Πολιτική

Μέση Ανατολή: Οι ανησυχίες της Ελλάδας μπροστά στην κλιμάκωση της κρίσης

Μέση Ανατολή: Οι ανησυχίες της Ελλάδας μπροστά στην κλιμάκωση της κρίσης
Εκτακτο ΚΥΣΕΑ σήμερα το απόγευμα με στόχο και τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενδεχόμενης εξέλιξης.

Σε αξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί στην Μέση Ανατολή μετά την χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ- και εν αναμονή της έκτασης που θα έχει η απάντηση που προαναγγέλλει το Τελ Αβίβ- θα προχωρήσει σήμερα το απόγευμα η Αθήνα κατά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το οποίο συγκαλείται εκτάκτως, στις 16.30, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο και τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενδεχόμενης εξέλιξης.

Η πρώτη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης αφορά στην καταδίκη της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, με το υπουργείο Εξωτερικών να επισημαίνει αργά χθες το βράδυ ότι πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση που αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και στο δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια.

Η Αθήνα, η οποία δεν κρύβει την ανησυχία της για το ολοένα και πιο ορατό ενδεχόμενο να γενικευθεί η σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή, επαναβεβαίωσε την έκκλησή της για άμεση αποκλιμάκωση.

Το πρώτο μήνυμα που ήδη εκπέμπει η Αθήνα αφορά στους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή. Όπως επισημαίνεται, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης τόσο από τον Λίβανο, όσο και από το Ισραήλ και εφόσον απαιτηθεί, αυτό θα ενεργοποιηθεί. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι έως χθες βράδυ δεν είχαν ζητηθεί εκκενώσεις Ελλήνων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου συμφωνήθηκε πάντως η ελληνική Πολεμική Αεροπορία να διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο.

Έντονη είναι η ανησυχία της Αθήνας και για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών και θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει προγραμματισμένη επίσκεψη την Πέμπτη στην Έβρο για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της περιοχής, θα επιδιώξει να εκπέμψει εκ νέου μηνύματα για την επέκταση του φράχτη και την θωράκιση των συνόρων της ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει επανειλλημμένα επισημάνει τον κίνδυνο αυξημένων ροών λόγω κλιμάκωσης της κρίσης και είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος προειδοποίησε προ ημερών ότι καμία στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο με χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στρατευμάτων η οποία θα δημιουργήσει κύματα εκατομμυρίων προσφύγων.

Η ελληνική θέση μπροστά στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, όπως την διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης προ ημερών και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι πως η Ελλάδα πάντα υποστήριζε και θα υποστηρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το πράττει έχει σημασία.

Στο προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο είχε καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε μία ταχεία αποκλιμάκωση, έτσι ώστε να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο, που θα ήταν ένας γενικευμένος πόλεμος στον νότιο Λίβανο.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν εκ των πραγμάτων την ανάγκη αυξημένου επιπέδου ασφάλειας και στην χώρα μας, ενώ το ενδεχόμενο να υπάρξει γενικευμένη περιφερειακή σύρραξη θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει επιπτώσεις που θα επηρεάσουν και την Ελλάδα στο οικονομικό πεδίο. Αφενός λόγω αύξησης στις τιμές του πετρελαίου και αφετέρου λόγω επιπτώσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα οι οποίες θα επηρεάσουν προς τα πάνω τις τιμές των προϊόντων δίνοντας την αφορμή για νέο κύμα ακρίβειας.