Πολιτική

Με «μικρό καλάθι» στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με «μικρό καλάθι» στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, μάλλον επιβεβαίωσε, επί της ουσίας, τόσο τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, όσο και τα κυβερνητικά αδιέξοδα στην αντιμετώπιση της επίμονης ακρίβειας

Είναι σαφές μάλιστα πώς η προετοιμασία για την φετινή ΔΕΘ, που αποτελεί ορόσημο για την κυβέρνηση μετά την απότομη εκλογική προσγείωση από το 41% στο 28%, θα ξεκινήσει με τον πρωθυπουργό να έχει προαναγγείλει μέσα από την χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη, «μικρό καλάθι» παροχών. Διαμηνύοντας ταυτόχρονα προς κάθε κατεύθυνση ότι η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία «είναι δεδομένη σε αυτή την κυβέρνηση»

«Μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο, ως πρώιμος Αϊ Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει», δήλωσε χαρακτηριστικά, περιορίζοντας τις προσδοκίες στις εδώ και καιρό γνωστές εξαγγελίες για ενίσχυση στο τέλος του έτους των χαμηλοσυνταξιούχων με προσωπική διαφορά και στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από το 2025.

Μέσα από την χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη φάνηκαν όμως και τα περιορισμένα περιθώρια της κυβέρνησης όσον αφορά τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» και ότι «δεν είμαστε σε θέση, ούτε θα το έκανε οποιαδήποτε χώρα, να μοιράσει χρήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, όπως κάναμε την εποχή του Covid».

Στην ουσία δηλαδή έχουν παρέλθει οι ειδικές συνθήκες που οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια στην δημοσιονομική χαλάρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πλέον τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν στενέψει και για την χώρα μας.

Αυτό άλλωστε είναι που τροφοδοτεί και την διαρκή κατηγορηματική άρνηση του πρωθυπουργού- την οποία επανέλαβε και χθες- να συζητήσει την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, διαμηνύοντας ότι όσο και αν ακούγεται δυσάρεστο, δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα μέτρο «το οποίο είμαι βέβαιος ότι και θα είναι αναποτελεσματικό και θα στερήσει τελικά χρήματα από τον προϋπολογισμό», όπως είπε.

Στήριξε μάλιστα για μία ακόμη φορά την βεβαιότητα αυτή στην άποψη ότι το μέτρο δεν έχει αποδώσει ούτε στην Ισπανία, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι εκεί, ακόμη και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε την επέκταση της εφαρμογής του. Αλλά και στην χώρα μας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ που έγινε την περίοδο 2012-2014 από την δική του κυβέρνηση, πέτυχε.

Ενδεικτική των αργών αντανακλαστικών της κυβέρνησης είναι όμως και η στάση που τηρεί στο ζήτημα της μεγάλης αύξησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Ενώ το πρόβλημα είναι διαρκές τα τελευταία χρόνια και έχει οδηγήσει σε αυξήσεις που φθάνουν το 60% από το 2019, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να δηλώνει ότι απασχολεί την κυβέρνηση τώρα που βρισκόμαστε στο μέσο της καλοκαιρινής περιόδου και ενώ έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση που ήδη δεν επιτρέπει στους μισούς Έλληνες να πάνε διακοπές.