Πολιτική

Φάμελλος για Τέμπη: Δεν αρκεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, ακόμα και αν είναι ο κ. Καραμανλής. Υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης

Φάμελλος για Τέμπη: Δεν αρκεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, ακόμα και αν είναι ο κ. Καραμανλής. Υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης Φωτογραφία: eurokinssi
Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος.

Κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αρχικά αναφορά στις παραιτήσεις του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου σημειώνοντας: «Η κοινωνία πέτυχε σήμερα τις παραιτήσεις Μπρατάκου - Παπασταύρου. Γιατί παραιτήθηκαν σήμερα δύο υπουργοί; Γνωρίζατε τι έγινε στο Μαξίμου; Αν δεν γνωρίζατε είστε επικίνδυνος για πρωθυπουργός».

Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «το άρον άρον κλείσιμο των διαδικασιών της εξεταστικής επιτροπής και οι αποκαλύψεις για το μπάζωμα και τη μονταζιέρα των Τεμπών μας δείχνουν ότι ο πολιτικός αμοραλισμός της κυβέρνησης δεν έχει όριο».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε παράλληλα κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, για όσα ανέφερε χθες από το βήμα της Βουλής. «Υπάρχει μεγάλη αντίδραση για τις δηλώσεις Φλωρίδη. Να τον θέσετε ενώπιον των συγγενών των θυμάτων. Γιατί χειροκροτούσατε τον κ. Καραμανλή; Είναι δυνατόν να πανηγυρίζατε για τον υπεύθυνο της τραγωδίας;» διερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος.

Επιτέθηκε παράλληλα κατά του Κώστα Καραμανλή αναφέροντας πως «ήρθε εδώ κατώτερος των περιστάσεων χωρίς να αναλάβει καμία ευθύνη».

«Μόνη πολιτική διέξοδος οι εκλογές»

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Όμως τώρα πια οι ευθύνες δεν μπορούν να διαχυθούν σε άλλα στελέχη σας, γιατί όλες οι σημαντικές παραβιάσεις των δημοκρατικών κανόνων στις οποίες αναφέρεται η πρόταση δυσπιστίας: η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, οι υποκλοπές και η παράνομη χρήση κακόβουλου λογισμικού, οι απειλές σε ανεξάρτητες αρχές και ανώτατους δικαστικούς, και η παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων για ψηφοθηρικούς σκοπούς σχεδιάστηκαν, ενορχηστρώθηκαν, και εκτελέστηκαν από τον κεντρικό μηχανισμό της ΝΔ».

«Στο Μαξίμου και στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς είναι πλέον οι ευθύνες. Δεν αρκεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, ακόμα και αν είναι ο κ. Καραμανλής. Υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε δια στόματος του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ως μόνη πολιτική διέξοδο τη διενέργεια εκλογών» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως «οι πρόσφατες αποκαλύψεις για μονταζιέρα στα ηχητικά ντοκουμέντα από την τραγωδία, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση τις πρώτες ώρες της ανείπωτης αυτής τραγωδίας, το πρώτο μέλημα που είχε ήταν να συγκαλύψει και να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα για να αποσοβήσει τις δικές της ευθύνες και αυτό είναι πολύ σοβαρό».

Επιπ΄΄λέον, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει δέσμευση πως ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, θα εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για σύσταση Προκαταρκτικής επιτροπής.

«Κατηγορείτε εμάς για σχέσεις με συμφέροντα ενώ οι δικοί σας υπουργοί αναγκάζονται να παραιτηθούν επειδή βρέθηκαν με επιχειρηματικά συμφέροντα»

Συνεχίζοντας, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «ακόμη και αν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης δεν σημαίνει πως θα έχει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας» αφού «πέρα από την βαθιά πεποίθηση στην κοινωνία για ευθύνες στο δυστύχημα των Τεμπών υπάρχει και η βαθιά πεποίθηση ότι επιχειρείτε συγκάλυψη». Πρόσθεσε μάλιστα πως «έχει δημιουργήσει τραγικότατες εντυπώσεις στην κοινωνία τα χειροκροτήματα και οι χειραψίες με τον Κώστα Καραμανλή».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «μας τρομάζει και η ασυδοσία και η αυθαιρεσία σας. Γι’ αυτό ζητάμε σήμερα απαντήσεις». Εξέφρασε την άποψη πως είναι αμφίβολο αν ο πρωθυπουργός μπορεί να δώσει αυτές τις απαντήσεις στην Βουλή αφού όπως είπε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη «έχετε πολλές δεσμεύσεις σε οικονομικά και πολιτικά τζάκια δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος». Στη βάση αυτή αιτιολόγησε και το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για εκλογές λέγοντας ότι αποτίμησε ως «μόνη πολιτική διέξοδος η διενέργεια εκλογών εφόσον αμφισβητείται η αξιοπιστία του πρωθυπουργού».

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στην κριτική της κυβέρνησης περί διαπλοκής λέγοντας πως η Ν.Δ «κατηγορεί εμάς για σχέσεις με συμφέροντα ενώ οι δικοί σας υπουργοί αναγκάζονται να παραιτηθούν επειδή βρέθηκαν με επιχειρηματικά συμφέροντα» τονίζοντας πως εφαρμόζεται το ρητό «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

{https://www.youtube.com/watch?v=l1krL32y4oE&ab_channel=%CE%A3%CF%89%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82%CE%A6%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82}