Πολιτική

Με προσδοκίες για επενδύσεις η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα

Με προσδοκίες για επενδύσεις η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα
Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.

Οικονομία, επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμός, άμυνα, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην χώρα μας ο Εμίρης του Κατάρ, μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο κ. Μητσοτάκης στα τέλη Φεβρουαρίου όταν είχε επισκεφθεί την Ντόχα.

Προσδοκία της Αθήνας είναι η επίσκεψη αυτή να σηματοδοτήσει μία νέα περίοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος από πλευράς του Κατάρ και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα, ιδιαίτερα στην ενέργεια, τον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, καθώς συνεχίζεται η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα. Όπως λένε, το Κατάρ είναι σημαντική χώρα της περιοχής που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, κάτι που κατά τελευταία συνάντηση που είχαν στην Ντόχα αναγνώρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος τάσσεται σε κάθε ευκαιρία υπέρ κάθε πρωτοβουλίας αποκλιμάκωσης και προστασίας των αμάχων.

Η Αθήνα διαμηνύει παράλληλα ότι από την δική της πλευρά επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο ως συνομιλητής, στην βάση μίας εξωτερικής πολιτικής αρχών, όλων των μερών που συμμετέχουν στις διαδικασίες για την ειρήνευση στην περιοχή.

Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν επίσης και οι σχέσεις Ε.Ε-Κατάρ.

Τον Εμίρη του Κατάρ θα συνοδεύουν στην Αθήνα και οι υπουργοί Μεταφορών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πολιτισμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο διευθυντής Σπουδών και Έρευνας και ο διευθύνοντας σύμβουλος της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ, ενός από τους μεγαλύτερους κρατικούς επενδυτικούς φορείς στον κόσμο. Από ελληνικής πλευράς στις διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης (ο οποίος επισκέφθηκε τον Απρίλιο ο Κατάρ), Άμυνας Ν.Δένδιας, Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, Ναυτιλίας, Χ. Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. 

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προγραμματιστεί για τις 11.30, ενώ νωρίτερα ο Εμίρης του Κατάρ θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.