Πολιτική

Γεραπετρίτης στο CNBC: «Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο»

Γεραπετρίτης στο CNBC: «Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο» Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται αύριο στις Βρυξέλλες, με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης.

Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παραχώρησε συνέντευξη στο CNBC Europe όπου στην ερώτηση για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή δήλωσε:

«Πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει κοινή θεώρηση εκ μέρους της πλειοψηφίας των λαών και των κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πραγματικά ότι η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς προκάλεσε μια απεχθή κατάσταση. Αλλά στην παρούσα φάση, το ζητούμενο είναι κυρίως η προσπάθεια βιώσιμης διευθέτησης της κατάστασης. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι κυβερνήσεις ασκούν τώρα πιέσεις προκειμένου να παραταθεί η ανθρωπιστική παύση.

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να είμαστε διαβουλευτικοί. Όλες οι πλευρές πρέπει να είναι διαβουλευτικές. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Η αυτοάμυνα πρέπει να ασκείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Πιστεύω εντούτοις, ότι η βιώσιμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο από τη διευθέτηση του προβλήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αύριο θα εργαστούμε επ’ αυτού με τους συναδέλφους μου στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συναίνεση εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Εγώ ο ίδιος είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω τόσο στη Ραμάλα, όσο και στην Ιερουσαλήμ πριν από λίγες ημέρες και προσπάθησα να ασκήσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανθρωπιστική παύση. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να παραμερίσουμε όλες τις ακραίες απόψεις και να επιτρέψουμε πιο διαβουλευτικές προσεγγίσεις του θέματος».

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε:

«Οι καλές υπηρεσίες του Υπουργού Blinken είναι ανεκτίμητες. Αυτή είναι η αλήθεια. Διότι οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο ο πιο σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, αλλά είναι επίσης και η φωνή της μετριοπάθειας. Γι' αυτό πρέπει να αξιοποιούμε αυτές τις φωνές. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είναι αυτός που συνομιλεί με όλες τις πλευρές, κάτι απολύτως απαραίτητο στην παρούσα φάση. Θεωρώ δε, ότι θα ηγηθεί της συζήτησης αύριο κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».

Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην εμπόλεμη Ουκρανία είπε:

«Η κατάσταση παραμένει η ίδια και η αλήθεια είναι ότι δεν πηγαίνει καλά. Έχει περάσει ενάμισης χρόνος συγκρούσεων μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια φοβερή κατάσταση. Και πάλι, αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σθεναροί όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Σταθήκαμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Αλλά η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συντονίσουμε περαιτέρω τις ενέργειές μας υπέρ της Ουκρανίας. Η αλήθεια είναι ότι, λόγω όλων των άλλων περιφερειακών κρίσεων, η προσοχή μας έχει στραφεί και αλλού. Αυτό είναι λογικό».

Συνέχισε λέγοντας ότι:

«Δεν πρέπει, εντούτοις, να υποτιμούμε αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία. Πρέπει να παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη βασική μας αρχή ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο και να εφαρμόζουμε ίδια μέτρα και σταθμά σε όλες τις συγκρούσεις. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε στον σύγχρονο κόσμο είναι ότι πολλές περιοχές υποφέρουν από επιθέσεις και αναθεωρητισμό. Πρέπει να υπάρχουν τα ίδια μέτρα και σταθμά. Πρέπει να είμαστε πολύ ισχυροί. Νομίζω ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βγήκαν από όλες αυτές τις κρίσεις δυνατότεροι. Γιατί υπήρχε σαφώς κοινή αντίληψη των πραγμάτων. Και θεωρώ ότι πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας για να προστατεύσουμε όσους δέχονται επιθέσεις».

«Θα πρέπει μέσω της πρόληψης να αποτρέπουμε πιθανές συγκρούσεις και επιθέσεις. Όταν όμως αυτές οι επιθέσεις εκδηλώνονται, πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι. Δεν πρέπει να κλονιζόμαστε. Πρέπει να παραμένουμε σταθερά στο πλευρό όσων δέχονται επιθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει έναν πολύ σημαντικό προϋπολογισμό υπέρ της Ουκρανίας. Συναντιόμαστε πολύ τακτικά με τους συναδέλφους μου από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταξιδέψαμε στο Κίεβο πριν από λίγες εβδομάδες. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας με κάθε δυνατό τρόπο. Αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση είναι να δηλώσουμε σθεναρά ότι θα είμαστε με την Ουκρανία ό,τι και να γίνει. Σε μεταγενέστερη φάση, θα πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επί του ζητήματος της λογοδοσίας. Γιατί υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα λογοδοσίας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Θεωρώ δε, ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα».

Κλείνοντας αναφερόμενος στο θέμα ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία είπε:

«Υπάρχει, ασφαλώς, σημαντικό μομέντουμ. Την Τετάρτη, έχουμε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα. Επιδεικνύει αλληλεγγύη, αλλά είναι επίσης μέρος της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε αυτά τα κράτη. Όσο για τη Σουηδία, αναμένεται ότι θα γίνει πολύ σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ. Πιστεύω, ότι κατά έναν ειρωνικό τρόπο οι δεσμοί μεταξύ των δυτικών κρατών έχουν ενισχυθεί λόγω όλων αυτών των επιθέσεων. Θεωρώ δε, ότι τώρα δίνεται στη Συμμαχία μια μεγάλη ευκαιρία να διευρυνθεί και να καταστεί ισχυρότερη».