Πολιτική

Τσίπρας: Μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας ότι ξηλώσατε την... dream team - Μητσοτάκης: Μας λέγατε να ΄φερουμε φάρμακο για μοσχάρια

EUROKINISSI EUROKINISSI
Μητσοτάκης και Τσίπρας διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στη βουλή μεταφέρεται σήμερα η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το θέμα, η οποία και μιλά για ευθύνες της κυβέρνησης τόσο για το ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα» αλλά και για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να σηκώσει το «γάντι» και να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας: Ομολογία αποτυχία το... ξήλωμα της dream team

«Θεώρησα χρέος να απευθύνω αυτή την ερώτηση στην ώρα του πρωθυπουργού. Θεωρώ και νομίζω τα στατιστικά είναι αδιάψευστα ότι βρισκόμαστε σε κακή καμπή. Η πορεία της πανδημίας ιδίως μετά τον Αύγουστο είναι ανησυχητική. Και όσο πιο αρνητική είναι η πορεία, τόσο περισσότερο οι έχοντες την κυβερνητική ευθύνη, παύουν να συζητούν και τα ζητήματα αυτά.

Από τον Αύγοσυτο και μετά η χώρα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύρια. Χάμουε κάθε εβδομάδα 300 άτομα. Η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι σαν να έχει τελειώσει η πανδημία. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 400 απώλειες. Και κάθε τρεις και λίγο – και σωστά – ενημερώνατε τη Βουλή. Σήμερα ένα χρόνο μετά έχουμε 15.000 νεκρούς. Κρύβετε δηλαδή ότι ξεπερνάμε χώρες που ήταν το αρνητικό παράδειγμα και είναι σαν μη λέτε τίποτα. Κρύβεστε, για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας.
Αλλά στην προσπάθειά σας να κρυφτείτε εσείς,, κρύβετε και και την αλήθεια. Η σημερινή συζήτηση να λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για να ειπωθούν αλήθειες και να δοθούν εξηγήσεις. Γιατί τα πράγματα είναι και πάλι πολύ δύσκολα. Έχουμε μπροστά μας έναι εξαιρετικά περίεργο χειμένο. Να συγκρίνουμε με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου; Με τον μέσο όρο της ΕΕ; Διπλάσιος ο δείκτης και η απόσταση της χώρας μας. Ιδίως από τον Αύγουστο και μετά. Και την ίδια στιγμή ο κρίσιμος για τους επιδημιολόγους δείκτης, της μεταδοτικότητας παραμένει πάνω από τη μονάδα.

Κι όλα αυτά πριν δούμε και την επίπτωση της απόφασής σας να σφυρίξετε τη λήξη, για την πλήρη απελευθέρωση των μέτρων στην εστίαση για τους εμβολιασμένους. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς μόνιμες προσλήψεις. Εμείς συγκρινόμαστε μόνο με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στην εμβολιαστική κάλυψη, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού.

Η Πορτογαλία έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη και χωρίς σκληρά μέτρα υποχρεωτικότητας. Έπεισε η κυβέρνηση τους πολίτες να προχωρήσουν μαζικά στον εμβολιασμό, γιατί έχει αξιοπιστία ο λόγος τους. Κάτι φταίει εδώ1.000.000 άνω των 50+ δεν έχει κάνει ούτε την πρώτη δόση Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε; Το κλίμα της καμπάνιας ήταν «εμβιολιαστείτε για να πάρετε 150 ευρώ, gigabytes, να πάτε διακοπές;». Δεν ήταν εμβολιαστείτε για τη ζωή σας. Τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν. Έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των ανηλίκων που νοσούν.

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα συζητάμε. Το κρίσιμο ερώτημα είναι «γιατί πάλι;». Γιατί μετά από τόσους μήνες σκληρό λοκντάουν, το πιο σκληρό στην ΕΕ. Με 20 μήνες εμπειρίας. Διεθνή εμπειρία για τη συμπεριφορά του ιού. Γιατί να είμαστε ξανά μέσα στο γκρεμό. Εμείς πιστεύουμε ότι από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας. Και όταν είδατε ότι η πανδημία θέλει σχέδιο, απλά παραιτηθήκατε. Αφήσατε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά. Είναι τόσο προκλητικά εμφανές αυτό που το λένε ακόμα και τα δικά σας στελέχη. Άλλα που δεν το βλέπουμε στις ειδήσεις ή στα σάιτ που πήραν εκατομμύρια. Εκεί δεν τα διαβάζουμε. Τα λένε και οι ευρωβουλευτές σας, είδα τον κ. Κύρτσο.

Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε να δούμε τι λένε τα στελέχη σας. Γιατί τη μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας την κάνατε εσείς κ. Μητσοτάκη, ξηλώνοντας ολόκληρη την dream team. O επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε, ο υπουργός Υγείας πήγε στο υπουργείο Τουρισμού, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας πήγε στο υπουργείο Άμυνας. Αλλάζεις την ομάδα όταν καταρρέει. Τι κάνατε όταν αλλάξει η ομάδα. Τοποθετήσατε τον Θάνο Πλεύρη. Προσωπικά μου είναι συμπαθής, αλλά είναι γνωστές οι ακροδεξιές του απόψεις. Τον βάλατε για να παρακάμψετε πιο εύκολα τους επιστήμονες.

Η περιβόητη επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τι απέγινε; Στην αρχή της πανδημίας οι εισηγήσεις τους ήταν ευαγγέλιο. Τώρα τι έγινε; Τώρα ποιος παίρνει τις αποφάσεις για την πανδημία. Ποιος αποφάσισε τα μέτρα απελευθέρωσης; Ποιος επιστημονικά αρμόδιος. Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη που έχει μια κυβέρνηση να είναι σε εγρήγορση. Ο ιός ακουμπά και τους εμβολιασμένους. Πρέπει να συνεχίσουμε και οι εμβολιασμένοι να τηρούμε μέτρα και προφυλάξεις. 14% όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι είναι εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις. Αναδείξατε το εμβόλιο ως λύση για όλα και στερήσατε αξιοπιστία. Οι μόνοι που είπατε με το εμβόλιο τελειώσαμε ήσαταν εσύ. Δεν πιαστήκατε εξ απίνης.

Το ΕΣΥ επί των ημερών σας είναι και υπερχρεωμένο. Μειώσατε την τακτική χρηματοδότηση και τη διατηρείτε χαμηλή και για το 2022. Αφού αφήσατε να σκάσει το ΕΣΥ οργανωτικά το εξοντώνετε και οικονομικά. Και συνεχίζετε να θεωρείτε ότι είναι μια παροδική μπόρα που δεν απαιτεί μακροπρόθεσμη και γενναία επένδυση. Και οι επιπρόσθετοι θάνατοι εκτός Covid είναι υπερδιπλάσιοι από την Ευρώπη. Τα αδιάψευστα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια πραγματικότητα τραγική, ακόμα και αν δεν παρουσιάζεται στα δελτία ειδήσεων. Δεν θα κουραστούμε να φωνάζουμε ότι πρέπει να αλλάξετε ρότα. Να σταματήσετε να κρύβετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το τι πρέπει να γίνει το γνωρίζουμε. Δεν είμαστε πια σε αχαρτογράφητα νερά. Η διεθνής πρακτική είναι πλούσια και πρέπει να αλλάξουμε πορεία για να μην χαθούν άδικα άλλες ζωές.

Πέρα από την επιτάχυνση του εμβολιασμού, χρειάζεται νέα υγειονομική στρατηγική που να ενσωματώνει ιχνηλάτηση, εκτεταμένο τέστινγκ, οργανωμένη προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων, γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, στοχευμένη και πειστική ενημέρωση από τους επαγγελματίες υγείας, όσο περισσότεροι έρθουν σε επαφή με την επιστημονική πληροφορία θα αντιμετωπιστεί η ανασφάλεια και η άρνηση. Άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων Δεν γίνεται να συνεχίζουμε να κλείνουμε τα μάτια και χιλιάδες οικογένειες να τρέμει το φυλοκάρδι τους όταν τα παιδιά γυρνούν από το σχολείο. Και αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμέτων. Και τώρα που με τεράστια καθυστέρηση το αποαδεχτήκατε, δεν επαρκούν. Η ΕΕ πήρε 220.000 μονοκλωνικά με περίπου 5.000 να αναλογούν στην Ελλάδα. Αναγκαίες παρεμβάσεις στην ΕΕ, για άρση πατέντας για να αξιοποιηθούν παραγωγικές δυνατότητες.
Η χώρα δεν κυβερνάται σε προσομοίωση, δεν είναι κοινωνικό πείραμα γι αυτό σας καλώ να συνέλθετε και να πάρετε μέτρα εδώ και τώρα για να σωθούν ζωές. Δεν κάνω αντιπολίτευση, κάνω έκκληση να έρθετε στο ύψος των περιστάσεων».

Μητσοτάκης: Μας λέγατε να φέρουμε φάρμακο για μοσχάρια

«Μεταφέρω εκ μέρους της ΚΟ στη Φώφη Γεννηματά τις ειλικρινείς μας ευχές, γρήγορα να βρεθεί ξανά μαζί μας. Δίνει με τη μεγαλύτερη αξιοπρέπεια τον μεγαλύτερο αγώνα. Αυτές οι δοκιμασίες πρέπει να μας ευαισθητοποιούν περισσότερο, είναι μια ευκαιρία να δείξουμε αντανακλαστικά καταλαγής αλληλοσεβασμού, να είμαστε αντίπαλοι χωρίς να είμαστε εχθροί. Και χωρίς να θεωρούμε ότι οτιδήποτε στραβό γίνεται στη χώρα, έχω την προσωπική ευθύνη.

Ξεκινώντας από μια επιβεβλημένη απάντηση ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει σφυρίσει τη λήξη. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προτάσσει την πανδημία. Εξακολουθούμε και δίνουμε τη μάχη ότι πρέπει να εμβολιαστούν όταν εξακολουθώ να κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα μελετώντας αναλυτικά την πανδημία. Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχουμε καταφέρει να το ξεπεράσουμε.
Έρχομαι για να δώσω απαντήσεις να παρουσιάσω την αληθινή εικόνα στους πολίτες. Γι αυτό και είμαι εδώ. Να μιλήσουμε και να απαντήσουμε παραθέτοντας τα πραγματικά δεδομένα που δεν αφορούν μόνο τη φωτογραφία της στιγμής αλλά την αντιμετώπιση από την πρώτη στιγμή που η πανδημία χτύπησε τη χώρα μας.

Επιλέγετε να παρουσιάζετε την άσχημη εικόνα της χώρας ως ενδεικτική της διαχείρισης της πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία την ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανά εκατομμύριο πληθυσμού. ΧώρεςΔεν αμφισβητείται αυτή τη στατιστική που αποτυπώνει τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από το Μάρτιο του 2020. Είναι λάθος μεθοδολογικό να απομονώνεται τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα. Αναφερθήκατε στο ότι η χώρα παρουσιάζει υπερβάλλουσα θνητότητα και εξαιρώντας τους θανάτους από covid.

Καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid. Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα στοιχεία που παρουσιάσατε, θα ήθελα να μας τα καταθέσετε στα πρακτικά, γιατί εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι η χώρα είχε συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Με πολύ μεγάλη χαρά, θα θέσω στη διάθεση του επιτελείου σας τους δικούς μας επιστήμονες να καταλάβουμε ποιος έχει δίκιο ποιος έχει άδικο.

Όσοι νοσούν βαριά διασωληνώνονται καταλήγουν, είναι στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι από 88% ως 90%. Αφήσατε να εννοηθεί ότι το ποσοστό του 12% αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο δεν είναι η μόνη απάντηση στην πανδημία. Κάνετε λάθος. Διαστρεβλώνετε τα στατικά δεδομένα. Η πραγματικότητα που δεν επιτρέπεται σ' αυτή την αίθουσα να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία είναι ότι η μόνη απάντηση που έχουμε στον κορονοϊό, είναι το εμβόλιο. Αποδεικνύεται από το ποσοστό των ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ αλλά και από τις 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά οι ανεμβολίαστοι.

Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή, έχουν γίνει 6,6 δις δόσεις. Εμφανίζουν λιγότερες παρενέργειες ακόμα και από πολύ απλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο. Αντίθετα οι συνέπειες του covid, συνοδεύουν τον ασθενή για πολλά χρόνια ακόμα. Ο εμβολιασμός ανακουφίζει το σύστημα υγείας.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Η ίδια η ζωή δείχνει ξεκάθαρα ποιοι και που κινδυνεύουν. Η Βόρειος Ελλάδα με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έχει και τους περισσότερους αρρώστους και τους περισσότερους θανάτους. Η Κρήτη κάλυψε το χαμένο έδαφος. Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν το βήμα. Πολύ περισσότερο όταν η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Το σύστημα Υγείας δεν θα ξαναγίνει μονομέτωπο με μοναδική αναφορά τον covid. Είναι και ζήτημα δικαιοσύνης στα 6,6 εκατ. συμπολιτών μας που πήγαν να εμβολιαστούν και ανακτούν τις ελευθερίες που δικαιούνται. Βεβαίως και η Πολιτεία θα συνεχίσει να φροντίζει και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί διατηρώντας μέτρα προστασίας.

Αυτή είναι και η αποστολή της Πολιτείας. Παντού στον πλανήτη η υγειονομική μάχη υπήρξε εθνική υπόθεση. Στις περισσότερες χώρες έγινε σημείο διακομματικής σύγκλισης. Η υγειονομική κρίση και τα δεδομένα έγιναν αντικείμενο φθηνής ανατιπολίτευης, με πράξεις που υπονόμευσαν τα μέτρα και ρητορική που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και εμποδίζει την υπέρβαση της κρίσης. Μόνο ένα δεν περιείχε η ομιλία σας. Κάποια σοβαρή τεκμηριωμένη πρόταση. Αυτό περιμένουμε σήμερα ως κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση; Αυτή είναι η τεκμηριωμένη σας πρόταση; Πόσο πιο επικοινωνιακή προσέγγιση ενός κόμματος που κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια. Προσπερνώ τυην αρχική φάση της πανδημίας όταν πήραμε τη δύσκολη απόφαση να κλείσουμε τη χώρα. Επιμένατε να γίνει το καρναβάλι της Πάτρας. Ούτε επικαλούμαι τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Και κάνω πως ξεχνώ πως κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία ζητούσατε να κλείσουν. Κι όταν έκλειναν ζητούσατε να ανοίξουν.

Αφήνω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο που προσφανώς σας το υποδείκνυε που εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες. Το ένα είναι ένα κτηνιατρικό που το CDC στην Αμερική έλεγε ότι είναι για αγελάδες και μοσχάρια και εσείς μας λέγατε να το πάρουμε στην πατρίδα μας». 

Δείτε LIVE την αντιπαράθεση στη Βουλή: