Πολιτική

«Δεν κάνω ανασχηματισμό, το επιτελικό κράτος λειτούργησε» - Όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τη Χάγη και τις «υποχωρήσεις»

«Δεν κάνω ανασχηματισμό, το επιτελικό κράτος λειτούργησε» - Όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τη Χάγη και τις «υποχωρήσεις» Φωτογραφία: INTIME NEWS
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, μίλησε στη Συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ για τον ανασχηματισμό, το επιτελικό κράτος αλλά και τις «υποχωρήσεις» στα ελληνοτουρκικά που είχε αναφέρει, προκαλώντας αντιδράσεις.

«Έχω την απαίτηση να κάνω αυτοκριτική. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη το φετινό καλοκαίρι, αλλά προτιμώ να μιλήσω για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία».

Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό, ξεκαθάρισε.  «Δεν θα διστάσω να απομακρύνω κάποιον υπουργό. Ουδείς αμετακίνητος».  Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το rotation δεν έγινε στην τύχη αλλά συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως έκανα όλες τις σωστές επιλογές»

«Οι υπουργοί είναι καλό να δοκιμάζονται οι υπουργοί σε νέα χαρτοφυλάκια», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σε ερώτηση που δέχθηκε στη ΔΕΘ

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το rotation δεν έγινε στην τύχη αλλά συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως έκανα όλες τις σωστές επιλογές»

«Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί. Ένας υπουργός αξιολογείται σε δύο επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας τι εννοεί:

«Το πρώτο είναι η αποτελεσματικότητα. Αν μπορεί να υλοποιήσει την κεντρική κυβερνητική πολιτική. Σε δύο μήνες δεν μπορώ να κρίνω αν ένας υπουργός είναι αποτελεσματικός. Για αυτό δεν κάνω συχνά ανασχηματισμούς.

Το δεύτερο είναι η συμπεριφορά. Εκεί η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία. Αν μία συμπεριφορά δικαιολογεί απομάκρυνση, δεν θα διστάσω να το κάνω.

Δώστε μας λίγο χρόνο, να κρίνουμε τους υπουργούς. Για όσους ισχυρίζονται ότι δεν ξεκινήσαμε καλά. Το ακούω. Αλλά είχαμε να διαχειριστούμε δύο μεγάλες καταστροφές. Αυτό σκεπάζει τα υπόλοιπα»

«Είναι απολύτως λογικό να ασκείται κριτική για τις αστοχίες. Αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου και της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση κρίνεται συνολικά, έτσι έγινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση και πήγαμε στο 41%», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Το επιτελικό κράτος λειτούργησε»

«Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του. Το επιτελικό κράτος είναι τρόπος προσέγγισης για να υλοποιούν τα στελέχη την πολιτική που αποφασίζεται κεντρικά. Είναι ένας τρόπος διοίκησης.

Λειτούργησε το επιτελικό κράτος. Δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν εκεί. Ο κάθε ένας είχε την αρμοδιότητά του. Γίνονταν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος και συντονισμός.

Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος. Να μην υπάρχει συντονισμός; Να ενεργεί ο κάθε υπουργός μόνος του; Να μην υπάρχει Συντονιστικό; Στον δημόσιο διάλογο είναι εύκολο, και δουλειά της αντιπολίτευσης, να στοχοποιεί την κυβέρνηση. Αλλά η κριτική να είναι τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη.

Το επιτελικό κράτος έχει ζητήματα ως προς τη λειτουργία του. Δεν λέω κάτι καινούριο. Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε. Είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις πριν τις καταστροφές.

Αλλά μην πετροβολούμε έναν τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης, εγώ θα τον υποστηρίζω γιατί δεν μπορώ να δω μία άλλη εναλλακτική», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι»

Εξαιρετικά θετικό γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο με την Τουρκία, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά. Η Ελλάδα δεν άλλαξε την στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Όταν διαφωνούμε φροντίζουμε να μην φτάνουμε στα άκρα και να έχουμε εντάσεις.

Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα, είπε και ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι ξεκαθάρισε.

«Το να μην συμφωνούμε με την Τουρκία δεν συνεπάγεται ένταση. Ο όρος υποχωρήσεις ίσως να μην είναι δόκιμος, ας πούμε αμοιβαίες κινήσεις. Πρέπει να λύσουμε με την Τουρκία τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας».