Πολιτική

Δεκέμβριος με έμφαση στην οικονομία και συναγερμό για την ακρίβεια

Δεκέμβριος με έμφαση στην οικονομία και συναγερμό για την ακρίβεια Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Με την οικονομία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και την αντιμετώπιση της ακρίβειας να αποτελεί διαρκή πρόκληση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 για την κυβέρνηση.

Ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με τον οίκο Fitch να γίνεται ο τρίτος από τους τέσσερις μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, που αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα και έτσι το τέλος του έτους θα βρει την Ελλάδα "να έχει επιστρέψει στη διεθνή επενδυτική κανονικότητα", όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, προσδοκώντας ότι αυτό στην πράξη σημαίνει "περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα".

Ακολουθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που θεωρείται από την κυβέρνηση ως σημαντικό βήμα φορολογικής δικαιοσύνης αλλά και εξασφάλισης αναγκαίων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, ενώ οι αλλαγές που προέκυψαν από την δημόσια διαβούλευση ως αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών, το ίδιο το Μαξίμου θεωρεί ότι δεν ακυρώνουν τη φιλοσοφία της ρύθμισης αλλά την καθιστούν πιο ολοκληρωμένη.

Σημαντικό ορόσημο στη συνέχεια θα είναι η συζήτηση στην Βουλή επί του προϋπολογισμού 2024 και η ψήφισή του 16 Δεκεμβρίου.
Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αναδειχθεί μέσα από την συζήτηση αυτή τόσο το μέγεθος της προόδου που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία το 2023, όσο και οι θετικές προοπτικές, αλλά και το ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα της κυβερνητικής πολιτικής για το 2024.

Όσον αφορά το τελευταίο στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι στον προϋπολογισμό του 2024 αποτυπώνονται σημαντικές πολιτικές στήριξης του εισοδήματος των πολιτών με αύξηση των μισθών του δημοσίου τομέα και των συντάξεων κατά 3%, με αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, με ξεπάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς, ενώ προβλέπεται και αύξηση των δαπανών για την Υγεία.

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας που, όπως τονίζεται, έχει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ρεκόρ άμεσων επενδύσεων, πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δημόσιο χρέος που μειώθηκε σημαντικά ως προς το ΑΕΠ και ανεργία που έχει μειωθεί στα προ κρίσεων επίπεδα, κάτω από 10% τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2009!

Στην χθεσινή ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε και την έκθεση του ΟΟΣΑ ο οποίος προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2% το 2024 και 2,4% το 2025 και υψηλότερα πλεονάσματα από 1,1% του ΑΕΠ το 2023 στο 2,1% το 2024, κάτι που θα συμβάλει στην ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους στο 152% το 2024, όπως προβλέπει και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2024.

Σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 14- 25 Δεκεμβρίο, καθώς στην ατζέντα της βρίσκεται και ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, με την χώρα μας να διεκδικεί αύξηση των πόρων για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια ώρα, η επιμονή ακρίβεια παραμένει το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση, ακόμη περισσότερο ενόψει και της εορταστικής περιόδου.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει και φέτος «Καλάθι των Χριστουγέννων» με τρόφιμα και «Καλάθι του Αη Βασίλη» με παιχνίδια, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για το πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμών» που έχει φθάσει τα 1.277 προϊόντα από 98 εταιρείες και μεσοσταθμικά, η μείωση στα 1.277 προϊόντα αγγίζει το 6,5%.
Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας καταβολής των έκτακτων ενισχύσεων που εξαγγέλθηκαν για τους οικονομικά αδύναμους.
Προαναγγέλλεται επίσης ένταση των ελέγχων κατά των φαινομένων αισχροκέρδειας σε όλο το φάσμα της αγοράς, όπου ήδη τα πρόστιμα από τους 1250 ελέγχους της ΔΙΜΕΑ τον Νοέμβριο έφθασαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.