Πολιτική

Η κυβέρνηση ελπίζει σε «συντεταγμένη» αποκλιμάκωση μετά το σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών

Η κυβέρνηση ελπίζει σε «συντεταγμένη» αποκλιμάκωση μετά το σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών
Σε αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ελπίζει η κυβέρνηση, η οποία προσβλέπει ότι η κάθοδος των τρακτέρ στην πρωτεύουσα και η διαμαρτυρία των αγροτών θα ολοκληρωθεί με τον συντεταγμένο τρόπο που εξελίσσεται από χθες και θα σηματοδοτήσει αφενός την κορύφωση, αλλά ταυτόχρονα και την απαρχή για εκτόνωση του αγροτικού μετώπου.

"Νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς", σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας και ο ίδιος την προσδοκία της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως οι αγρότες αναγνωρίζουν ότι έχει ικανοποιηθεί σημαντικό μέρος των αιτημάτων τους, αλλά και ότι έχει γίνει ταυτόχρονα απόλυτα σαφές σε αυτούς πως δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μέτρα στήριξης. Ως εκ τούτου πιστεύουν ότι μετά το σημερινό συλλαλητήριο δεν θα υπάρχει λόγος να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις- και πολύ περισσότερο να τις κλιμακώσουν με αποκλεισμούς δρόμων- και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για αποχώρησή τους από τα μπλόκα, με την δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης ότι θα συνεχιστεί ο τακτικός διάλογος για τα λεγόμενα θεσμικά ζητήματα που τους απασχολούν και για την εκπλήρωση των υποσχέσεων που τους έχουν δοθεί για το 2025 και μετά.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταδεικνύει ότι είναι δίπλα στους αγρότες και ότι κατανοεί τα αιτήματά τους, η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει ενστερνιστεί και προβάλλει συντονισμένα την άποψη ότι η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα – την οποία στην αρχή ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης  Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να αποτρέψει- όχι μόνο γίνεται αποδεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου ως μορφή κινητοποίησης, αλλά συνιστά αίφνης και χρήσιμο διαπραγματευτικό χαρτί για την ελληνική κυβέρνηση στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες για μία ήπια αναθεώρηση της ΚΑΠ υπέρ των αγροτών.

"Είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μου. Όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ, θα πω «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα της μετάβασης σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική», τόνισε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Η δέσμευση για επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης για αλλαγές από το 2025 στην ΚΑΠ αποτελεί μία από τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου την ελπίδα ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα εισέλθουν σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

Προσπάθεια μάλιστα της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για την ΚΑΠ σε επιχείρημα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος και ενόψει ευρωεκλογών, επικαλούμενη πως ήταν η ΝΔ αυτή που διαπραγματεύτηκε και διατήρησε για την Ελλάδα τους πόρους της ΚΑΠ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου μειώθηκαν.

Η ελπίδα του Μεγάρου Μαξίμου για αποκλιμάκωση βασίζεται και σε μία ακόμη υπόσχεση για το μέλλον, την συνέχιση του διαλόγου με τους αγρότες για έναν μόνιμο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο από το 2025.

Η προσδοκία εκτόνωσης του αγροτικού μετώπου δεν μετριάζει πάντως τους "πονοκεφάλους" για την κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με ισχυρές αντιδράσεις στα πανεπιστήμια, έστω και αν η ίδια επιμένει να μιλά για «μειοψηφίες» και σε αντίθεση με τους ήπιους τόνους έναντι των αγροτικών κινητοποιήσεων, επιλέγει να τις διαχειρίζεται με αυστηρές προειδοποιήσεις και με επίδειξη πυγμής.