Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματικές διατυπώσεις της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία της 11χρονης στον Πύργο

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματικές διατυπώσεις της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία της 11χρονης στον Πύργο Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ILIALIVE/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
Το δελτίο Τύπου αποδίδει στην 11χρονη που δολοφονήθηκε στον Πύργο δυνατότητα συναίνεσης σε σεξουαλική συνεύρεση, που απλώς δεν δόθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Προβληματικές χαρακτηρίζουν η Έλενα Ακρίτα και ο Κώστας Μπάρκας τις διατυπώσεις της αστυνομίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τη δολοφονία της 11χρονης στον Πύργο.

Στο πρώτο δελτίο Τύπου για την υπόθεση, η ΕΛΑΣ έκανε λόγο για άρνηση «συνεύρεσης», κάτι που χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα προβληματικό οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος παρέλαβε με αυτοκίνητο την 11χρονη και τη μετέφερε σε αγροτική περιοχή, «για να συνευρεθεί μαζί της». «Όταν η 11χρονη αρνήθηκε στον κατηγορούμενο τη συνεύρεση, ο τελευταίος, έχοντας ανθρωποκτόνο πρόθεση την έριξε στο έδαφος και την έπληξε, με αντικείμενο, πολλές φορές, στην πλάτη, στα πλευρά και στο λαιμό της, με αποτέλεσμα την ανθρωποκτονία της ανήλικης», συνέχιζε η ανακοίνωση.

«Η διατύπωση του δελτίου Τύπου που αποδίδει στο 11χρονο θύμα δυνατότητα συναίνεσης σε σεξουαλική συνεύρεση, που απλώς δεν δόθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ιδιαίτερα προβληματική. Αφήνει περιθώριο για την ενοχοποίηση του θύματος, ενώ ενδεχομένως συνδράμει τον θύτη σε πιθανά υπερασπιστικά του επιχειρήματα», υπογραμμίζουν η Έλενα Ακρίτα και ο Κώστας Μπάρκας.

Στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνουν την ανάγκη επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και αλλαγής νοοτροπίας του προσωπικού της ΕΛΑΣ, ως προς τις γυναίκες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η ερώτηση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα: «Προβληματικές διατυπώσεις σε δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ».

Μας έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια απαράδεκτα πολλά περιστατικά κακοποίησης ή βιασμού γυναικών στα οποία η Ελληνική Αστυνομία στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων τόσο ως προς την πρόληψη της βίας όσο και ως προς την αντιμετώπιση των θυμάτων, ώστε να αποφεύγεται η ενοχοποίησή τους, η ταλαιπωρία τους και η προσβολή της αξιοπρέπειάς τους.

Για τη σύλληψη του δράστη της ανατριχιαστικής πρόσφατης δολοφονίας της 11χρονης στον Πύργο η αστυνομία εξέδωσε δελτίο τύπου στις 11 Ιουνίου στο οποίο αναφέρεται κατά λέξη (δικές μας υπογραμμίσεις): «Ειδικότερα, από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος προχθές 09-06-2024, το βράδυ, στη Μυρτιά Ηλείας, παρέλαβε με αυτοκίνητο την 11χρονη και την μετέφερε σε αγροτική περιοχή στο Καταράχι Ηλείας, για να συνευρεθεί μαζί της.

Όταν η 11χρονη αρνήθηκε στον κατηγορούμενο τη συνεύρεση, ο τελευταίος, έχοντας ανθρωποκτόνο πρόθεση την έριξε στο έδαφος και την έπληξε, με αντικείμενο, πολλές φορές, στην πλάτη, στα πλευρά και στο λαιμό της, με αποτέλεσμα την ανθρωποκτονία της ανήλικης».

Η διατύπωση του δελτίου Τύπου που αποδίδει στο 11χρονο θύμα δυνατότητα συναίνεσης σε σεξουαλική συνεύρεση, που απλώς δεν δόθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ιδιαίτερα προβληματική. Αφήνει περιθώριο για την ενοχοποίηση του θύματος, ενώ ενδεχομένως συνδράμει τον θύτη σε πιθανά υπερασπιστικά του επιχειρήματα.

Έχουμε επισημάνει σε άλλες ερωτήσεις μας προς το υπουργείο την ανάγκη επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και αλλαγής νοοτροπίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς τις γυναίκες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ώστε τελικά να υιοθετηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. πρωτόκολλα αντίδρασης, αλλά και επικοινωνιακές νόρμες, που θα εκπέμπουν ενσυναίσθηση, θα συμβαδίζουν με την εποχή μας και θα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην έκρηξη βίας που κατακλύζει την ελληνική κοινωνία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1) Θεωρεί ότι οι μέχρι σήμερα δράσεις του Υπουργείου στην κατεύθυνση της επιμόρφωσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών έμφυλης βίας και των θυμάτων τους έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα;

2) Ποια είναι τα σχετικά προγράμματα επιμόρφωσης που τρέχουν αυτή τη στιγμή, έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί ή θα ξεκινήσουν σύντομα;