Πολιτική

Το κλίμα εσωστρέφειας στη ΝΔ, οι φωνές για επιστροφή στη «λαϊκή δεξιά» και η σύγκλιση Κ.Ο.

Το κλίμα εσωστρέφειας στη ΝΔ, οι φωνές για επιστροφή στη «λαϊκή δεξιά» και η σύγκλιση Κ.Ο.
Η ψυχρολουσία των ευρωεκλογών και το αδύναμο πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ ο εσπευσμένος ανασχηματισμός, φέρνουν για πρώτη φορά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά σε αυξανόμενη εσωκομματική κριτική.

Με τις εσωκομματικές αιχμές να γίνονται ήδη αισθητές από την επομένη των ευρωεκλογών, θεωρείται βέβαιο πως η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, που προγραμματίζεται τελικά για την επόμενη Τετάρτη, θα αποτελέσει βήμα για διευρυμένη εσωκομματική κριτική.

Είναι άλλωστε αρκετοί οι γαλάζιοι βουλευτές που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εκλογική υποχώρηση της ΝΔ στις 9 Ιουνίου, την οποία θεωρούν ως αποτέλεσμα όχι μόνο της επίμονης ακρίβειας- όπως έχει αναγνωρίσει και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου- αλλά και πολιτικών επιλογών της ηγεσίας που έχουν δυσαρεστήσει την παραδοσιακή βάση του κόμματος.

Την εντονότερη δημόσια κριτική ασκεί ο Νικήτας Κακλαμάνης που πρώτος ζήτησε και σύγκληση της ΚΟ, αναδεικνύοντας και το αίτημα για επιστροφή στη «λαϊκή δεξιά» μετά από μία πορεία που έχει χαρακτηριστεί από την διεύρυνση της ΝΔ με την διαρκή προσέλκυση και αξιοποίηση στελεχών από τον χώρο του...ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η φράση του «η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης».

Η επιστολή του Μάριου Σαλμά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σύγκληση της ΚΟ προκειμένου να συζητηθεί το «δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα», οι αιχμές του Γιάννη Λοβέρδου για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, αλλά και για τον ανασχηματισμό, το ζήτημα των πολλών αξιόλογων στελεχών που υπάρχουν στην κεντροδεξιά για να προταθούν για την Προεδρία της Δημοκρατίας που έθεσε δημοσίως ο Νότης Μηταράκης φέρνοντας στο προσκήνιο ένα θέμα συζήτησης αρκετών βουλευτών της ΝΔ, συνιστούν παρεμβάσεις που καταδεικνύουν πόσο απέχει το κλίμα που επικρατεί σήμερα στο εσωτερικό της ΝΔ από την προ ενός έτους ευφορία των εθνικών εκλογών.

Στην ουσία αποκτά χαρακτηριστικά που μπορεί να οδηγήσουν και σε κρίση εσωστρέφειας ειδικά από την στιγμή που θα αρχίσει να γίνεται σαφές ότι η πτώση του κυβερνώντος κόμματος από το 41% δεν είναι πρόσκαιρη, αλλά η ΝΔ έχει εισέλθει σε καθοδική πορεία που είναι δύσκολα αναστρέψιμη για μία κυβέρνηση που διανύει την δεύτερη θητεία της.

Ακόμη και οι αναφορές που υπήρξαν με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό, σχετικά με το εάν το κυβερνών κόμμα διαθέτει "πάγκο", προκαλούν ενόχληση σε αρκετούς εντός της ΚΟ της ΝΔ, ενώ η πάγια τακτική του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που έχουν απομακρυνθεί σε προηγούμενους ανασχηματισμούς μπορεί να στοχεύει στον μετριασμό, κάθε φορά, της δυσαρέσκειας όσων αποχωρούν, δυσαρεστεί όμως και βουλευτές που βλέπουν σε κάποιους να δίνεται δεύτερη ευκαιρία και σε άλλους ούτε... πρώτη.

Το βαρύ εσωκομματικό κλίμα είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο υπεραμύνεται πάντως της πολιτικής της διεύρυνσης προς το κέντρο που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαμηνύοντας μάλιστα ότι αυτή η πολιτική είναι που ισχυροποίησε τη ΝΔ και έφερε εκλογικές νίκες οι οποίες οδήγησαν σε σταθερές κυβερνήσεις που έβγαλαν την χώρα από την κρίση.

Το μήνυμα μάλιστα που εξέπεμψε χθες και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το αίτημα επιστροφής στη «λαϊκή δεξιά», ήταν πως «η διεύρυνση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, έγινε επί τη βάσει του σεβασμού των αρχών και των θέσεών της».

Πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ξεκινήσει πάντως τον κύκλο των επισκέψεων στα υπουργεία όπου άλλαξε η πολιτική ηγεσία, με πρώτο σταθμό, την Τετάρτη, το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να σηματοδοτήσει την απόλυτη προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ θα ακολουθήσει, την Πέμπτη, το υπουργείο Εσωτερικών.