Πολιτική

Κορονοϊός: Πάνω από 8500 τα ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, παράταση των μέτρων σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα

INTIME INTIME
 Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας «τα ενεργά κρούσματα στην χώρα μας αγγίζουν τα 8500 σε όλη την Ελλάδα». Επίσης, ανακοινώθηκε παράταση των μέτρων σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα. Ποιες άλλες περιοχές είναι στο «κόκκινο». Οι ειδικοί τόνισαν ότι δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε. 

Πρώτη τον λόγο πήρε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Σήμερα είναι η τελευταία ενημέρωση για τον κορονοϊό για το 2020 τόνισε και έκανε μια αναδρομή στο πρώτο χτύπημα του ιού. Είναι σαφές ότι οι ηλικιωμένοι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού τόνισε και ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Το δεύτερο πανδημικό κύμα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο «έφερε μια επώδυνη εμπερία» που όπως είπε θα έχουμε για χρόνια να λέμε στις επόμενες γενιές. 

Αναφερόμενη στο εμβόλιο τόνισε ότι «το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω» υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω 8.500 με τα περισσότερα να εντοπίζονται σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα.

Περίπου 2.500 ασθενείς έκαναν Χριστούγεννα σε κλίνες νοσοκομείων τόνισε και είπε ότι ένας στους 4 ασθενείς είναι άνω των 65 ετών. 

«Η συνολική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα» είπε συγκεκιμένα αναφερόμενη στους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν και τονίζοντας πως έχουμε περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα με πάνω από 2.000 εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική και πάνω από 1.600 στην Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ακόμη πως Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Έβρος βρίσκονται στο «κόκκινο».

Επιπρόσθετα, επεσήμανε πως η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 91%.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος συνέστησε για ακόμη μία φορά ότι είναι πολύ σημαντικό να μην βρεθούμε με ανθρώπους που δεν έχουμε δει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Χαρδαλιάς: Παράταση των μέτρων σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων στους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας μέχρι 06.01.2020 στις 06.00 το πρωί.

Στην Μάνδρα αποφασίστηκε η άρση των μέτρων.

Για την Κοζάνη, αποφασίστηκε να παραταθούν τα μέτρα στους Κοζάνη, Εορδαίας και Βοΐου.

Άρση των μέτρων αποφασίστηκε επίσης για τους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.

Σύσκεψη των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα κρίνεται το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων με την πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι να είναι για τις 11 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε χτες 28/12 το Dnews.

Τα δεδομένα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις εορτές των Χριστουγέννων εξετάζονται στη σημερινή εξ αποστάσεως σύσκεψη της Επιτροπής των ειδικών και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Αν δεν υπάρξουν σχετικές εισηγήσεις σχετικά με τα σχολεία σήμερα ανακοινώσεις για το άνοιγμα αναμένονται εντός της εβδομάδας. 

Στο τραπέζι της επιτροπής θα πέσει το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα στις 11 Ιανουαρίου, και όχι αυτό της 8ης Ιανουαρίου, ημέρας που λήγει και το lockdown. Παράλληλα, εφόσον το επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν θα συζητηθεί και το εάν θα ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά ή θα γίνει ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των βαθμίδων.

Το άνοιγμα των σχολείων παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης και πρόθεση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ανοίξουν πριν από οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα τα σχολεία. Την ίδια στιγμή υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των επιδημιολόγων καθώς άλλοι θεωρούν συνετό να ανοίξουν τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου ενώ άλλοι διαφωνούν και ζητούν χρόνο για να φανεί το μέγεθος της διασποράς του ιού την περίοδο των γιορτών.

1047 τα κρούσματα σήμερα, στους 58 οι νεκροί

Μετά από αρκετές ημέρες τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα βρίσκονται και πάλι σε τετραψήφιο νούμερα και συγκεκριμένα στα 1047 σήμερα Τρίτη 29 Δεκεμβρίου. Παράλληλα οι νεκροί στη χώρα από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο είναι 58 ενώ 458 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει: Σήμερα ανακοινώνουμε 1047 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136976, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

5380 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40566 (29.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1923 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.