Πολιτική

Κίνδυνος ευτελισμού από το «στρίμωγμα» υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ

Κίνδυνος ευτελισμού από το «στρίμωγμα» υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ Φωτογραφία: SOOC/ MENELAOS MYRILLAS
Καθοριστική θα είναι η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της «δημογεροντίας» του ΠΑΣΟΚ.

Πληθώρα υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος παρουσιάζεται στο ΠΑΣΟΚ, γεγονός που καθιστά τις προβλέψεις για την τελική έκβαση της διαδικασίας εξαιρετικά επισφαλείς.

Η διαφαινόμενη υπερπληθώρα υποψηφιοτήτων εγκυμονεί τον κίνδυνο ευτελισμού της διαδικασίας ανάδειξης νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ αρκετές εξ αυτών καθίσταται σαφές πως αποτελούν στρατηγικές κινήσεις με φόντο την επόμενη μέρα και την ευρύτερη συζήτηση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Μέχρι στιγμής, έχουν μπει στην κούρσα οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης και Μιλένα Αποστολάκη, ενώ θέμα χρόνου θεωρείται να πράξει το ίδιο και η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ παροτρύνσεις σε αυτή την κατεύθυνση φέρεται να δέχεται και η Άννα Διαμαντοπούλου. Αμφότερες, εξάλλου, οι δύο τελευταίες άφησαν ορθάνοιχτο αυτό το ενδεχόμενο σε δημόσιες δηλώσεις τους.

Εν αναμονή των προτιμήσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της «δημογεροντίας»

Επίσης, ενδιαφέρον θα έχουν και οι δηλώσεις στήριξης, καθώς μέχρι τώρα ελάχιστα στελέχη έχουν εκφράσει δημόσια τις προτιμήσεις τους, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης υπέρ του Χάρη Δούκα και ο Παναγιώτης Δουδωνής υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης, ο Δημήτρης Μάντζος θεωρείται σίγουρο ότι θα στοιχηθεί πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να κάνει και ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ υπέρ του δημάρχου Αθηναίων φέρεται να έχει συνταχθεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Καθοριστική θα είναι και η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, καθώς και της «δημογεροντίας» του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει σημαντική αίγλη, τόσο στη βάση όσο και μεταξύ των σαραντάρηδων στελεχών και μέχρι στιγμής έχει σταθεί αρκετά κριτικά απέναντι στον νυν επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη το πεδίο είναι ιδιαίτερα ρευστό, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει με αξιώσεις την επανεκλογή του, αν και απέναντι του έχει τοποθετηθεί μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού. Επιπλέον, στην πορεία των πραγμάτων, ενδεχομένως να ξεκινήσει η αντίστροφη εξέλιξη, δηλαδή να δούμε αποσύρσεις προσώπων υπέρ κάποιων πιο ηγεμονικών υποψηφιοτήτων, ανάλογα και με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.