Πολιτική

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Τεκμηριώθηκε η εικόνα της θεσμικής παρακμής»

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Τεκμηριώθηκε η εικόνα της θεσμικής παρακμής» Φωτογραφία: eurokinissi
Την επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να συνεχίσει να βαδίζει «σε έναν δρόμο συνέπειας και θεσμικότητας, παρά τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις», διαμηνύουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφορικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη διεξαγόμενη τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε εις βάρος της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Νόμιμες και αυτές οι επισυνδέσεις;

 Πηγές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζουν πως «οι τωρινές αποκαλύψεις της ΑΔΑΕ «γεννήθηκαν» από την αταλάντευτη θεσμική στάση του κόμματος τους και του προέδρου του», ο οποίος πήγε στη Δικαιοσύνη και στις Ανεξάρτητες Αρχές «τις αυθαιρεσίες της παρέας του Μαξίμου σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Υπενθυμίζοντας ότι για την περίπτωση του κυρίου Ανδρουλάκη ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη «προσπάθησαν να μας πείσουν ότι όλα ήταν νόμιμα…αλλά και λάθος», αναρωτιούνται αν «οι 4 ανανεώσεις παρακολούθησης του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη από την Εισαγγελέα της ΕΥΠ, χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση νόμιμες και αυτές» και αν «τα περιβόητα ρυπαρά αυτονομημένα δίκτυα της ΕΥΠ, που επικαλείται, έχει διάθεση να τα ελέγξει και να τα οδηγήσει στη Δικαιοσύνη».

 Σκοπός της κυβέρνησης εκλογές στο σκοτάδι»

 Από την Χαριλάου Τρικούπη, επιπλέον, τονίζουν ότι ενορχηστρώνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεύτερο σκάνδαλο, πέρα των παρακολουθήσεων, αυτό της συγκάλυψης. Προς επίρρωση του επιχειρήματος τους, υπενθυμίζουν ακόμη ότι από την κυβέρνηση καλούσαν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάει να ενημερωθεί στο αφτί, μολονότι διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι δεν ήξεραν τίποτα και ενώ είχαν καταστρέψει τον σχετικό φάκελο. Επίσης, υποστηρίζουν ότι επίσης από την κυβέρνηση λυσσαλέα προστάτευσαν τον Γρηγόρη Δημητριάδη και τους επιχειρηματίες που σχετίζονταν με το λογισμικό predator, αλλά και προχώρησαν στην Εξεταστική Επιτροπή -παρωδία, την αλά καρτ εργαλειοποίηση του «Απορρήτου» και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών. Κατά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, σκοπός της κυβέρνησης «είναι να πάμε σε εκλογές με τον λαό στο σκοτάδι». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «τεκμηριώθηκε η εικόνα της θεσμικής παρακμής», καθώς «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα είχε συντελεστεί αυτή η διολίσθηση στον αυταρχισμό, η κυβέρνηση θα είχε ραγδαία φθορά ή θα είχε πέσει».

Οι ευθύνες και το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δεν σταματούν αν ασκούν σφοδρές επικρίσεις και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει «να προβληματιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί το παραπάνω δεν συμβαίνει εδώ». Όπως εξηγούν, αυτό δεν συμβαίνει «γιατί από τον ΣΥΡΙΖΑ κακοποίησαν ως κυβερνώντες τους θεσμούς, με το δημοψήφισμα των 5 εργάσιμων ημερών, όσα αποκαλύπτονται για τις τηλεοπτικές άδειες και τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας κτλ». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τους ενώνει ένα πράγμα, η περιφρόνηση των θεσμών και η φίμωση των ανεξάρτητων αρχών, για αυτό και ο κύριος Γεραπετρίτης, χρησιμοποιώντας τη ρήση, «Ένοχος ένοχον ου ποιεί», ουσιαστικά, με κυνικό τρόπο, παραθέτει το αμαρτωλό θεσμικά παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ ως συγχωροχάρτι για τη θεσμική διολίσθηση στην οποία η κυβέρνηση του κυρόυ Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα.

Θα δώσουμε διέξοδο από το σπιράλ τοξικότητας

 Υποστηρίζουν, λοιπόν, πως απέναντι σε αυτή τη συζήτηση ενόχων, «το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την διέξοδο από το σπιράλ τοξικότητας, που εγκλωβίζει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και τις οδηγεί σε έναν συμβιβασμό με ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών». Με βάση τα παραπάνω εκτιμούν πως το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι ένα: «Ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να έχουν μια θέση εξουσίας ακόμη και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των θεσμών και της Δημοκρατίας ή με αυτούς που είναι ικανοί να τα θυσιάσουν όλα, για να εξασφαλίσουν στην πατρίδα μας κοινωνική ειρήνη, ευημερία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Υπογραμμίζουν, λοιπόν, πως η παράταξη τους «ήταν πάντα στην όχθη των δεύτερων, κρατώντας τη χώρα στη ζώνη του ευρώ και μη βάζοντας στη ζυγαριά του μικροκομματικού οφέλους, το εθνικό συμφέρον».

NETWORK