και το bonus στον Απόστολο Ταμβακάκη

Το μπλόκο των Νορβηγών στους Κινέζους και το bonus στον Απόστολο Ταμβακάκη

Το μπλόκο των Νορβηγών στους Κινέζους

Τελικά τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν πάντα. Η νορβηγική κυβέρνηση ακύρωσε το σχέδιο πώλησης του τελευταίου ιδιόκτητου τεμαχίου γης στο αρκτικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, προκειμένου να αποτρέψει την απόκτησή του από την Κίνα. Η ιδιοκτησία Sore Fagerfjord στο νοτιοδυτικό Σβάλμπαρντ ήταν προς πώληση για 300 εκατ. ευρώ.

Μια συνθήκη που υπογράφηκε το 1920 αναγνωρίζει τη νορβηγική κυριαρχία στην περιοχή, αλλά δίνει επίσης στους πολίτες των υπογραφουσών δυνάμεων - στις οποίες περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Κίνα - τα ίδια δικαιώματα εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων της.

Η Ρωσία, για παράδειγμα, διατηρεί εδώ και δεκαετίες μια κοινότητα εξόρυξης άνθρακα στο Σβάλμπαρντ μέσω της κρατικής εταιρείας Trust Arktikugol. Ωστόσο, η Νορβηγία, η οποία επιθυμεί να προστατεύσει την κυριαρχία της, δεν θα έβλεπε με καλό μάτι την περιουσία αυτή να περιέλθει σε ξένα χέρια. Η κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια πιθανή πώληση θα απαιτούσε κρατική έγκριση βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Το bonus στον Απόστολο Ταμβακάκη

Μόνο το όνομα ανοίγει πόρτες. Και το όνομα, Απόστολος Ταμβακάκης της EOS Capital, έχει τον τρόπο του να ανοίγει τα ιδιωτικά αλλά και κρατικά επενδυτικά … πορτοφόλια λέει με νόημα πολύ φίλος μου από τον στρατό. Αφορμή για το συγκεκριμένο σχόλιο στάθηκε η χθεσινή, μετά βαΐων και κλάδων, ανακοίνωση από τον Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση του νέου επενδυτικού κεφαλαίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων που «τρέχει» ο Χάρης Λαμπρόπουλος.

Οι παλιοί θα τον θυμούνται επί εποχής των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών όταν αυτά ήταν υπό την σκέπη του κράτους.
Σε ό,τι αφορά το νέο fund του Απόστολου Ταμβακάκη ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων του EOS Hellenic Renaissance Fund ΙΙ (“EOS II Fund”), ενός επενδυτικού ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity fund).

To EOS II Fund απευθύνεται σε ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 100 εκατ. ευρώ και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους. Επενδυτές του EOS ΙΙ Fund είναι κατά 70% είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (“ΕΑΤΕ”) και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (“Black Sea Trade and Development Bank“), και κατά 30% Έλληνες επιχειρηματίες και family offices. Σημειώνεται ότι το 75% των υπό διαχείριση κεφαλαίων προέρχεται από επενδυτές που συμμετείχαν και στο EOS I Fund. Η δημιουργία του νέου fund σηματοδοτεί και την έναρξη αποεπένδυσης από τα assets του προηγούμενου.