Πολιτική

Νίκος Μπίστης στο Dnews: Και στο τέλος Μπελέρης

Νίκος Μπίστης Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης στο Dnews: Και στο τέλος Μπελέρης
Αν η ΝΔ νομίζει ότι με σημαία τον Μπελέρη θα περιορίσει τις δεξιές διαρροές της είναι βαθιά γελασμένη. Ακόμα και αν κ;aνουν μια προσωρινή στάση, οι ψηφοφόροι Μπελέρη αναπόφευκτα θα συνεχίσουν την πορεία τους προς το δεξιό άκρο. Και θα συμπαρασύρουν την ΝΔ.

Η ΝΔ ταλαντεύτηκε έντονα πριν αποφασίσει να εντάξει τον Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιό της. Μέχρι τελευταία στιγμή ο έγκυρος και σοβαρός φιλικός της τύπος διαβεβαίωνε με εμφανή ανακούφιση ότι δεν συγκαταλεγόταν στους υποψήφιους της. Τελευταία στιγμή ο Μητσοτάκης τον ενέταξε. Η ταλάντευση αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα στην ΝΔ κάποιοι σοβαροί άνθρωποι που αντιλαμβάνονται το μέγεθος του ατοπήματος αλλά υπερίσχυσαν όσοι έχουν πανικοβληθεί από τις μετρήσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να αγνοούν το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον. Το οποίο προφανώς δεν ταυτίζεται με την υποστήριξη ενός ακροδεξιού που συνελήφθη με άλλους 7 το 1995 ενώ σχεδίαζαν -όπως ακριβώς έκανε η Ακροδεξιά εθνικιστική Οργάνωση ΜΑΒΗ - επίθεση με βαρύ οπλισμό σε στόχους στην Αλβανία. Αυτή την σκοτεινή πλευρά του Μπελέρη αποσιωπά επιμελώς η ΝΔ και τα άλλα κόμματα στα δεξιά της , τα οποία παρεμπιπτόντως δεν θα είχαν καμία ταλάντευση για να βάλουν τον Μπελέρη επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τους με το σύνθημα «Πατρίς, θρησκεία, Οικογένεια».

Η ανάδειξη των πρόσφατων δικαστικών περιπετειών του Μπελέρη λέει πολλά για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην γειτονική χώρα και για τις πιέσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, όμως δεν εξαλείφει - και πολύ περισσότερο δεν καθαγιάζει - την τρομοκρατική του δράση που αν δεν προλάβαιναν οι Έλληνες συνοριοφύλακες θα έβαζε σε δοκιμασία τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Να σημειώσουμε ότι μετά την καταδίκη από ελληνικό δικαστήριο του Μπελέρη για πλημμελήματα - μετά την μετατροπή των κακουργημάτων - ο Μπελέρης γυρόφερνε στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και διαφημιζόταν από τον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής. Φαντάζομαι ότι η ελληνική μειονότητα μπορούσε να βρει πιο δημοκρατική και λιγότερο παρεξηγήσιμη εκπροσώπηση. Αυτό, όμως, προϋπέθετε ότι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα αποφάσιζαν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τον ελληνικό εθνικισμό. Αν βέβαια το είχαν αποφασίσει δεν θα μετέτρεπαν τα κακουργήματα του Μπελέρη σε πλημμελήματα. Υπάρχει αλληλουχία γεγονότων.

Είναι προφανής η επιδίωξη της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη. Να ανακόψει ροή ψηφοφόρων προς τα δεξιά της. Η ιστορία αυτών των τυχοδιωκτικών κινήσεων λέει ότι ενώ έχουν μικρή εκλογική επιρροή έχουν αντιθέτως μεγάλη και μεσομακροπρόθεσμη ιδεολογική αποτύπωση. Εθίζουν φιλελεύθερους στον συγχρωτισμό με την Ακροδεξιά, μετατοπίζοντας έτσι κεντροδεξιά κόμματα προς το δεξιό άκρο. Αν η ΝΔ νομίζει ότι με σημαία τον Μπελέρη θα περιορίσει τις δεξιές διαρροές της είναι βαθιά γελασμένη. Ακόμα και αν κάνουν μια προσωρινή στάση, οι ψηφοφόροι Μπελέρη αναπόφευκτα θα συνεχίσουν την πορεία τους προς το δεξιό άκρο. Και θα συμπαρασύρουν την ΝΔ.
(Ο Νίκος Μπίστης είναι στέλεχος της Νέας Αριστεράς, πρώην υπουργός)