Πολιτική

Δεσμεύσεις Τσίπρα για πρώτη κατοικία, μισθούς, συντάξεις και… σταθερή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

Δεσμεύσεις Τσίπρα για πρώτη κατοικία, μισθούς, συντάξεις και… σταθερή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή
Τα βασικά αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο περιείχε η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο του Alpha, ο οποίος δίνει σταδιακά στον λόγο του όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα καθημερινότητας, ιδίως μάλιστα σε ότι αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος του έναντι της κριτικής που ασκεί στη ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για τα εξής:

Α) Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ζήτημα για το οποίο τις επόμενες μέρες η Κουμουνδούρου θα παρουσιάσει αναλυτικά την πρόταση της.

Β) Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, κατά 10% τους μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους και τιμαριθμική προσαρμογή για όλους τους μισθούς.

Γ) Επαναφορά της 13ης σύνταξης και επιστροφής των αναδρομικών σε όλους.

Δ) Μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης).

Καμία κυβέρνηση δεν σώθηκε με παροχές

Βεβαίως, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε επιδοματική πολιτική μόνο για τους ευάλωτους, η ΝΔ έχει φέρει τη μεσαία τάξη σε κατάσταση να επιβιώνει με κουπόνια, πως επιτρέπει να γίνει η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα από τον πόλεμο με το πέρασμα των περιουσιών της μεσαίας τάξης στα χέρια των fund και ότι, αφού στέρησε 7 δις από τους συνταξιούχους (με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και τη μείωση των αναδρομικών), τώρα τους υπόσχεται μόλις 300 εκατομμύρια. Επίσης, αναφερόμενος στις προεκλογικές παροχές, είπε ότι «καμιά κυβέρνηση δεν σώθηκε από αυτές τις πολιτικές».

Εκλογές μεγάλων εκπλήξεων

Από την άλλη πλευρά ο κύριος Τσίπρας «παίζει» το χαρτί της σταθερής κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές και σε αντίστιξη με τη σιγουριά δευτέρων καλπών ή και τρίτων που ζητά η ΝΔ. Προέβλεψε, λοιπόν, «εκλογές μεγάλων εκπλήξεων», επέμεινε στην «προοδευτική κυβέρνηση των νικητών» και επιχείρησε να χαμηλώσει ακόμη περισσότερο την ένταση της προηγούμενης εβδομάδας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Δικαιολόγησε την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει σε δηλώσεις του ότι ο κύριος Μητσοτάκης άκουγε το κινητό του τηλέφωνο για να έχει το κόμμα του σε ομηρία.

Ο Ανδρουλάκης ενισχύει το αφήγημα μας

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο κύριος Ανδρουλάκης με τη στάση που έδειξε ότι δεν είναι σε ομηρία, καθώς, ανέδειξε το ζήτημα, πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκανε μηνύσεις κτλ, σε αντίθεση με άλλους που «έκαναν την πάπια», δηλαδή οι υπουργοί της ΝΔ. Πάντως, άσκησε πίεση στο ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίζει ότι αποκλείεται να καθίσει στο τραπέζι με τον «θύτη» του, αν και είπε ότι δεν τον χαλάει το αφήγημα του κυρίου Ανδρουλάκη ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να υπάρχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, καθώς κάτι τέτοιο ενισχύει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες.