Πολιτική

Ξ. Κοντιάδης για Σπαρτιάτες: Η αναμονή από το ΑΕΔ αμετάκλητης απόφασης συνιστά στην πράξη αρνησιδικία

Ξ. Κοντιάδης για Σπαρτιάτες: Η αναμονή από το ΑΕΔ αμετάκλητης απόφασης συνιστά στην πράξη αρνησιδικία Φωτογραφία: Eurokinissi
«Οι Σπαρτιάτες θα διατηρήσουν τις έδρες τους μέχρι το τέλος της βουλευτικής περιόδου και θα απολαμβάνουν όλα τα σχετικά προνόμια, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής χρηματοδότησης»

Συνταγματολόγος επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή στο Dnews, με τίτλο «Πώς μία σκανδαλώδης δικαστική απόφαση κρατά όλη την τετραετία τους Σπαρτιάτες στη Βουλή».

Η προδικαστική απόφαση του Εκλογοδικείου να αναμένει την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου της 19ης Ιουνίου σημαίνει ότι οι Σπαρτιάτες θα παραμείνουν στη Βουλή καθόλη την τετραετία, καθώς προφανέστατα η απόφαση θα προσβληθεί και θα χρειαστούν αποφάσεις του Εφετείου και πιθανότητα του Αρείου Πάγου.

«Οι Σπαρτιάτες θα διατηρήσουν τις έδρες τους μέχρι το τέλος της βουλευτικής περιόδου και θα απολαμβάνουν όλα τα σχετικά προνόμια, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής χρηματοδότησης», επιβεβαιώνει με ανάρτησή του στο Facebook ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ξενοφώντα Κοντιάδη:

«Οφείλω να διακόψω στιγμιαία την απoχή μου από τα μκδ, λόγω της κρίσιμης χτεσινής απόφασης του ΑΕΔ-Εκλογοδικείου: Εσφαλμένη νομικά η προδικαστική απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου για τους Σπαρτιάτες, που θέτει ως προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης την αμετάκλητη κρίση των ποινικών δικαστηρίων. Και τούτο επειδή η εκκρεμής υπόθεση στα τακτικά ποινικά δικαστήρια σχετικά με το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος από τους Σπαρτιάτες δεν έχει σχέση με την υπόθεση στο Εκλογοδικείο.
 
Η αναμονή από το ΑΕΔ αμετάκλητης απόφασης για την ποινική υπόθεση συνιστά στην πράξη αρνησιδικία, που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το νομικό (με πολιτικές συνδηλώσεις) αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να περιήλθε το Δικαστήριο ως προς την τύχη των εδρών των Σπαρτιατών.
 
Συμπέρασμα, επιβεβαιωνόμαστε όσοι σε ανύποπτο χρόνο είχαμε επισημάνει ότι οι νομικές ακροβασίες σε σχέση με τον αποκλεισμό συνδυασμών κομμάτων από τις εκλογές δεν θα είχαν μία θεσμικά συνεκτική αντιμετώπιση από το δικαστικό μας σύστημα. Όπως φαίνεται, μετά τη χτεσινή προδικαστική απόφαση του ΑΕΔ οι Σπαρτιάτες θα διατηρήσουν τις έδρες τους μέχρι το τέλος της βουλευτικής περιόδου και θα απολαμβάνουν όλα τα σχετικά προνόμια, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής χρηματοδότησης. Κάποιοι γελάνε με όλα αυτά--και δεν αναφέρομαι σε φίλους της δημοκρατίας».

{https://www.facebook.com/xenofon.contiades/posts/pfbid02RFz8QYuwLWooQ1ZU1D7oWYfohocYEGPnAvv4szfmefeLBVEkx3wLQAH8H6RUTXY1l}