Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Αγριεύει η σύγκρουση Ανδρουλάκη και αμφισβητιών του

ΠΑΣΟΚ: Αγριεύει η σύγκρουση Ανδρουλάκη και αμφισβητιών του
Φορτισμένη συνεδρίαση σήμερα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Στα τέλη του μήνα οι τελικές αποφάσεις για το αν θα γίνουν τελικά εσωκομματικές εκλογές.

Κλιμακώνεται κατακόρυφα η σύγκρουση μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και των αμφισβητιών του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με απειλές διαγραφών, αναφορές για «ήττα» και ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών για προνομιακές σχέσεις με τα μιντιακά συμφέροντα.

Σε αυτό το κλίμα, οδηγείται αύριο η Χαριλάου Τρικούπη σε μια φορτισμένη συνεδρίαση του Πολιτικού της Συμβουλίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις για το αν θα γίνουν τελικά εσωκομματικές εκλογές, καθώς και το χρονοδιάγραμμα τους παραπέμπονται για την Κεντρική Επιτροπή στα τέλη του μήνα.

Σηκώνει το γάντι, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του

Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του, ενδεχομένως για να μην διευκολύνει το έργο όσων τον αμφισβητούν, εμφανίστηκε διατεθειμένος να σηκώσει το γάντι που του έχει πετάξει πληθώρα στελεχών, καθώς δήλωσε έτοιμος να αξιολογηθεί από τη βάση του ΠΑΣΟΚ ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, χωρίς να σκιαγραφήσει περαιτέρω τί θα εισηγηθεί στα συλλογικά όργανα, παρέπεμψε για τις σχετικές αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προειδοποιώντας, δε, με διαγραφές, αν μετά τις αποφάσεις του συγκεκριμένου οργάνου συνεχιστεί η εσωστρέφεια. «Θα τα κάνουμε όλα θεσμικά. Μόλις κλείσει ο θεσμικός διάλογος και οι αποφάσεις, όποιος βγει με τοξικό λόγο εσωστρέφεια και διχόνοια, θα μείνει εκτός του ΠΑΣΟΚ και το λέω ευθαρσώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα αμφισβήτησης

Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει, λοιπόν, να επιχειρεί να εμφανίσει τον εαυτό του ως εγγυητή της ενότητας του κόμματος και τους αμφισβητίες του ως πρόσωπα που δρουν ενάντια στα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ και με βάση τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Στην προοπτική μιας αναμέτρησης για την ηγεσία, που όπως όλα δείχνουν ότι οδηγείται η Χαριλάου Τρικούπη, της οποίας η επόμενη μέρα δεν αποκλείεται να εμπεριέχει και αποκλεισμούς, με αυτόν τον τρόπο ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να επιχειρεί να ανακόψει το κύμα αμφισβήτησης του και να αποτινάξει την ευθύνη του μη ικανοποιητικού αποτελέσματος, προκειμένου να έχει καλύτερες πιθανότητες επανεκλογής. Εξάλλου, υπερασπίστηκε το αποτέλεσμα που πέτυχε η Χαριλάου Τρικούπη, δηλώνοντας ότι τον «θλίβει πάρα πολύ ότι κάποιοι δεν περίμεναν ούτε το πέρας της εκλογικής διαδικασίας» και εμφανίστηκε «κάτι προσχεδιασμένο στα media». Μάλιστα, κατηγόρησε τους αμφισβητίες του ότι δεν πήγαν στα όργανα να καταθέσουν την κριτική τους, αλλά κάνουν ότι μπορούν να πάρουν τον προβολέα από τον πραγματικά μεγάλο ηττημένο της εκλογικής βραδιάς, δηλαδή τη ΝΔ και να τον φέρουν στο ίδιο το κόμμα τους. Επίσης, ερωτώμενος για τη τοποθέτηση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, είπε σε μάλλον ειρωνικό τόνο: «Είναι θεμιτές και οι φιλοδοξίες του».

Οι αμφισβητίες απαντούν: Απειλεί με διαγραφές, δεν κάνει αυτοκριτική

«Κύκλοι» των στελεχών του κόμματος που έχουν αμφισβητήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησαν αμέσως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας τον ότι «απειλεί με διαγραφές», οι οποίες «αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του». Σημείωναν επιπλέον ότι προεκλογικά έλεγε ότι θα είναι πολιτική ήττα η τρίτη θέση, ενώ τώρα δεν απαντά ξεκάθαρα αν το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε ή όχι, επιλέγοντας την επίθεση «χωρίς ίχνος αυτοκριτικής». Επίσης, τον επέκριναν για το γεγονός ότι «δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα στηθούν κάλπες», ενώ στους ισχυρισμούς του ότι όσοι διαφωνούν παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ, απαντούσαν: «Η ΝΔ θα τρίβει τα χέρια της με κόμματα της αντιπολίτευσης από 12 έως 14%. Εξάλλου όλοι οι φιλικά μέσα της ΝΔ αγωνίζονται να μας πείσουν ότι δεν χρειάζονται να γίνει καμία αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ».

Και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ζητά προσφυγή στη βάση

Πλέον, στους αμφισβητίες του Νίκου Ανδρουλάκη έχει προστεθεί από χθες το πρωί και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος, χωρίς να ξεκαθαρίσει να θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε υπέρ άμεσης νέας εκλογής προέδρου, αναφέροντας: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, η βάση της παράταξης είναι η δύναμή της, όχι ο φόβος της». Ακόμη, υποστήριξε πως στις ευρωεκλογές η Κεντροαριστερά και ο προοδευτικός χώρος οπισθοχώρησαν, χάνοντας την ευκαιρία και πλέον αντιμετωπίζουν «τον ορατό κίνδυνο να υποστούν στρατηγική ήττα», ενώ επισήμανε ότι «η μεγάλη δημοκρατική παράταξη είναι μονόδρομος» και «ο μόνος τρόπος για να υπάρξει είναι μέσα από ένα ισχυρό, ανοιχτό και αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ».