Πολιτική

Η «μάχη του προϋπολογισμού» σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Η «μάχη του προϋπολογισμού» σε Αθήνα και Βρυξέλλες
Σε εξέλιξη η "μάχη του προϋπολογισμού" τόσο στην Αθήνα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στην Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, όσο και στις...Βρυξέλλες όπου συνεχίζονται οι διεργασίες με επίκεντρο την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027).

Μέσα και από τις χθεσινές δηλώσεις και παρεμβάσεις του από την βελγική πρωτεύουσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα διεκδικεί να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό, αλλά και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπου, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, "η χώρα μας υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης."

Το μεταναστευτικό βρίσκεται σε κάθε περίπτωση στην πρώτη γραμμή της ελληνικής ιεράρχησης και το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη στην διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων ήταν σαφές: οι πόροι που θα διατεθούν για το ζήτημα αυτό συνιστούν προτεραιότητα για την Ελλάδα, η οποία είναι χώρα πρώτης γραμμής και εξωτερικό σύνορο της ΕΕ.

Προσερχόμενος χθες στην Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι "θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση".

Αυτό βέβαια στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συζήτησης στους κόλπους της ΕΕ η οποία αποδεικνύεται αρκετά σύνθετη και δύσκολη, λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των κρατών μελών για τα ζητήματα του προϋπολογισμού και όπως διαφάνηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας, πιθανότατα θα συνεχιστεί στις αρχές του νέου έτους.

Στην παρέμβασή του στην Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα ποσά (2 δις για το μεταναστευτικό) που έχουν προστεθεί βάσει της πρότασης που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχθεί η χώρα μας.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες απ' όπου θα επιστρέψει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, συνεχίζεται η συζήτηση στην Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2024, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πρώτη προτεραιότητά του του είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών- καθώς περιλαμβάνονται μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ- και οι προβλέψεις του υπηρετούν ως κεντρικό στόχο "να είναι το 2024 χρονιά περαιτέρω αύξησης εισοδημάτων".

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει μέσα από την ομιλία του στην Βουλή, το μήνυμα πως τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία μεταφράζονται σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα φτάνουν στην τσέπη όλων των Ελλήνων πολιτών.

Τα θετικά αυτά νέα που επισφραγίζονται με την επενδυτική βαθμίδα αποτυπώνονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα έχει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, είναι τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αύξηση των επενδύσεων, έχει κάνει ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι εξαγωγές της έφτασαν σε ποσοστό ρεκόρ 49%, το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα και όλα αυτά έχουν ως συνέπεια, μεταξύ άλλων και την μείωση της ανεργίας στα επίπεδα προ του 2009.

Κατά την συζήτηση στην Βουλή ξεδιπλώνονται όμως μέσα από τις πρώτες ομιλίες υπουργών, και οι επόμενες προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου σε διάφορους τομείς, με έμφαση σε ζητήματα που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η καθιέρωση του Προσωπικού Αριθμού που πλέον θα διέπει οριζόντια τα τέσσερα μητρώα του κράτους και με αυτόν θα μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετηθεί σε όλο το Δημόσιο, η στοχευμένη επαγγελματική εκπαίδευση που θα είναι το πρώτο νομοθέτημα του υπουργείου Παιδείας με το νέο χρόνο, τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, αλλά και οι 16.521 νέες προσλήψεις για τον δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Υγεία με 6.500 θέσεις, στην Κλιματική Κρίση, καθώς και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από τα ορόσημά του.