Πολιτική

Βενιζέλος: Δεν είμαι στο Δημόσιο βίο για να εκφράζω απλά τις θέσεις ενός κόμματος

Βενιζέλος: Δεν είμαι στο Δημόσιο βίο για να εκφράζω απλά τις θέσεις ενός κόμματος
Σκληραίνει την κόντρα του με τη Φώφη Γεννηματά για το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, δήλωσε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για συναίνεση με «μία κυβέρνηση που κατηγορούμε ότι εκβιάζει τους θεσμούς».

Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως είχε άγνοια για τις προτάσεις του «Κινήματος Αλλαγής» και κατηγόρησε ευθέως την πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ πως δεν ενημέρωσε ούτε τον ίδιο αλλά ούτε τον επίσης συνταγματολόγο, Ανδρέα Λοβέρδο. «Ποιον ρώτησε, άμα δεν ρωτάει εμένα και τον Λοβέρδο;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης τη χαρακτήρισε «βαρύ καθήκον» και τόνισε ότι «κανένα πρόβλημα της χώρας δεν συνδέεται με το Σύνταγμα». Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τονίζοντας: « Ο νόμος υπάρχει από το 1864 και το μόνο που κάνει είναι να παρεμποδίζει τις συκοφαντίες και τις σκευωρίες, όποιος υπουργός βάλει το δάκτυλο στο μέλι δεν γλυτώνει. Συλλαμβάνεται και τιμωρείται, όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος». Απαντώντας, αν θα εμείνει μέχρι τέλους στη θέση του κατά της Συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή ήταν κατηγορηματικός: «Η θέση μου είναι σαφής. Και είναι γνωστό πως δεν είμαι στο Δημόσιο βίο για συμπλέω απλά και να εκφράζω θέσεις ενός κόμματος».

«Ανά πάσα στιγμή επεισόδιο στο Αιγαίο»

Για την κρίση με την Τουρκία και ερωτηθείς εάν φοβάται επεισόδιο στο Αιγαίο τόνισε, «Η ιστορία έχει δείξει ότι αν 10ετία υπάρχει ένα μείζον επεισόδιο, που προκαλεί διολίσθηση στα δικά μας δικαιώματα, συνέπεια της ασυμετρίας που υπάρχει με την Τουρκία» και συνέχισε «Η Τουρκία είναι μια βαθιά διαιρεμένη χώρα που ωστόσο η πλειοψηφία της εκφράζεται από τον Ερντογάν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εμείς πρέπει να δούμε τι έχουμε πετύχει σε σχέση με την Τουρκία, με βάση πάντα την ασυμετρία που προανέφερα». Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας διερωτήθηκε: «Μπορεί η Τουρκία να φανταστεί τον εαυτό της ως κανονικό μέλος της Ε.Ε.; θα σέβεται το διεθνές δίκαιο; θα σέβεται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης;»

«Ανέκδοτο το αφήγημα της καθαρής εξόδου»

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε ως ανέκδοτο την κυβερνητική θέση, σύμφωνα με την οποία το καλοκαίρι η χώρα θα αφήσει πίσω της τα μνημόνια πετυχαίνοντας καθαρή έξοδο στις αγορές, υποστηρίζοντας πως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει φτάνουν μέχρι το 2060. Παράλληλα, επεσήμανε πως οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρέος, έστω και μικρή, θα φέρει νέο καραμπινάτο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς λεφτά.

Για ακόμη μία φορά ο βουλευτής Θεσσαλονίκης τάχθηκε υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης και μετά το μνημόνιο, καθώς, όπως είπε, εξασφαλίζει την πρόσβαση σε φθηνό χρήμα για τις τράπεζες. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει στην ερώτηση του για το πώς θα δημιουργηθεί το cash buffer (αποθεματικό), το οποίο για τον υπουργό Οικονομικών θα αποτελέσει το «μαξιλάρι ασφαλείας» μετά το τέλος του μνημονίου.

«Εκ του ασφαλούς κινείται ο Καμμένος στο Μακεδονικό»

Για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια προέβλεψε πως η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γείτονα χώρα δεν αφήνει περιθώρια για λύση. Μάλιστα, δήλωσε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι ήδη ενημερωμένος από τον πρωθυπουργό γι’ αυτό δηλώνει δημόσια τα όσα δηλώνει.

«Χρησιμοποιείται για κατασυκοφάντηση η Novartis»

«Το σκάνδαλο Novartis είναι ένα πολύ μεγάλο ιατροφαρμακευτικό σκάνδαλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ μένει αδιερεύνητο γιατί χρησιμοποιείται για κατασυκοφάντηση πολιτικών αντιπάλων», δήλωσε για την πολύκροτη υπόθεση. Και ζήτησε για ακόμη μία φορά να εμφανιστούν οι μάρτυρες στην προκαταρτική επιτροπή της Βουλής υποστηρίζοντας: «Αν δεν έρθουν οι μάρτυρες στη Βουλή, να περάσουν τη βάσανο της εξέτασης, όσοι κατηγορούνται δεν έχουν άλλον τρόπο να αμυνθούν και να προστατέψουν τους εαυτούς τους».