Πολιτική

Ο Αβραμόπουλος υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία για τον έλεγχο των συνόρων εκ μέρους της ΕΕ

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Επιτρόπου Μετανάστευσης στα Τίρανα βρέθηκαν το μεταναστευτικό κι η ασφάλεια ενώ συμφωνήθηκε πως το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα μπορεί να διεξάγει συνοριακούς ελέγχους στα σημεία διέλευσης και περιπολίες κατά μήκος των συνόρων μαζί με Αλβανούς συνοριοφύλακες. 

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος συζήτησε με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα τόσο για τις μεταναστευτικές προκλήσεις όσο και για την ενδυνάμωση της ασφάλειας. 

Σημειώνεται πως ήταν η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην χώρα και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που έγινε σήμερα στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Ο κ.Αβραμόπουλος υπέγραψε συμφωνία επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής καθώς και το κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ παρευρέθηκε και στη μονογραφή της συμφωνίας για το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και της Αλβανίας. 

Ανέφερε σε δηλώσεις του τα εξής: «Η σημερινή Υπουργική Σύνοδος ήταν ιδιαίτερα σημαντική, είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τους τομείς της μετανάστευσης, της προστασίας των συνόρων και της ασφάλειας, και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της όλο και πιο στενής συνεργασίας μας. Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια έρχονται όλο και πιο κοντά, ενισχύοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς και τη συνεργασία τους σε όλη την Ευρώπη. Οι συχνές συναντήσεις μας τον τελευταίο καιρό αποδεικνύουν την κοινή μας προσήλωση στην από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων της ασφάλειας και της μετανάστευσης.»

Συνέχισε, δε, σχετικά για τον έλεγχο των συνόρων λέγοντας τα εξής: «

Σήμερα κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον έλεγχο των συνόρων. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία με τρίτη χώρα –την Αλβανία - κάτι που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να δραστηριοποιηθεί στα εδάφη της. Θα ήθελα να συγχαρώ την Αλβανία για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στην περιοχή και ευρύτερα. Αυτή η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη συνεργασίας μας και θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα την παράτυπη μετανάστευση, καθώς και να ενισχύσουμε την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Για παράδειγμα, το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα μπορεί να διεξάγει συνοριακούς ελέγχους στα σημεία διέλευσης και περιπολίες κατά μήκος των συνόρων μαζί με Αλβανούς συνοριοφύλακες.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή σκοπό έχει να υποστηρίξει το έργο των Αλβανών συνοριοφυλάκων και όχι να τους υποκαταστήσει ή να αναλάβει δικές τους αρμοδιότητες και καθήκοντα. Αυτό αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα και μοντέλο δράσης για τη συνεργασία και με τα υπόλοιπα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων».