Πολιτική

MED 9: Το τετ α τετ με Μακρόν, το μεταναστευτικό και η επιστολή Μητσοτάκη στους ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου για την κλιματική κρίση

MED 9: Το τετ α τετ με Μακρόν, το μεταναστευτικό και η επιστολή Μητσοτάκη στους ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου για την κλιματική κρίση
Ένα τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και μία σημαντική συνάντηση των 9 ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με επίκεντρο την κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό, περιλαμβάνει η ατζέντα της σημερινής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μάλτα.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη της Συνόδου και αναμένεται να συζητηθούν σε αυτήν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, αλλά και το σύνολο των θεμάτων της ευρωπαϊκής ατζέντας λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα, αλλά ενόψει και της τακτικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που θα απασχολήσουν τους 9 ηγέτες βρίσκεται η κλιματική αλλαγή, καθώς η Σύνοδος των ευρωμεσογειακών χωρών διεξάγεται στην σκιά και των φυσικών καταστροφών που έχουν πλήξει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Μεσογείου η οποία άλλωστε συχνά χαρακτηρίζεται και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ως hot spot της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για το ζήτημα αυτό μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία και σε συνέχεια και της πρόσφατης συνάντησής στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές, ο κ. Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή στους ηγέτες της MED9, ζητώντας τον συντονισμό των χωρών του ευρωπαϊκού νότου για την διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους.

Αφού επισημαίνει ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης καλεί μέσω αυτής της επιστολής, τους άλλους 8 ηγέτες σε συντονισμό δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό.

Παράλληλα αναδεικνύει και την ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια αλλά και ευελιξίας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολλάκις επισημάνει ότι η ΕΕ ξοδεύει "ψίχουλα" για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και την παροχή έκτακτης βοήθειας και θεωρεί ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου πρέπει να ηγηθούν των προσπαθειών σε ολόκληρη την ΕΕ για τον καθορισμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, με τους κατάλληλους πόρους, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις.

Μεταναστευτικό

Το δεύτερο μεγάλο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου των ηγετών της MED9 θα είναι το μεταναστευτικό καθώς η περιοχή είναι αντιμέτωπη με αυξημένες ροές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι το βασικό στοιχείο μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στην παρέμβασή του αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, αλλά και να αναδείξει εκ νέου την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει επίσης την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές και στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.

Η συζήτηση αυτή γίνεται σε μία χρονική στιγμή έντονων διεργασιών γύρω από το μεταναστευτικό με πιθανή και μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε συνεννόηση και με την ΕΕ, για καλύτερη συνεργασία των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας, ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, είχε χθες συνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, αλλά και τριμερή συνεργασία με την κ. Γιόχανσον και με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, κοινή ήταν η άποψη ότι πρέπει άμεσα να επικαιροποιηθεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016 καθότι σημαντικές προβλέψεις της δεν εφαρμόζονται σήμερα από την πλευρά της Τουρκίας.

Συμφωνήθηκε μάλιστα οι τρεις πλευρές συνεργαστούν στενά ώστε να υπάρχουν σύντομα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επανενεργοποίησης των επιστροφών και της πρόληψης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, μέσα από την πάταξη των δικτύων των διακινητών και τη φύλαξη από την Τουρκία των συνόρων της.