Πολιτική

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων στο τέλος της τετραετίας, fast track ορκωμοσία κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων στο τέλος της τετραετίας, fast track ορκωμοσία κυβέρνησης Φωτογραφία: mega
"Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Έχουμε ελλείψεις ειδικά στο χώρο των νοσηλευτών. Μία βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι διαδικασίες πρόσληψης και θα είναι ταχύτερες", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Η αύξηση των μισθών αποτελεί τον κεντρικό πολιτικό στόχο και το προσωπικό μέτρο για να κρίνω την επιτυχία μίας δεύτερης θητείας εφόσον μας αεμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες" , δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ γνωστοποίησε ότι οι συντάξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας και εντός του 2024 όχι μόνο θα δουν νέα αύξηση οι συνταξιούχοι, αλλά θα συνεχιστεί και η στήριξη όσων έχουν πέσει θύμα της προσωπικής διαφοράς.

Εκτιμώντας ότι η οικονομία θα πάει καλά και φέτος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης των πιο αδύναμων λέγοντας ότι "εκτιμώ ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε πάλι μία δυνατότητα, για δεύτερη φορά, να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτς μας, συμπεριλαμβανομένων προφανώς των συνταξιούχων".

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε απολύτως σίγουρος ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να φθάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση φόρων και ότι οι πολίτες θα περιμένουν περαιτέρω μειώσεις φόρων.

Όσον αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους τόνισε ότι οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν από το οικογενειακό επιδομα και ένας δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά θα δει αμέσως από 1/1/2024, ανεξαρτήτως τι άλλο θα κάνουμε στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση 50 ευρώ.

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ επανέλαβε ότι δεν προκρίνει την προσωρινή μείωση, αλλά δήλωσε ότι στόχος του είναι προς το τέλος της 4ετίας, στο δεύτερο μισό, να μπορούμε να εξετάσουμε μόνιμες πια μειώσεις στον ΦΠΑ. Αναφερόμενος στις προσλήψεις επανέλαβε ότι θα γίνουν παραπάνω μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον κανόνα 1 προς 1.

Προανήγγειλε όμως και αλλαγές στην λειτουργία του ΑΣΕΠ για ταχύτερες προσλήψεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως για τον ίδιο "μία βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση καιι μία αποστολή για τον επόμενο ή την επόμενη υπουργό Δημόσιας Διοίκησης ή Εσωτερικών θα είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επιταχύνουμε τις προσλήψεις", ξεκαθαρίζοντας ότι "μιλάμε για αλλαγή λειτουργίας του ΑΣΕΠ, όχι για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, αλλά για μεγαλύτερη ταχύτητα».

Όσον αφορά την πρόθεση για εκκίνηση από το 2025 διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης επανέλαβε την θέση για αλλαγή του άρθρου 16 και σημείωσε ότι "τα Πανεπιστήμια μπορούν να είναι και ιδιωτικά υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος από το κράτος", τονίζοντας πως "αν πρόκειται να αποκτήσουμε ιδιωτικά πανεπιστημια στη χωρα μας αυτά θα έχουν υψηλές προδιαγραφές".

Όσον αφορά την δομή μίας νέας κυβέρνησης της ΝΔ ανέφερε ότι είναι σχεδιασμένο και έτοιμο το νέο υπουργείο Οικογενειας και Κοινωνικής Συνοχής, επανέλαβε ότι το υπουργείο Αθλητισμού θα μετακινηθεί στο υπουργείο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό, έβαλε όμως φρένο σε περαιτέρω διαχωρισμό υπουργείων σχολιάζοντας ότι
«δεν θέλω να δημιουργήσω και έναν πληθωρισμό καινούργιων υπουργείων».

Εκτίμησε ότι έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό αλλά δεν έχει λυθεί το ζήτημα, ενώ επανέλαβε ότι μπορεί να υπάρξει και δεύτερο market pass, όμως η λύση μπορεί να είναι μόνο η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Όσον αφορά το θεμα της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στην Θράκη τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και ο ίδιος θα μιλήσει για το θέμα αυτό στον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς η παρέμβαση στα εσωτερικά μίας άλλης χώρας είναι κάτι αδιανόητο.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης την συγκρότηση αμέσως μετά τις εκλογές μίας υψηλού επιπέδου συμβουλευτικής επιτροπής η οποία θα εισφέρει για την θέση της Ελλάδας σε αυτό τον καινούργιο κόσμο και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε και εμείς τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής και ζήτησε χαμηλούς τόνους και να μην υπάρξει καμία προεξόφληση, ενώ ζήτησε εκ νέου «κράτει από αυτόυς που προεξοφλούν υπουργική θέση».

Όσον αφορά την νέα κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει ούτε στον εαυτό του, ούτε στους συνεργάτες του να κλειστούμε σε γυάλινο πύργο εφησυχασμού και αυταρέσκειας και επανέλαβε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εντολή που θα πάρουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη, τόσο πιο πολύ πρέπει να ακούμε την κοινωνία και τόσο πιο αυστηροί πρέπει να είμαστε εμείς οι ίδιοι με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε.