Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Πρώτη μετεκλογική ρωγμή για Κασσελάκη

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Πρώτη μετεκλογική ρωγμή για Κασσελάκη Φωτογραφία: SOOC/ KONSTANTINOS TSAKALIDIS
Το κείμενο κατά του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πια αποκτήσει ενιαία συγκρότηση.

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κείμενο που υπογράφουν 87 στελέχη του κόμματος (μεταξύ των οποίων 7 βουλευτές), εκφράζεται η ουσιαστικά μια εφ’ όλης της ύλης διαφωνία με τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη.

Το κείμενο/πλατφόρμα δείχνει ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πια αποκτήσει ενιαία συγκρότηση και ζητάει αλλαγή πορείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πλέον αναμένεται ότι η Κεντρική Επιτροπή της 7ης Ιουλίου θα γίνει το πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Κασσελάκη και των 87.

Τα βασικά πρόσωπα που φιγουράρουν στη λίστα των υπογραφόντων (όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Χρήστος Γιαννούλης, η Κατερνίνα Νοτοπούλου, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Γιώργος Τσίπρας και ο Χρήστος Σπίρτζης) έχουν ταυτίσει την πολιτική πορεία τους με αυτήν του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, ένας εκ των βασικών συντελεστών του κειμένου είπε στο Dnews ότι η πρωτοβουλία των 87 στελεχών δεν ήταν σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού.

Οι διαφωνίες

Η διαφωνία των 87 ξεκινάει από την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, αφού δεν συμμερίζονται το αφήγημα Κασσελάκη περί εκλογικής επιτυχίας. Στο κείμενο αναφέρεται: «Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς».

Στη συνέχεια, οι 87 εκφράζουν εμμέσως πλην σαφώς τη διαφωνία τους σχετικά με την πολιτική Κασσελάκη για τις συμμαχίες, αφού ζητούν να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενότητα του προοδευτικού χώρου: Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις».

Τα στελέχη που υπογράφουν το κείμενο, εκφράζουν ακόμα την κατηγορηματική διαφωνία τους με τα πειθαρχικά μέτρα που πήρε η ηγεσία σε βάρος των διαφωνούντων καθώς και με τους υπαινιγμούς Κασσελάκη για βρώμικο πολιτικό χρήμα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος. Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα, την ώρα που θα έπρεπε να ασκούμε σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όταν μάλιστα παράγεται τόσο σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και ήταν ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα».

Τέλος, οι 87 δηλώνουν ότι δεν γίνεται να λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις όπως το κλείσιμο της καθημερινής Αυγής ερήμην των οργάνων του κόμματος. Στην ουσία λένε ότι το κλείσιμο της Αυγής ήταν προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

Η αντίδραση Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο, αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου. «Όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές, ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα. Ως γνωστόν στις 4/7 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7/7 η Κεντρική Επιτροπή» συμπληρώνουν πηγές του Κόμματος.

Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντως ότι έχει επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με τους διαφωνούντες και την πλήρη «αποτσιπροποίηση» του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, η δημόσια διαφωνία 87 στελεχών πρώτης γραμμής αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι η πρώτη μετεκλογική ρωγμή στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ολόκληρο το κείμενο και τον πλήρη κατάλογο των υπογραφών μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ.