Πολιτική

Μαξίμου: Κλιμακούμενες οι πιέσεις στην Άγκυρα ανάλογα τις εξελίξεις

Μαξίμου: Κλιμακούμενες οι πιέσεις στην Άγκυρα ανάλογα τις εξελίξεις
Η Αθήνα αναμένει τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης για το ζήτημα σημείωναν κυβερνητικές πηγές μετά την άτυπη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τρίτης. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως έγινε μια χαρτογράφηση της κατάστασης και πως στην κυβέρνηση δεν θέλουν το περιστατικό να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και εξαντλούν όλα τα μέσα διπλωματικής πίεσης προς την Άγκυρα. Από την κυβέρνηση σημείωναν πως η πολιτική και διπλωματική πίεση γίνεται κλιμακωτά, και διευκρίνιζαν πως βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές σε επίπεδο διπλωματών και στρατιωτικών επιτελείων. Πάντως, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση εκτιμά πως δεν πρέπει να κλιμακώσει τις διπλωματικές πιέσεις γιατί το ζήτημα, όπως λένε, είναι στην τουρκική Δικαιοσύνη. Άρα, συνεχίζουν, δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο, γιατί θα θεωρηθεί παρέμβαση.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το επιχείρημα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης διατυπώνεται και από την ελληνική πλευρά έναντι των, πρωτοφανών, πιέσεων της Άγκυρας για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Το άλλο ζήτημα που τέθηκε ήταν συνολικά η προκλητικότητα της Άγκυρας και η στάση της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Από την κυβέρνηση τονίζουν πως θα αυξηθούν οι διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις ώστε να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της οικονομίας, όπου έγινε μια πρώτη κουβέντα για την έξοδο από το πρόγραμμα και την τέταρτη αξιολόγηση. Από την κυβέρνηση θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ, το οποίο θα διευρύνει τις δυνατότητες για μια έξοδο με καλούς όρους.