Πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει σήμερα για την πορεία ανασυγκρότησης σε Θεσσαλία και Έβρο

intime intime
Στη συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα σε πολιτικό επίπεδο.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά σε όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη Θεσσαλία και στον Έβρο που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές αντίστοιχα, ενώ θα αναπτύξει και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο, αλλά και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Αναμένεται μάλιστα ο πρωθυπουργός να ενημερώσει αναλυτικά την Ολομέλεια και για τα πρώτα συμπεράσματα από την μελέτη για την Θεσσαλία από την εξειδικευμένη στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρική προστασία, ολλανδική εταιρεία που υποστηρίζει ως τεχνικός σύμβουλος την ελληνική κυβέρνηση.

Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στους συναρμόδιους υπουργούς και το δια ταύτα, όπως επισημαίνεται από το Μαξίμου, είναι ότι Πολιτεία και πολίτες πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη την προσέγγισή μας γύρω από την διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών αλλά και να αποδεχθούμε το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήμα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκπέμψει εκ νέου μήνυμα σε σχέση με τον στόχο η μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλίας, να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο "για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα".

Το τελικό master plan της ολλανδικής εταιρείας θα παραδοθεί στην κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024, στα πρώτα συμπεράσματα πάντως περιλαμβάνονται:

η ανάγκη αναθεώρησης όλων των αντιπλημμυρικών σχεδίων και υποδομών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων, μια ισχυρότερη καθετοποιημένη διαχείριση των υδάτων στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας με τρόπο που θα υπερβαίνει τα διοικητικά όρια των δήμων και ένα νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων που θα καθορίζουν ξεκάθαρα ρόλους, ευθύνες και πλάνα δράσεων. Επίσης, αναθεώρηση των θεμελιωδών ζητημάτων της παροχής νερού, καθώς η λειψυδρία στη Θεσσαλία είναι εξίσου προβληματική, αν όχι και περισσότερο, με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επισημάνει πως το γεγονός ότι η μελέτη αυτή καταδεικνύει πως η διαχείριση του νερού ήταν προβληματική, δεν αποτέλεσε έκπληξη για τον ίδιο καθώς υπήρξε ένα κατακερματισμένο σύστημα, χωρίς κεντρικό έλεγχο, με έργα τα οποία γινόταν αποσπασματικά χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να περιγράψει στην ομιλία του τις παρεμβάσεις μία Πολιτική Προστασία σε νέες βάσεις οι οποίες προωθούνται με βάση την εμπειρία των τελευταίων θεομηνιών.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας απαντά σε μια σειρά από προκλήσεις όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος για τον καθαρισμό των οικοπέδων, οι υποχρεωτικές διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, ελεύθερων χώρων γύρω από τους σταθμούς μεταφοράς ρεύματος, νέοι τρόποι αντιμετώπισης των πλημμυρών κ.α.

Θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα επεκταθεί και σε άλλα πεδία της επικαιρότητας και ανάλογα με τα ζητήματα που θα τεθούν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η κυβέρνηση σε πεδία της δημόσιας ζωής με στόχο, όπως επισημαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, να βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών παντού: στο εισόδημα, στην υγεία, στην εξυπηρέτηση, στο κράτος.

Αναμένεται εκ νέου να εκπέμψει μήνυμα ισχυρής βούλησης για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως αντιδράσεων και πολιτικού κόστους και να τονίσει ότι ο πολιτικός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι γενναίες αλλαγές στην οικονομία, στη διοίκηση, στην υγεία, στο κράτος, για μία καλύτερη καθημερινότητα, με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή της φροντίδας μας.

Εφόσον τεθούν, όπως θεωρείται πολύ πιθανό, τα ζητήματα αυτά από την αντιπολίτευση θα απαντήσει και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μία παρέμβαση δίκαιη και ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη το πλαίσιο της διαβούλευσης, όμως η κεντρική στόχευση της πρωτοβουλίας δεν θα αλλάξει.