Πολιτική

Τι φοβάται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γιατί ζήτησε να πέσουν οι τόνοι

Τι φοβάται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γιατί ζήτησε να πέσουν οι τόνοι
Το χθεσινό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διακριτικότητα των εξουσιών και το ρόλο που έχει η κάθε μία σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος ήταν ηχηρό

Ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος είχε φροντίσει να φτάσουν τα νέα νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είχαν φροντίσει με την σειρά τους, να στείλουν τα μηνύματά τους στο προεδρικό μέγαρο οι φίλοι και συνοδοιπόροι, στην ακαδημαϊκή και όχι την πολιτική καριέρα, φίλοι του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, οι συνεχείς επιθέσεις στην δικαιοσύνη μπορούν να ηχήσουν ευχάριστα στα αυτιά ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας. Κι αυτό διότι σε κατάσταση κρίσης, όλο και περισσότεροι προσφύγουν στα δικαστήρια, είτε γιά εργατικά, είτε γιά φορολογικά, είτε γιά διαφορές που προκύπτουν από νομοθεσίες (π.χ. δασικοί χάρτες) είτε γιά ρυθμίσεις χρεών. Η δικαιοσύνη αδυνατεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα να χρειάζονται χρόνια γιά την διεκπεραίωση μίας υπόθεσης και βέβαια το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το επιθυμητό.

Εκεί, τεχνηέντως, λένε δικαστικοί κύκλοι, παρεμβαίνει η κυβέρνηση και σπέρνει σπόρους αμφιβολίας με το επιχείρημα οτι «όταν πρόκειται για καναλάρχες και διαπλεκόμενους η δικαιοσύνη αποφαίνεται σε ένα μήνα , ενώ γιά τους απλούς πολίτες δεν συμβαίνει αυτό». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την επίθεση γιά την απόφαση του Αρείου Πάγου για την μεταβολή των εργασιακών σχέσεων εάν δεν πληρώνει ο εργοδότης τον εργαζόμενο που γνωρίζοντας το σκεπτικό, αυτό που μεταδόθηκε ήταν ακριβώς το αντίθετο από το νόημα της απόφασης.

Οι συνομιλητές του Π. Παυλόπουλου τον ενημέρωσαν οτι η κατάσταση αυτή αρχίζει να διχάζει και τους ίδιους τους δικαστές που είναι ήδη σε δύσκολη κατάσταση από τις προηγούμενες διασπάσεις (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων) αλλά και από εσωτερικό κόντρες κορυφής όπως αυτή με την Βας. Θάνου, της εισαγγελέως Τσατάνη με τον υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο κλπ. Παράλληλα προειδοποίησαν οτι εάν αυτό δεν σταματήσει εδώ, η συνέχεια θα είναι μία διαμάχη των εξουσιών και μάλιστα με πολιτικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Επίσης, και αυτό κρίθηκε ως ιδιαιτέρως σημαντικό, οι δικαστικοί επεσήμαναν στα συνδικαλιστικά τους όργανα αλλά και τους αρχαιότερους λειτουργούς οτι τέτοια ρητορική οπλίζει τους τρομοκράτες που αντιλαμβάνονται οτι η κυβέρνηση τους κλείνει το μάτι γιά να επιτίθενται στους ούτως ή άλλως καταγεγραμμένους στόχους κάτι που δίνει πολύ επικίνδυνα μυνήματα σε μία κοινωνία σε κρίση και απόγνωση.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τον κ. Παυλόπουλο στην χθεσινή παρέμβαση και σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του πρωθυπουργού δίνεται από σήμερα ένα σήμα να πέσουν οι τόνοι χωρίς όμως αυτό να σημαίνει οτι θα γίνει και αποδεκτό από όσους πρόθυμα έχουν αναλάβει να «εκτελέσουν» το επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Ηδη, ο Στ. Κοντονής μίλησε το πρωί στον real fm γιά την ανάγκη να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» στις επιθέσεις στους δικαστές λέγοντας οτι άλλο είναι η θεμιτή κριτική και άλλο οι κατηγορίες γιά δόλιες αποφάσεις καθως κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποδεικνύεται με στοιχεία.