Πολιτική

Νέο «όχι» Μητσοτάκη στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά

Νέο «όχι» Μητσοτάκη στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά Φωτογραφία: Eurokinissi
Απέρριψε τις προτάσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και παραγόντων της αγοράς επαναλαμβάνοντας ότι η μείωση στοιχίζει πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία

Νέο «όχι» από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά κατά την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, στη διάρκεια της οποίας προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο στεγαστικό, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος των υψηλών ενοικίων.

Όπως είπε, διερευνούμε χρηματοδοτικές δυνατότητες από την Ευρώπη για να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», μεγαλύτερης περιμέτρου από το πρώτο, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου σε «λελογισμένες παρεμβάσεις» στν βραχυχρόνια μίσθωση ώστε περισσότερα σπίτια να διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις προτάσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και παραγόντων της αγοράς επαναλαμβάνοντας ότι η μείωση στοιχίζει πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία.

Όπως είπε, όποιοι την εισηγούνται, είτε είναι αντιπολίτευση είτε βιομήχανος είτε σούπερ μάρκετ, να κοιτάξουν οι ίδιοι τι μπορούν να κάνουν για τα περιθώρια κέρδους και να μας υποδείξουν ποιους φόρους να αυξήσουμε, είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η μείωση δεν βγαίνει ούτε για μικρό χρονικό διάστημα και υπογράμμισε ότι επανερχόμαστε σε εποχές δημοσιονομικής κανονικότητας, με οροφή δαπανών και όποιος ξεφύγει από αυτούς μπαίνει σε επιτήρηση. Εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να γυρίσουμε εκεί απ’ όπου ξεφύγαμε, να έρθουν να μας το πουν, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε για μία ακόμη φορά ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, εκτίμησε πάντως ότι «τον τελευταίο μήνα η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει κάπως προς το καλύτερο».

Υπογράμμισε τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αλλά και τις παρεμβάσεις «με τις οποίες διεκδικούμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές» και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

«Εθνική κάλπη» οι ευρωεκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες «γιατί θα καθορίσουν το πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια».

Όπως είπε, είναι μία εθνική κάλπη και επειδή η αντιπολίτευση τις έχει μετατρέψει σε άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, όσο πιο δυνατή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ τόσο μεγαλύτερη ισχύ θα έχει να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων διότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση.

Ερωτηθείς εάν ένα ποσοστό κάτω από 33% θα είναι αποδοκιμασία τόνισε ότι δεν βάζουμε πήχη για να περάσουμε από κάτω και πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε βάλει τον πήχη και θα κριθούμε, άλλοι δεν έχουμε καταλάβει πού έχουν βάλει τον πήχη.

«Τη Δευτέρα μετά τις ευρωεκλογές, τα κεφάλια κάτω και επιστροφή 100% στο κυβερνητικό έργο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.