Πολιτική

ΚΙΝ.ΑΛ.: Στα «χαρακώματα» οι εταίροι

Τάσος Αδρασκέλας Τάσος Αδρασκέλας
ΚΙΝ.ΑΛ.: Στα «χαρακώματα» οι εταίροι
«Ως εδώ, θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας», με αυτή την αποστροφή του λόγου της, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη 10 Μαΐου, η Φώφη Γεννηματά «άνοιξε» το δρόμο για σοβαρές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Αμέσως μετά, από αυτή τη δήλωσή της εκδηλώθηκαν, σαν έτοιμες από καιρό, ποικίλες αντιδράσεις από «εταίρους» και «τάσεις» του ΚΙΝ.ΑΛ. με πρώτη αυτή του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος προφανώς βλέποντας «φωτογραφία» του, στο σημείο της δήλωσης Γεννηματά που έκανε λόγο για «όσους αναζητούν είτε μόνο την επόμενη εκλογική στέγη, είτε την επόμενη Κυβερνητική τους θέση» απάντησε σε έντονο τόνο: «Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους, είναι σταθεροί και διαχρονικοί.

Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε. Με οδηγό μας, πάντα και μόνο, τις προοδευτικές μας αξίες και τις ξεκάθαρες θέσεις μας». Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι Γεννηματά και Θεοδωράκης έχουν διαφορετική προσέγγιση στο αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα.

Στη συνέχεια, κύκλοι που πρόσκεινται στην πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υποστήριζαν ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η πρωτοβουλία του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σύγκλιση του ΚΙΝ.ΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ταυτόχρονη απομάκρυνσή του από τη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, σε καμία περίπτωση η «διαρροή» αυτή δεν μπόρεσε να αλλάξει τη «μεγάλη εικόνα» που δείχνει το χάσμα μεταξύ Γεννηματά και Θεοδωράκη.

Προσπάθειες για την, ει δυνατόν, εκτόνωση της κατάστασης ανέλαβε ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛ και στέλεχος του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας. Αυτές κινούνται στην κατεύθυνση να συμφωνήσουν Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως να «συζητάνε» εσωτερικά τις διαφορές τους και να μην τις δημοσιοποιούν με αυτόν τον τρόπο. Στην ίδια γραμμή, δηλαδή της προσπάθειας για εκτόνωση της κατάστασης, κινείται και η ΔΗ.ΜΑ.Ρ.

Τέλος, από την Χαριλάου Τρικούπη, έσπευσαν να βγάλουν «εκτός κάδρου» τον Γιώργο Παπανδρέου και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και οι δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε: « Ο Γιώργος Παπανδρέου στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο είχε ενημερώσει ότι θα κάνει αυτές τις επαφές» και συνέχισε «Η χώρα έπρεπε να έχει εθνική γραμμή. Αυτό πρέπει να κάνει ένας πρώην πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κάτι περίεργο.»