Πολιτική

Σε ποιον ανήκει ο Ανδρέας; Μάχη 100 χρόνια μετά τη γέννηση του

Τάσος Αδρασκέλας Τάσος Αδρασκέλας
Σε ποιον ανήκει ο Ανδρέας; Μάχη 100 χρόνια μετά τη γέννηση του
Ένας αιώνας συμπληρώθηκε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, του πολιτικού που, ομολογουμένως, κατόρθωσε να λατρευτεί όσο κανείς άλλος από μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά τη γέννησή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και 22 από το θάνατό του, η μάχη για την πολιτική “οικειοποίηση” του βρίσκετε σε πλήρη εξέλιξη.

Μπαράζ εκδηλώσεων τόσο υπό την αιγίδα του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και άλλων οι οποίες έχουν τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα, σκιαγραφούν το τοπίο της μάχης για την πολιτική κληρονομιά του πολιτικού που έμεινε στην ιστορία για τη μοναδική σχέση που είχε με το λαό.

Εξάλλου, είναι ο μόνος που άπαντες, φίλοι και εχθροί του, οπαδοί και αντίπαλοί του, τον αποκαλούσαν και συνεχίζουν να τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανήμερα των “γενεθλίων” του Ανδρέα Παπανδρέου περιλαμβάνει την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 το απόγευμα στη Χίο, το νησί που γεννήθηκε, με ομιλήτρια την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Μισή ώρα αργότερα στην Πάτρα το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου διοργανώνει εκδήλωση, στην αίθουσα “Αίγλη”, με τίτλο “Ανδρέας Παπανδρέου 100 χρόνια, ο αγώνας για μια Ελλάδα με ανοιχτούς ορίζοντες” και βασικό ομιλητή τον Γιώργο Παπανδρέου.

Την αυλαία ωστόσο των εκδηλώσεων μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου την άνοιξε ήδη, εμμέσως πλην σαφώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το βράδυ της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου, πλήθος υπουργών και στελεχών του κόμματος έδωσαν το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, με τίτλο: “Ανδρέας Παπανδρέου: Πολιτισμικό Πορτρέτο”.

Μάλιστα, ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναδάκης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και, όπως όλα δείχνουν, μαζί με αυτές θα συνεχιστεί και η ιδιότυπη μάχη για την “οικειοποίηση” του πολιτικού που άγγιξε τα όρια του μύθου.