Πολιτική

Το Μέγαρο Μαξίμου για τον ανασχηματισμό: Γιατί οι υπουργοί βρέθηκαν στη «μαύρη» λίστα Μητσοτάκη

Το Μέγαρο Μαξίμου για τον ανασχηματισμό: Γιατί οι υπουργοί βρέθηκαν στη «μαύρη» λίστα Μητσοτάκη
«Οι αλλαγές και προσθήκες δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές για τον ανασχηματισμό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για έναν ανασχηματισμό «που απαντά στο αίτημα των πολιτών "σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα" και ταυτόχρονα, δίνει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι αλλαγές και προσθήκες στο νέο κυβερνητικό σχήμα δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια, αγρότες και περιφέρεια και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα τα 4 υπουργεία όπου έγιναν αλλαγές στους επικεφαλής τους (Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Μετανάστευσης και Ασύλου.)

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους, στόχο που υπηρετεί και η αναβάθμιση του μέχρι σήμερα αναπληρωτή υπουργού Θόδωρου Λιβάνιου σε υπουργό Εσωτερικών, ενώ τονίζεται πως η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας.

Με την τοποθέτηση του Βασίλη Σπανάκη ως υφυπουργού Εσωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταργείται η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο Εσωτερικών που κατείχε ο Θ. Λιβάνιος ο οποίος αναβαθμίζεται σε υπουργό Εσωτερικών.

Για τον απερχόμενο υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα επισημαίνεται ότι έδινε μέχρι σήμερα τη μάχη κατά της ακρίβειας και στην θέση του τοποθετείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε μία κίνηση που δείχνει ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας προέρχονται από τη Θεσσαλία, ενώ η Κατερίνα Παπακώστα που αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής είναι η το τρίτο γαλάζιο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση.

Αναφορικά με τους νέους υφυπουργούς (Ιάσωνας Φωτήλας, Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Γκιουλέκας) τονίζεται ότι ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όχι γεωγραφικά, αλλά εργατικότητας και αποτελεσματικότητας.

Σε ότι αφορά το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών (Στ. Παπασταύρου, Γ. Μπρατάκος) καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν γενικός γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Όπως λένε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου αλλαγές δεν υπάρχουν σε υπουργεία όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας καθώς έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τομείς.