Πολιτική

Οκτώ πολιτικά συμπεράσματα από την τηλεοπτική συνέντευξη Μητσοτάκη

eurokinissi eurokinissi
Τουλάχιστον οκτώ πολιτικά συμπεράσματα σε σχέση με τις ευρωεκλογές, την επόμενη ημέρα, αλλά και την κυβερνητική πολιτική προκύπτουν μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο εκλογικός πήχης για τη ΝΔ μπαίνει για πρώτη φορά και επίσημα στο 33% που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2019.

Όταν το κυβερνών κόμμα έχει πάρει 41% τον περασμένο Ιούνιο, το χαμήλωμα του πήχη- έστω και με το εύλογο επιχείρημα ότι «οι ευρωεκλογές από τη φύση τους έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από την εθνική κάλπη» - συνιστά εκ των πραγμάτων και μία έμμεση παραδοχή σημαντικής υποχώρησης της ΝΔ από τα υψηλά των περσινών εθνικών εκλογών.

Ακόμη και εάν η ΝΔ δεν περάσει πάντως τον πήχη του 33%, αν το αποτέλεσμα «δεν είναι τόσο καλό», το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν ότι "δεν πρόκειται ούτε να καταρρεύσει η κυβέρνηση ούτε να προκηρυχθούν εκλογές". Το ερώτημα που μένει αναπάντητο μετά την τοποθέτηση αυτή, είναι φυσικά σαφές: Αφού αναγνωρίζεται πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, να κλονιστεί, αφού "την επόμενη ημέρα θα έχει την ίδια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία" και "απλά η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη"- όπως είπε ο κ Μητσοτάκης- το γαλάζιο δίλημμα "σταθερότητα ή περιπέτειες" που στηρίζεται;

Το σενάριο του ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές παραμένει ανοιχτό, καθώς ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν είναι αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο έχει στο μυαλό του", στο οποίο- όπως εξήγησε- "έχει την εκλογική αναμέτρηση και όλα τα στελέχη συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια».

Μετά από τις ευρωεκλογές όμως οι περισσότεροι τον προεξοφλούν, ειδικά εάν το αποτέλεσμα αποδειχθεί κατώτερο των προσδοκιών.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν τον αφορούν καθόλου σενάρια περί ευρωπαϊκού αξιώματος, λέγοντας ότι "έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες και θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει». Δεν απάντησε εάν θα διεκδικήσει ο ίδιος τρίτη θητεία, περιοριζόμενος στο σχόλιο ότι "αυτή τη στιγμή είμαστε στο 2024 και έχουμε τρία χρόνια ακόμα σκληρής δουλειάς μπροστά μας».

Μετά την κριτική που δέχθηκε για τον χαρακτηρισμό «εισαγόμενος» που χρησιμοποίησε για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός έκανε χθες βήμα αυτοκριτικής, λέγοντας ότι «πρέπει να αποφεύγονται οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και ζητώντας να εκληφθεί αυτό και ως ένα στοιχείο αυτοκριτικής". Υποστήριξε όμως ότι καλό είναι να τηρείται και από την άλλη πλευρά διότι "αυτά τα οποία έχω ακούσει είναι απείρως πιο βαριά».

Στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου και ενόψει και της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στην Βουλή για την ακρίβεια που θα γίνει μετά το Πάσχα, υπήρξαν κάποιες παραδοχές από τον πρωθυπουργό. Αναγνώρισε αφενός ότι ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο εισαγόμενος αλλά έχει και χαρακτηριστικά τα οποία αφορούν και τη δομή της ελληνικής οικονομίας, καθώς και ότι "οι τιμές είναι 30% στο σούπερ μάρκετ, κατά μέσο όρο, πιο υψηλές από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια"

Η πολιτική των έκτακτων βοηθημάτων βαίνει προς το τέλος της. Η μη χορήγηση επιδόματος Πάσχα στους οικονομικά ασθενέστερους αποτελεί ούτως ή άλλως ένδειξη, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά το επιβεβαίωσε χθες προτάσσοντας τις μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα. Διαχώρισε πάντως τα έκτακτα βοηθήματα από επιδόματα που δίνονται σε πεδία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπως η ενίσχυση της οικογένειας.